Mobistealth bespioneert de iPhone van je partner, kind of werknemer

Mobistealth is spionagesoftware om kinderen, partner en anderen in de gaten te houden. Het werkt zonder jailbreak en er zijn een aantal manieren om je ertegen te beschermen.

“Voor maar 50 cent per dag je partner in de gaten houden! Foto’s, appjes, alles!” Zo zou de reclameslogan van Mobistealth kunnen klinken, een bedrijf dat je tegen betaling laat meegluren op iPhones van anderen, zonder dat een jailbreak nodig is.


Mobistealth spionage van partner, kinderen en werknemers

Mobistealth gluurt mee

Bij spionagesoftware denk je misschien aan bedrijven zoals Cellebrite, waar overheidsdiensten tienduizenden euro’s betalen om een telefoon te laten hacken. Maar het kan ook goedkoper: Mobistealth richt zich op de ‘gewone’ man, die iemand wil bespioneren. Ze benadrukken dat het vooral is bedoeld om je kinderen en werknemers in de gaten te houden, om ze te beschermen tegen de gevaren van internet. Met geen woord wordt gerept over die andere mogelijke toepassing: een ontrouwe partner op heterdaad betrappen.

Sofware waarmee je op afstand een Android-telefoon kan afluisteren, daar kijken we niet vreemd van op. Als iPhone-gebruiker waan je je meestal veilig, omdat Apple alles veel beter heeft dichtgetimmerd. Tot voor kort was er een jailbreak nodig om spionagesoftware te kunnen gebruiken en dat gaat voor veel mensen toch net iets te ver. Je moet fysieke toegang tot het toestel hebben en het slachtoffer komt er vroeg of laat achter. Volgens Mobistealth hebben ze een oplossing bedacht waarbij geen jailbreak nodig is. Het werkt van iOS 6 tot en met iOS 10.

Mobistealth kan de volgende informatie achterhalen:

  • Sms-geschiedenis
  • Belgeschiedenis
  • Chats van WhatsApp, WeChat, KIK, Line en Viber
  • Contacten
  • Foto’s
  • Locatie

Bescherm jezelf tegen Mobistealth

Daarmee zie je ook meteen hoe je jezelf kunt beschermen tegen gluren via diensten zoals Mobistealth: gebruik gewoon een andere (liefst versleutelde) chattool die niet in het rijtje wordt genoemd. Mobistealth richt zich alleen op de populairste chatdiensten – logisch, want dat zijn ook de tools die een nietsvermoedend slachtoffer gebruikt.

Mobistealth maakt gebruik van iCloud-backups. Om de gegevens te kunnen uitlezen heeft de dienst wel het Apple ID en het bijbehorende wachtwoord nodig. Dit biedt weer een andere manier om je tegen tools zoals Mobistealth te wapenen: regelmatig je wachtwoord wijzigen, zodra je vermoedt dat iemand zit mee te gluren.

De methode is niet erg geavanceerd, maar het werkt wel. Mobistealth bespreekt op de eigen website alleen de mogelijkheid om kinderen en werknemers in de gaten te houden. Via gelieerde websites is te zien dat de software ook gebruikt kan worden om je partner te bespioneren. Op de vraag of je daadwerkelijk je partner in de gaten kunt houden, antwoordde een woordvoerder van het bedrijf volmondig ‘ja’. Maar officieel moet je wel toestemming hebben van degene die je wilt gaan bespioneren, ook als het een werknemer betreft. Volgens Mobistealth lukt het ook zonder die toestemming prima om de data te achterhalen. Waan je dus niet te veilig en wissel geen wachtwoorden uit als je je partner niet vertrouwt.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.