Objectifier van hout

The Objectifier zorgt voor slimmere apparaten in huis

De Objectifier maakt je huis slimmer dan huidige oplossingen. Deze houten rol met camera kijkt naar je gedrag en leert daarvan.

Bij de term ‘smart home’ moeten we wel eens gniffelen. Lampen die aan gaan omdat jij op een knop drukt, daar komt eigenlijk weinig intelligentie aan te pas. Thermostaten die aanspringen omdat jij in de buurt komt, zijn ook niet echt slim. De ‘Objectifier’ is anders: dit designproject wil zorgen dat apparaten daadwerkelijk leren van je gedrag. Ga jij in bed liggen, dan gaat automatisch het bedlampje aan. Doe jij na het tandenpoetsen altijd de lamp uit, dan leert ‘Objectifier’ van je gedrag zonder dat je zelf instructies hoeft te geven.

Objectifier van hout

Objectifier: leren van gedrag van een gebruiker

Objectifier kan levenloze apparaten zoals een broodrooster, speaker of telefoonlader aansturen. Het is bedacht door Bjørn Karmann en maakt gebruik van neurale netwerken en computerzicht. Door het gedrag van mensen te bestuderen leert het systeem welke objecten jij gebruikt, zoals een waterkraan of een lamp. Ook leert het systeem welke actie gewenst is. De Objectifier leert dus door imitatie, net zoals kinderen leren door hun ouders na te doen. Je zou het ook kunnen vergelijken met het trainen van een hond: door steeds dezelfde handelingen te herhalen, snapt de hond dat er gewandeld gaat worden als jij de riem pakt. En dat er iets te eten is als jij met de koektrommel rammelt.

Zo’n systeem zou je ook allerlei trucjes kunnen leren, bijvoorbeeld je iPhone opladen als je een banaan voor de camera legt. Gebruik je een appel, dan zal je iPhone niet opgeladen worden.

De handelingen die jij achtereenvolgens uitvoert, moet de Objectifier ook aankunnen. Dit idee is slimmer dan gebruikelijke systemen met bewegingsdetectie. Als jij de slaapkamer binnenloopt om te gaan slapen, moet er iets anders gebeuren dan wanneer je vanuit bed opstaat en door de kamer gaat lopen. Je kunt overigens nog wel even doorgaan met discussiëren of Objectifier nou echt intelligentie vertoont, of gewoon goed is in nabootsen.

Nog niet geschikt voor alles
Mocht je staan te popelen om dit systeem in huis te halen, dan moet je nog wat geduld hebben. Het ligt nog niet in de winkel en er zijn ook nog wat praktische problemen. Als jij elke ochtend opstaat en een boterham in de broodrooster doet, dan kan Objectifier dat wel voor een gedeelte overnemen (bijvoorbeeld door de broodrooster alvast op te warmen), maar er komt alsnog een mens of eventueel een wandelende robot aan te pas om de boterham uit de broodtrommel en in het apparaat te stoppen. Maar het begin is er: een houten rol die je op het stopcontact aansluit en die je gedrag bestudeert. Zo kan Objectifier alvast jouw gedrag leren, totdat de apparaten zelf slim genoeg zijn om brood in broodroosters te doen.

Objectifier onderdelen

Objectifier zelf maken

Je kunt ook zelf aan de slag gaan. De Objectifier bestaat in feite uit een Raspberry Pi en een Pi Camera, aangevuld met software zoals Wekinator, Processing en openFrameworks. Het huidige model is de zesde van een serie prototypes. Karmann is erin geslaagd om het apparaat steeds kleiner te maken. Meer informatie is te vinden op de website van Karmann.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2017, 12:53
Categorie Achtergrond
Onderwerp smart home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.