iPhone XR review: koraal lijkt soms wat op koper

Onderzoek: ‘Nederland heeft de beste mobiele netwerken ter wereld’

De uitslag van de jaarlijkse P3-test is weer bekend en daaruit blijkt dat Nederland de beste mobiele netwerken ter wereld heeft. T-Mobile is wederom uitgeroepen tot het beste netwerk, maar ook de andere twee providers scoren goed.

P3 is een onderzoeksbureau dat jaarlijks uitvoerig onderzoek doet naar de kwaliteit van mobiele netwerken in een groot aantal landen. De test wordt in tachtig landen uitgevoerd en controleert de bel- en internetkwaliteit, zowel te voet als in de auto en de trein. Voor het vierde jaar op rij scoort T-Mobile het beste resultaat, op de voet gevolgd door KPN en Vodafone. Nieuw dit jaar is dat er ook gegevens meegenomen zijn van 26.000 mobiele abonnees.

Nederland heeft beste mobiele netwerken

Uit de test scoren zowel T-Mobile, KPN als Vodafone het predicaat Outstanding. Het verschil in scores is klein. T-Mobile scoort het beste met 977 punten, terwijl KPN en Vodafone volgen met respectievelijk 961 en 959 punten. De eigen test van P3 werd uitgevoerd met Samsung Galaxy S9-toestellen, in de periode tussen 12 februari en 1 maart. Er is met auto’s bijna 6.500 kilometer afgelegd en er zijn 21 steden en 31 kleinere plaatsen bezocht. T-Mobile behaalde een score van 100% bij het voeren van gesprekken vanuit de auto. Dat is iets hoger dan bij Vodafone (99,7%) en KPN (99,5%). Bij voetgangers behaalde Vodafone juist een score van 100%.

Er is nog wel verbetering mogelijk bij het gebruik van de netwerken in de trein, hoewel de score goed is in vergelijking met andere landen. Met mobiele data in de trein scoort T-Mobile het hoogst (91%) en Vodafone het laagst (85%). Kpn zit daar met 87% precies tussenin.

Meeste storing bij Vodafone
Vodafone bleek volgens de test de meeste storingen gegeven. In de periode van juni vorig jaar tot afgelopen februari, was het 17 uur lang niet mogelijk om verbinding te maken met het netwerk. Bij T-Mobile en KPN was er in deze periode maar één storing, die nog geen uur duurde. Hierdoor hadden de 26.000 testpersonen in 99% van de gevallen een goede dataverbinding, waarbij het percentage van KPN en T-Mobile iets hoger lag dan bij Vodafone. Vodafone scoort wel het beste op het gebied van 4G-dekking. Vodafone heeft namelijk een dekking van 94,4%, terwijl dit bij KPN en T-Mobile respectievelijk 94,2% en 93,3% is.

Dit jaar is Tele2 niet meegenomen in de test, omdat het bedrijf door de overname van T-Mobile geen onafhankelijk bedrijf meer is. Al met al is T-Mobile dus uitgeroepen tot het beste netwerk, met KPN op een tweede plaats en gevolgd door Vodafone. De score voor T-Mobile is het hoogste dat het bureau ooit gegeven heeft. Het gemiddelde van de providers is hoger dan elk ander land ter wereld. Meer resultaten bekijk je in het volledige verslag van de P3-test.Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 april 2019, 9:05
Bron Bron P3
Via Via NU.nl
Categorie Providers
Onderwerpen mobiel internet, netwerk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.