Nissan Leaf met CarPlay

Vernieuwde Nissan Leaf heeft CarPlay en is semi-zelfrijdend

De vernieuwde Nissan Leaf wordt geleverd met CarPlay en heeft slechts één pedaal waarmee je kunt gasgeven en remmen. Hij is ook semi-zelfrijdend.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Als het om elektrische auto’s gaat, dan staat de Nissan Leaf samen met de modellen van Tesla wel bovenaan het lijstje als de meest bekende merken. Nissan gaat nu een nieuwe versie uitbrengen van de Leaf, die semi-zelfrijdend is en met CarPlay werkt.

Nissan Leaf CarPlay

Nissan Leaf met CarPlay

Nissan onthulde vannacht de compleet vernieuwde versie van de Leaf, die helemaal elektrisch is en tegelijk laat zien waar de autofabrikant toe in staat is. Je kunt autorijden met één pedaal, er zit ProPilot zelfrijdende technologie in en uiteraard ook Apple’s CarPlay. Leuk detail: Amerikanen die nu al hun nieuwe wagen reserveren krijgen er een gratis Apple Watch bij. Kunnen ze mooi de tijd zien wegtikken tot het moment dat hun exemplaar bij de dealer staat. Apple-haters kunnen ook kiezen voor een GoPro HERO5 Black of een Nest & Google Home-bundel.

Kijk je op de CarPlay-pagina van Apple, dan zie je meteen dat er één überhip merk ontbreekt: Tesla. Nissan bood al wel CarPlay op de 2017-modellen van de Maxima, Micra en Murana, maar nog niet op de Leaf. Daar komt in 2018 verandering in, want dan zal Nissan’s volledig elektrische voertuig ook CarPlay aan boord hebben.

Met de nieuwe Leaf voert Nissan de strijd op met de Model 3 van automaker Tesla. De nieuwe Leaf kan 240km rijden op een volle accu, terwijl dat voorheen 170km was. De meest opgepimpte Tesla Model 3 heeft trouwens een bereik van wel 500km.

Nissan Leaf met CarPlay

Autorijden met één pedaal
Nissan heeft een e-Pedal ingebouwd, waarmee je kunt versnellen, vertragen en remmen met één enkel pedaal. Dat wordt wel even wennen, al is er ook nog steeds een traditionele rem aanwezig, voor wie daar de voorkeur aan geeft. Ook gaat Nissan de ProPilot-technologie inbouwen, een semi-autonoom systeem dat ervoor zorgt dat je binnen je rijstrook blijft, de juiste snelheid houdt op de snelweg en makkelijker inparkeert. De software remt ook in geval van nood, als er een botsing dreigt. Het is minder geavanceerd can Tesla’s Autopilot-software, maar is veel goedkoper.

Nissan Leaf dashboard

CarPlay niet op alle modellen
Er zitten nog meer functies op die voor autoliefhebbers interessant zijn, maar wij richten ons even op het binnenwerk: het 7-inch touchscreen met CarPlay, dat overigens alleen in de midden- en duurdere modellen standaard aanwezig is. Vanaf 1 oktober kunnen de Japanners al in deze vernieuwde Nissan Leaf gaan rijden, terwijl Europa begin 2018 aan de beurt is. In de VS gaat het instapmodel $30.000 kosten, maar voor een model met CarPlay moet je minstens $32.500 neertellen. Voor die $2.500 kun je ook met gemak een after-marketsysteem kopen.

Update 19:00 uur: De vernieuwde Nissan Leaf zal in maart 2018 in Nederland verkrijgbaar zijn, voor ongeveer dezelfde prijs als het huidige model (vanaf €34.000).

Elektrische auto’s nog steeds een niche
Overigens zijn elektrische auto’s nog wel een niche-market. Wereldwijd waren er volgens het International Energy Agency vorig jaar slechts 2 miljoen elektrische voertuigen (EV’s) verkocht, terwijl er in totaal meer dan 80 miljoen voertuigen over de toonbank gingen bij de dealers. Sinds 2010 zou Nissan 280.000 Leaf-exemplaren hebben verkocht en daarmee is het uitgegroeid tot ‘s werelds bestverkochte, volledig elektrische auto. Van de Zoe, die Nissan samen met Renault ontwikkelde, werden tot nu toe 80.000 stuks verkocht.

Het geeft een goed beeld welke mogelijkheden Apple heeft, mochten ze ooit nog van plan zijn om een zelfrijdende auto op de markt te brengen. Terwijl er elk kwartaal rond de 50 miljoen iPhones worden verkocht, hoeft Apple er niet op te rekenen dat ze op de automarkt meteen op miljoenen stuks per jaar uitkomen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 06 september: Meer info over prijs en beschikbaarheid toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 september 2017, 19:19
Categorie Accessoires
Onderwerpen auto, carplay, elektrisch, nissan

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.