Hoeveel RAM heb je nodig in een M1 Mac: 8GB of 16GB?

Apple gaat anders om met systeemgeheugen
Apple's M1-chip heeft een vaste hoeveelheid RAM (werkgeheugen), dat is geïntegreerd in het complete pakket van CPU, GPU en Neural Engine. Dit brengt beperkingen met zich mee, maar er zijn ook duidelijke voordelen! We geven ook antwoord op de vraag hoeveel RAM je nu eigenlijk nodig hebt bij de M1.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het feit dat Apple is overgestapt op een eigen System on a Chip (SoC) heeft voor- en nadelen. De performance en het energieverbruik van de M1 zijn veelbelovend, waardoor heel wat mensen meteen zouden willen overstappen. Maar het brengt ook beperkingen met zich mee. Zo kun je de hoeveelheid RAM (werkgeheugen) niet meer achteraf aanpassen. De manier waarop RAM in een computer wordt gebruikt, is bij de M1 compleet anders. Zeker als je uit de traditionele pc-wereld komt, zul je even een knop moeten omdraaien. De processor, geheugen, GPU en opslag zijn bij een pc modulair opgebouwd. Het zijn losse elementen die je afzonderlijk van elkaar kunt upgraden. Is je computer te traag geworden, dan kun je eenvoudig extra RAM bijprikken. Bij Apple kan dat niet, vanwege de overstap naar de Unified Memory Architecture.


Apple heeft de M1-chip ontworpen als één pakketje, zonder iets te zeggen over de technische specs zoals kloksnelheid. De M1 is in alle nu uitgebrachte MacBooks gelijk: of je nu de MacBook Air of de MacBook Pro koopt, in alle gevallen krijg je dezelfde M1-chip*. Bieden ze dan dezelfde performance? We vroegen het na bij Apple en daarbij bleek dat vooral de koeling doorslaggevend is. De MacBook Pro beschikt over actieve koeling en zal langer op hoge performance kunnen werken, terwijl de MacBook Air eerder een tandje terug zal doen, om de temperatuur binnen acceptabele grenzen te houden.

Alles wat we hieronder noemen over de M1 MacBooks geldt ook voor de Mac mini met M1.

*Het enige verschil is dat het instapmodel van de MacBook Air beschikt over een 7-core GPU.

M1 chip features

Lees meer in onze vergelijking MacBook Air M1 vs MacBook Pro M1 om de verdere verschillen te ontdekken.

https://www.iculture.nl/macbook/vergelijken/macbook-air-m1-vs-macbook-pro-m1/

De modulaire aanpak, waarbij iedereen zelf een computer in elkaar kan knutselen uit zelfgekozen onderdelen, is bij Apple-gebruikers nooit zo gangbaar geweest. Het is een idee uit de begindagen van de pc. Apple gebruikte wel standaardcomponenten uit de pc-industrie, maar is gaandeweg steeds meer eigen componenten gaan maken, om ze krachtiger en energiezuiniger te maken. Dat gebeurde eerder bij iPhones en iPads, waarbij je achteraf ook geen componenten kunt omwisselen – en het gebeurt nu bij Macs.

Andere benadering van systeemgeheugen

Apple gaat bij de M1 totaal anders om met systeemgeheugen. Bij de Intel-chips met geïntegreerde graphics wordt het systeemgeheugen gedeeld tussen de CPU en GPU. Bij de M1 is dat ook het geval, maar komt er nog een Neural Engine bij, die ook systeemgeheugen nodig heeft.

Het verschil is dat het geheugen bij Apple’s nieuwe SoC deel uitmaakt van de M1-architectuur. Er zitten geen aparte geheugenslots op het moederbord, zoals je bij veel Windows-pc’s gewend bent en zit is ook niet ergens gesoldeerd, zodat je het (eventueel door een technicus) kunt laten vervangen. Omdat het geïntegreerd is, is er geen mogelijkheid om later nog het geheugen te upgraden van 8GB naar 16GB. Voorheen verkocht Apple wel eens Macs met vastgesoldeerd geheugen dat niet kon worden vervangen, maar bij de M1 is het totaal onmogelijk gemaakt. Dat komt omdat de insteek totaal anders is.

De GPU van de M1-chip.

Bij de nieuwe MacBooks krijg je standaard 8GB RAM, dat je voor €230 kunt upgraden naar 16GB. Achteraf upgraden kan niet, dus je zult meteen de juiste keuze moeten maken.

Het maximum van 16GB RAM is waarschijnlijk een gegeven bij deze modellen. Als Apple ook de high-end modellen uitbrengt zal een high-end versie van de M1 voor krachtiger Macs gemaakt moeten worden die ook 32GB of 64GB RAM ondersteunt. De huidige Mac Pro gaat zelfs door tot 1,5TB RAM (maar dat kost je wel €30.000 extra bovenop de toch al forse instapprijs, dus buiten het voorstellingsvermogen van gewone gebruikers).

De voordelen van Apple’s geïntegreerde geheugen

Het klinkt misschien als een groot nadeel dat je je geheugen achteraf niet kunt upgraden. Voor pc-gebruikers zal het opnieuw een bewijs zijn dat Apple een gesloten systeem heeft gemaakt, waarbij alle vrijheid van je wordt afgepakt.

M1-chip

Toch zitten er grote voordelen aan de geïntegreerde aanpak. Bij andere systemen moet de data steeds gekopieerd worden van het ene deel van het geheugen naar het andere. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de GPU-kernen toegang nodig hebben tot iets dat eerder door de CPU-kernen werd gebruikt. Bij het geïntegreerde geheugen van Apple is dat niet nodig: elk onderdeel kan op een flexibele manier meer geheugen toegewezen krijgen, bijvoorbeeld voor graphics of voor bewerkingen van de Neural Engine, zonder dat data eerst gekopieerd hoeft te worden. Dit levert betere performance op.

Wat betekent het voor jou?
Bij Macs met M1-processor is het belangrijker dan ooit dat je meteen de juiste keuze maakt. Je kunt achteraf immers niets meer aanpassen. Ben je een doorsnee gebruiker die de dag vult met e-mails typen en internetten, dan is de keuze gemakkelijk: kies een MacBook met 8GB opslag en je zult genoeg performance hebben. Voor mensen die het toch allemaal een beetje eng vinden en nu al willen instappen bij de M1 Macs, is de upgrade naar 16GB misschien een investering die je wat meer gemoedsrust geeft. Maar je hebt het waarschijnlijk niet echt nodig.

M1 chip in moederbord

Je hebt ook meer RAM nodig als je heel veel apps tegelijk geopend wilt hebben, of als je in je browser honderden tabbladen tegelijk open laat staan. Dit is een wat onnozele reden om 16GB RAM nodig te hebben. Maar hé, de klant is koning en Apple verkoopt je graag een duurdere upgrade.

Voor taken zoals schrijven en af en toe foto’s bewerken is de MacBook Air prima. Wil je langdurig video’s renderen, heel grote fotobestanden openen of heel veel audiosporen tegelijk bewerken, dan is de MacBook Pro een betere keuze. Voor mensen die echt zware bewerkingen moeten doen voor werk en/of hobby, is het misschien beter om nog even te wachten tot de high-end modellen van de MacBook Pro voorzien zijn van M1-processor met 32GB of 64GB RAM.

13-inch MacBook Pro
Is dit jouw gemiddelde werkdag, dan heb je waarschijnlijk meer aan 16GB RAM.

Waarschijnlijk ben je als high-end gebruiker ook afhankelijk van Photoshop, dat nog niet is aangepast voor de M1. Er is wel een beta, maar met beperkte functionaliteit. De software van Avid is nog niet aangepast voor Apple Silicon, dus je bent voorlopig vooral afhankelijk van Apple’s eigen high-end software:

  • Final Cut Pro 10.5
  • Motion 5.5
  • Compressor 4.5
  • Pro Video Formats 2.2
  • GarageBand 10.4
  • Logic Pro 10.6
  • Logic Remote 1.5
  • MainStage 3.5

Bekijk ook

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1-, M2- en M3-chip en hun varianten.

Verschillen 8GB en 16GB RAM in de praktijk

In een video is te zien wat het voordeel is van upgraden naar 16GB RAM op een M1 MacBook Pro. Het YouTube-kanaal Max Tech heeft de MacBook Pro’s met respectievelijk 8GB en 16GB RAM naast elkaar gezet en benchmarks uitgevoerd. Bij zware belasting is te zien hoeveel voordeel je hebt van 16GB RAM. Het grootste verschil is te zien bij het exporteren van 8K RAW R3D naar 4K. Dit duurde bij de 8GB MacBook Pro 13,57 seconden terwijl het exemplaar met 16GB RAM er maar 5,59 seconden over deed. Dit laatste is te vergelijken met een 16-inch MacBook Pro Core i9 met 32GB RAM. Hieruit zou je kunnen concluderen dat je bij de M1-chip minder RAM nodig hebt voor dezelfde prestaties.

Benchmark 8K RAW naar 4K exporteren

Zelfs bij zware taken werd de MacBook Pro niet zo warm, dat de ventilatoren in actie kwamen. Ook tijdens de andere benchmark-tests waren de ventilatoren nauwelijks nodig. Dit is een groot verschil met de Intel MacBooks.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.