Kardia Band voor Apple Watch

Kardia Band: dit Apple Watch-bandje waarschuwt voor hartaanvallen

AliveCor heeft een speciaal bandje voor de Apple Watch ontwikkeld, die geavanceerde medische informatie over je hart kan geven. Zo weet de app op voorhand of je een hartaanval gaat krijgen.

Kardia Band voor Apple Watch

De Apple Watch heeft zelf al een ingebouwde hartslagmeter, maar voor mensen met een hartaandoening zijn deze metingen vaak niet voldoende. AliveCor heeft een Apple Watch-bandje ontwikkeld met een geavanceerde medische hartmonitor die de drager kan waarschuwen voor een hartaanval. Met de bijbehorende app kun je de gegevens snel naar een arts sturen. AliveCor staat onder leiding van Vic Gundotra. Een bekende naam, want hij is de voormalige baas van Google+.

Mensen die medische toepassingen voor de iPhone in de gaten houden, zijn misschien al bekend met AliveCor. Dit bedrijf werkte in het verleden aan een setje sensoren die je achterop een iPhone-case bevestigd zaten. Hiermee konden gebruikers uitgebreide info over hun hart opvragen, zodat je direct kunt kijken wat de oorzaak is van je kortademigheid of hoge hartslag.

De Kardia Band van AliveCor kun je bevestigen aan je Apple Watch.

Kardia Band voor de Apple Watch

De grote volgende stap voor AliveCor is de Kardia Band, een speciaal bandje voor de Apple Watch met een kleine ingebouwde sensor. Door deze elektrode met je duim in te drukken, kun je direct een scan van je hartritme maken via de Kardia Apple Watch-app. Terwijl de app je hart scant op onregelmatigheden, kun je inspreken hoe je je voelt. Deze opname wordt vervolgens gebundeld met de gegevens die de sensor oplevert.

Alle resultaten worden direct doorgestuurd naar Apple’s Gezondheid-app, zodat je daar al je gegevens kunt terugvinden.

Kardia Band: iPhone app

Deze combinatie van hartgegevens en een geluidsbestand waarin je de situatie uitlegt, kun je vervolgens heel gemakkelijk via de iPhone-app van Kardia met je dokter delen. Laat bij een verhoogde hartslag bijvoorbeeld weten dat je meer koffie op hebt dan normaal, of een slechte nachtrust achter de rug hebt.

Rustgevende functie van de Kardia Band

Als er geen opvallende resultaten uit het onderzoek komen, laat de app dit direct aan je weten. Dit kan mensen met een hartritmestoornis gerust stellen, omdat het voor deze mensen vaak erg lastig te bepalen is op welke momenten ze met een gevaarlijke afwijking te maken hebben. In dit opzicht vervult de Kardia een soortgelijke functie als de Nederlandse OLVG-app, een app waarmee je met de camera en flitser van je iPhone kunt controleren of je last hebt van boezemfibrilleren.

Hoewel de iOS-app (link) van AliveCor al in de App Store staat, is het op het moment van schrijven nog niet duidelijk hoeveel de Kardia Band gaat kosten en wanneer hij uitkomt. Dit komt omdat het bedrijf nog wacht op officiële goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Op de website van AliveCor kun je in de gaten houden wanneer het product beschikbaar komt.

De Kardia-app op de Apple Watch met de Kardia Band.

AliveCor lijkt met de Kardia Band in ieder geval voor te lopen op mogelijke toekomstige functies van de Apple Watch. Een onlangs toegekend patent laat zien dat een toekomstige Apple Watch vrienden en instanties kan waarschuwen als er iets vreemds geconstateerd wordt door de hartslagmeter.

De Kardia Band naast de iPhone-case.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2016, 15:30
Categorieën Accessoires, Apps
Onderwerpen apple watch, hartslag, hartslagmeter, medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.