Gazelle blokkeert je smartphone tijdens het fietsen

Gazelle gaat met SafeDrivePod een fiets ontwikkelen die je smartphone blokkeert, zodat je geen gevaarlijke handelingen meer kunt uitvoeren.

Gazelle is bezig met het ontwikkelen van een fiets, waarmee je niet gelijktijdig kunt appen én fietsen. De fabrikant werkt hiervoor samen met de bedenkers van de SafeDrivePod, een accessoire dat via Bluetooth verbinding maakt met je smartphone. Zodra je meer dan 10 kilometer per uur gaat wordt de app op de telefoon geactiveerd en is het niet meer mogelijk om te reageren op notificaties. Een mooi idee natuurlijk, maar gaat het lukken om fietsers zover te krijgen om ervoor te betalen?


SafeDrivePod

SafeDrivePod blokkeert je telefoon

De bedoeling van Gazelle is wel duidelijk: het apparaatje moet ervoor zorgen dat fietsers veiliger aan het verkeer deelnemen. Minister Schultz werkt aan wetgeving om smartphonegebruik in het verkeer te verbieden en een groot deel van de Nederlanders ziet dat wel zitten. In België is smartphonegebruik op de fiets al verboden.

Gazelle wil de SafeDrivePod in fietsen gaan inbouwen. Als fietsers meer dan 30 seconden stilstaan geeft de app de smartphone weer vrij. Die wachttijd kan vervelend zijn als je dringend iemand moet bellen, bijvoorbeeld bij een ongeval. SafeDrivePod is bedacht door het gelijknamige bedrijf, dat gevestigd is in Oosterbeek. Het bedrijf werkt al samen met Veilig Verkeer Nederland en heeft een serverdienst, waarmee het bijvoorbeeld mogelijk is om verkeersgedrag van werknemers in de gaten te houden. De SafeDrivePod is ook te gebruiken in auto’s om te zorgen dat je het scherm niet meer kunt bedienen. Handsfree bellen is nog wel mogelijk.

Smartphone en fietsen

Handig of irritant?
Toch kun je je afvragen of dit wel een goede optie is. Apple heeft in CarKit bijvoorbeeld mogelijkheden ingebouwd om het scherm tijdens het autorijden overzichtelijker te maken, zodat je minder wordt afgeleid. Voor de fiets is er nog niet zo’n speciale fietsmodus in iOS, terwijl dat best handig zou kunnen zijn. Wel zijn er voor het bedienen van muziek speciale apps waarvoor je niet op het scherm hoeft te kijken, zoals CarTunes (link). Daarnaast zijn er apps die allerlei functies in de auto makkelijker maken zoals Open Road (link). Voor fietsers is er veel minder aanbod.

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.