iPhone XS review liggend

Mobiele dataverbruik in Nederland verdubbeld

In Nederland is het gemiddelde mobiele dataverbruik verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Het gebruik in de eerste helft van 2018 was gemiddeld 2GB per maand - een stijging van 100% ten opzichte van het gemiddelde in 2017.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Verbruik mobiele data in Nederland verdubbeld

Een jaar geleden bleek nog uit onderzoek dat meer Nederlanders een ongelimiteerde bundel willen. De reden hiervoor is duidelijk, zo blijkt ook uit nieuwe cijfers van Autoriteit Consument & Markt.


In 2017 verbruikten we met z’n alle gemiddeld zo’n 1GB data per maand, maar in de eerste helft van 2018 is dat dus uitgegroeid tot ruim 2GB per maand. Dat betekent dat het aantal dus ruim verdubbeld is. Steeds meer aanbieders bieden grotere databundels aan en er zijn ook meer opties voor onbeperkt internet op je iPhone. Door deze verdubbeling werd er in de eerste helft van 2018 bijna 250 miljard MB mobiele data verbruikt.

De ACM merkt op dat steeds meer mensen gebruikmaken van bundels waarin mobiel gecombineerd wordt met vaste diensten. Bij VodafoneZiggo levert dat bijvoorbeeld dubbele data op. Ook bij KPN krijg je twee keer zoveel mobiele data als je vast met mobiel combineert. Met de introductie van nieuwe KPN-bundels tot 100GB levert dit dus zelfs een bundel van 200GB op. Uit de cijfers blijkt dus wel dat de gemiddelde Nederlander dit niet per maand nodig heeft, al zit er dus wel een flinke stijging in. KPN en VodafoneZiggo hebben volgens het ACM het meeste aantal klanten.

Hoe zit dat bij jou? Verbruik jij het afgelopen jaar ook meer data dan een jaar geleden? Je kan dit eenvoudig meten via de dataverbruik-apps voor iPhone, maar vaak ook via de app van je mobiele provider. Je iPhone houdt ook zelf het verbruik bij, al moet je zelf wel elke maand de teller op nul zetten. Dit doe je via Instellingen > Mobiel netwerk > Stel gegevens opnieuw in. Je checkt daar ook welke apps de meeste data verbruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.