Apple News+ op verschillende apparaten.

Meten met twee maten: Apple overtreedt eigen App Store-regels in News-app

Ontwikkelaars moeten zich altijd houden aan de regels van de App Store, maar dat geldt blijkbaar in mindere mate voor Apple zelf. Apple lijkt met de nieuwe News+ dienst haar eigen regels te overtreden.

De afgelopen tijd pakt Apple op actieve wijze scam-apps aan door ze te verwijderen. Dergelijke apps gebruiken vaak allerlei trucjes door gebruikers te verleiden om dure betaalde bundels aan te schaffen, bijvoorbeeld met een gratis testversie. Apple heeft ook de regels van de App Store aangescherpt. Daarin stellen ze dat apps altijd duidelijk aan moeten geven dat het om een testperiode gaat, hoe lang deze duurt en wat je uiteindelijk betaalt na deze testperiode. Ook het privacybeleid moet altijd vermeld worden. Bij de nieuwe News+-dienst is dat niet het geval, zo ontdekte ontwikkelaar Dave DeLong (@davedelong).

Apple overtreedt App Store-regels

In de News-app kun je je met een paar tikken abonneren op News+, de nieuwe betaalde dienst voor kranten en tijdschriften. Pas zodra de App Store-bevestiging voor de betaling in beeld verschijnt, is te zien hoe lang de testperiode duurt en wat je uiteindelijk betaalt. In de richtlijnen verbiedt Apple dit voor apps van derden. Het is opvallend dat Apple dit zo aanpakt, want voor Apple Music houden ze zich wel duidelijk aan hun eigen regels.

Apple News aanmelden.

Bij Apple Music krijg je altijd te zien hoe lang de proefperiode duurt en wat je daarna moet betalen. Dit is nog voordat je naar het uiteindelijke betaalscherm gaat. Waarom Apple geen soortgelijke pagina voor News hanteert, is onduidelijk. Het is echter niet de eerste keer dat Apple haar eigen regels overtreedt. Zo mogen pushberichten niet gebruikt worden voor reclamedoeleinden, maar dat heeft Apple onlangs wel gedaan om Apple Music te promoten.

Apple Music aanmelden.

Hoewel er nergens in de regels staat dat Apple zich aan haar eigen regels moet houden, is het niet bepaald een goed voorbeeld. Apple wilde volgens The Verge niet direct reageren. Het is de verwachting dat Apple het aanmeldproces nog gaat wijzigen, zodat ze ook zelf aan de regels voldoen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.