App Store in iOS 11

‘Omzet App Store twee keer hoger dan Google Play, helft minder downloads’

Rapport Sensortower meldt forse groei app-omzet

App-analist Sensor Tower heeft onderzoek gedaan naar de bestedingen in de softwarewinkels van Apple en Google. De eerste helft van 2018 laat weer een forse groei zien ten opzichte van 2017, waarbij Apple's App Store er vooral met de hoofdprijs vandoor lijkt te gaan.

De eerste helft van 2018 was een goed halfjaar voor zowel de App Store als Google Play. De app-analist schat dat er in totaal $34,4 miljard is besteed aan apps en games, ruim 27,8% meer dan dezelfde periode vorig jaar, toen de gezamenlijke omzet van beide appstores nog $26,9 miljard was.

App Store: twee keer zoveel omzet als Google Play Store

Voor Apple is het rapport helemaal een succesverhaal: met een omzet van $22,6 miljard ten opzichte van Google’s $11,8 miljard omzet met Google Play doet Apple het significant beter dan de directe concurrent. En dat is een mooie opsteker in het 10-jarige bestaan van de App Store.
Overigens moet daarbij wel de kanttekening worden gemaakt dat Google Play een iets hogere groei heeft laten zien, namelijk 29,7% versus 26,8% jaarlijkse groei voor de App Store.

Sensortower meldt dat de groei vooral te danken is aan de populariteit van games. Die categorie groeide in 2017 met maar liefst 30% en is als zodanig alleen al verantwoordelijk voor maar liefst 82% van alle App Store-omzet. Ook in de kwartaalcijfers laat Apple al jaren een enorme groei zien in de categorie Diensten, waar de App Store-omzet aan toegeschreven wordt. Onderstaande grafiek is afkomstig uit ons overzicht van Apple’s tweede fiscale kwartaal van 2018.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Opmerkelijk is dat de omzet in de App Store wordt behaald met maar de helft van het aantal app-downloads ten opzichte van Google’s Play Store. Dat toont aan dat Apple-gebruikers sneller bereid zijn voor apps en games te betalen en mogelijk ook iets hogere bedragen op tafel willen leggen. Wel geldt als belangrijke opmerking dat Google Play nog niet actief is in China – Apple wel. Met name voor mobile gaming is China een zeer belangrijk land en daar ligt nog een enorm potentieel voor Google Play.

De groei van Apple’s software-omzet is vermoedelijk ook te danken aan de vernieuwde App Store. Eerder wist Sensor Tower te melden dat de nieuwe verhalen in de App Store tot soms wel 800% meer app-downloads leiden, met name voor de Game van de Dag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2018, 9:16
Bron Bron Sensor Tower
Via Via AppleInsider
Categorie Apps
Onderwerpen app store, omzet
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.