macOS Sequoia maakt het lastiger om bepaalde software te installeren door strengere Gatekeeper

macOS Sequoia maakt het lastiger om bepaalde software te installeren door strengere Gatekeeper

Apple heeft in macOS Sequoia een optie verwijderd waarmee je gemakkelijk de Gatekeeper-beveiliging kon omzeilen voor het installeren van bepaalde software. Je moet nu meer stappen nemen om bepaalde apps te installeren.
Benjamin Kuijten -

Apple heeft het liefst dat je op de Mac apps download en installeert uit de App Store, omdat je dan weet dat het veilig is. Maar het aanbod buiten de App Store is misschien wel veel groter. Dat is op de Mac gewoon toegestaan, maar Apple heeft met Gatekeeper wel allerlei maatregelen om te checken dat de apps die je installeert veilig zijn. Maar soms kan Gatekeeper zo’n app blokkeren, zelfs als deze wel veilig is. Deze blokkade was altijd relatief gemakkelijk te omzeilen, maar vanaf macOS Sequoia gaat dat niet meer zo eenvoudig.

Strengere blokkade Gatekeeper in macOS Sequoia

Apple heeft het liefst dat ontwikkelaars hun apps laten signeren en zorgen voor notarisatie. Daarmee weet Apple dat een app veilig is, bijvoorbeeld omdat het van een bekende ontwikkelaar afkomstig is. Heeft een app notarisatie en is deze gesigneerd, dan zal Gatekeeper de app niet blokkeren. Maar ontbreekt dit, dan komt de beveiliging in actie en wordt de installatie in eerste instantie geblokkeerd. In macOS Sonoma en ouder is het relatief eenvoudig om dit te omzeilen, doordat je met de rechtermuisknop de blokkade kon opheffen.

Maar deze truc werkt vanaf macOS Sequoia niet meer, zo laat Apple in een update voor ontwikkelaars weten. Wil je dan toch een app installeren die door Gatekeeper tegengehouden wordt, dan zul je naar Systeeminstellingen > Privacy en beveiliging moeten gaan en daar de software te controleren. Je kan via deze weg alsnog een geblokkeerde app installeren, maar niet voordat je zelf dus de beveiligingsinfo gecheckt hebt.

Dit maakt het dus omslachtiger om bepaalde apps te installeren. Hoewel Apple dit niet zelf aangeeft, lijkt de voornaamste reden te zijn om gebruikers te beschermen. Echter is het maar de vraag of dit wel zo effectief is, aangezien de gebruikers die nu nog met de rechtermuisknop dit toch al bewust doen. De wijziging maakt het proces alleen maar omslachtiger.

Bekijk ook
Met Gatekeeper houd je ongewenste software buiten op de Mac

Met Gatekeeper houd je ongewenste software buiten op de Mac

Als je Gatekeeper gebruikt, bepaalt deze functie welke apps je kunt installeren op de Mac. In deze tip lees je over Gatekeeper instellingen en welke opties je het beste kunt kiezen om veilig apps te installeren.

Reacties: 2 reacties

  1. Oh, het heeft dus niets te maken met Apple die liever heeft dat je apps via de Appstore binnenhaalt omdat Apple 30% van alle verdiensten via de Appstore voor zichzelf opeist? Maar gewoon voor je eigen veiligheid dus, om te voorkomen dat jou of je familie iets naars overkomt. In sommige kringen noemen ze dat ‘beschermingsgeld’ of ‘pizzo’.

  2. +1 Eric, dat zat ik ook te denken.

    Toen ik in 2011 een nieuwe en voorlopig laatste Windows pc kocht, had er me iemand wijsgemaakt dat je bij een Mac alleen software kon installeren vanuit de Mac App store. Van mijn leven geen Apple spul dacht ik toen.
    De gelegenheid was 7 jaar later daar dat ik van iemand een Mac Mini kreeg en die kon herstellen (voedingsfout). Je zet er dus op wat je wilt bleek. Sindsdien zit ik naar volle tevredenheid hoe langer hoe meer in het Apple Eco-systeem en laat iedereen maar zeuren dat ik duurder spul heb staan dan de Windows en Android jongens. Alles behalve.

    Ik hoop maar dat dit plannetje in Sequoia niet de eerste stappen zijn naar het uitschakelen van de mogelijkheid om een willekeurige .dmg file te installeren.
    Ondanks ik nog steeds een Windows hater ben vanwege hun update systeem, heb ik mijn portemonnee nog het meeste lief.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.