Met deze app weet je of je met een hartritmestoornis te maken hebt.

De OLVG-app meet hartritmestoornissen via de iPhone-camera

Met de iOS-app van het Amsterdamse OLVG kunnen mensen met een hartritmestoornis met hun iPhone-camera meten of ze momenteel last hebben van boezemfibrilleren.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Met deze app weet je of je met een hartritmestoornis te maken hebt.

Voor mensen met een hartritmestoornis is het vaak lastig om te bepalen of ze ook daadwerkelijk met de stoornis te maken hebben, of dat hun hart gewoon even wat sneller klopt dan normaal. Om te voorkomen dat ze hierdoor constant naar het ziekenhuis moeten rijden om hun hartslag te controleren, heeft het hartcentrum van het OLVG in Amsterdam een iOS-app laten maken die vooral voor rust in je hoofd moet zorgen. Via de camera van de iPhone stelt de app vast of de persoon in kwestie met een ritmestoornis te maken heeft.


De iOS-app van OLVG gebruikt flitser en camera van je iPhone op de bekende manier, die je ook wel bij andere hartslagmeter-apps ziet. Door je vinger tegen de cameralens te plaatsen gebruikt de app de flitser om je hartslag te meten. Op het scherm vult een cirkel zich om te laten zien hoe ver de meting gevorderd is. Na een minuut of twee krijg je direct te zien of je waarschijnlijk wel of niet met boezemfibrilleren te maken hebt. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en meestal sneller klopt dan de bedoeling is.

OLVG scant je vinger om je hartslag te meten. Het kan even duren voordat de scan voltooid is.

OLVG-app is erg gebruiksvriendelijk

De OLVG-app is gratis te downloaden en erg gemakkelijk in gebruik. Zodra je de app opstart zie je direct een grote blauwe knop met de tekst ‘Meting uitvoeren’. Nadat je de app toegang hebt gegeven tot de camera van je iPhone kun je er meteen mee aan de slag. Dit maakt de app ook geschikt voor ouderen, die misschien wat minder thuis zijn in de wereld van iPhone-apps.

Volgens het hartcentrum is het voor patiënten erg lastig om zelf in te schatten of ze met een stoornis te maken hebben, zo schrijft AT5. Raak overigens niet direct van streek als je volgens de app met boezemfibrilleren kampt. De app is vooralsnog dan ook specifiek bedoeld voor patiënten van het OLVG.

Volgens de makers van de app is de huidige versie namelijk nog erg gevoelig voor storingen. Daarom is het belangrijk dat je de iPhone en je vinger zo stil mogelijk houdt tijdens de meting, anders kan het een foutieve meting opleveren. De app zit dan ook nog in de testfase, al kun je hem al wel gewoon downloaden en gebruiken.

Na twee minuten krijg je een resultaat te zien. Na twee minuten krijg je een resultaat.

Een meting in 2 minuten
In de app kun je verschillende tips vinden die een meting zo nauwkeurig mogelijk maken. Let er bijvoorbeeld op dat je je onderarm laat rusten op een tafel, en je de vinger rustig tegen de camera aandrukt. Ook verbetert de kwaliteit van de meting als je niet praat en normaal blijft ademen.

Met de OLVG-app kun je natuurlijk nooit met honderd procent zekerheid vaststellen of je met een hartritmestoornis te maken hebt, maar het kan wel voor wat rust zorgen bij mensen die er regelmatig over twijfelen. Ook voor de Apple Watch zijn er al verschillende apps verschenen die je hartslag kunnen meten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 maart 2016 om 10:08
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.