iPhone XS waterbestendig IP68

De 7 meest voorkomende iPhone XS problemen (en oplossingen!)

Zoals bij elke nieuwe smartphone zijn er ook bij de iPhone XS en iPhone XS Max ook weer enkele mensen met problemen. In deze round-up proberen we de belangrijkste klachten te verzamelen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 3 oktober: Er is goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat iOS 12.1 het oplaadprobleem van de iPhone XS (Max) gaat oplossen. Het slechte nieuws is dat er een nieuw probleem bij is gekomen: een kleine groep gebruikers klaagt over Bluetooth-connectiviteit. Verderop lees je er meer over.

iPhone XS problemen

Natuurlijk ga je als nieuwe iPhone XS-bezitter niet meteen op zoek naar tegenvallers en dingen die niet goed werken, maar je wilt bij zo’n dure aankoop toch dat alles perfect is. Toch gaat er ondanks Apple’s perfectionisme wel eens iets mis. Op de Apple supportforums en Reddit kun je lezen over die klachten, al is er bij tien klagers natuurlijk nog niet sprake van een ‘gate’ en al helemaal niet van een terugroepactie. Heb jij ook iets vreemds met je iPhone XS, dat nog niet in deze round-up wordt genoemd? Laat het dan weten in de reacties! De problemen met iPhone XS opladen bespreken we in een apart artikel en ook de iPhone XS verbindingsproblemen vind je elders uitgebreider besproken.


Gebruikelijke problemen rondom een lancering, zoals moeite met activeren, hebben we in deze round-up achterwege gelaten omdat ze vaak van korte duur zijn. Vaak komt het omdat het gewoon druk is op de servers. Hier en daar zijn er ook wat mensen die nog moeten wennen aan Face ID en moeite hebben om het ingesteld te krijgen. Het zijn vaak klachten die zich vanzelf oplossen. Hieronder bespreken we daarom vooral problemen die wat meer aandacht en onderzoek vereisen.

#1 iPhone XS Bluetooth-problemen

Een klein aantal bezitters van de iPhone XS (Max) klaagt over problemen met Bluetooth, waardoor storingen met het entertainmentsysteem in de auto kunnen optreden. De klachten zijn onder andere te vinden op het Apple-supportforum en doen zich vooral voor bij het koppelen. Het komt voor bij bezitters van verschillende automerken, waaronder Kia, Audi, Subaru en Mercedes. Opnieuw koppelen lost het probleem maar tijdelijk op. Apple kan het probleem mogelijk verhelpen met een bugfix-update van iOS 12. Ook bij iOS 8, 9 en 10 deden zich wel eens Bluetooth-problemen voor. Dit zou kunnen komen dat Apple een voortrekker is in de Bluetooth Special Interest Group, waardoor ze toegang hebben tot geavanceerde functies die pas later beschikbaar komen voor normale leden van de Bluetooth SIG. Het zou dus ook aan de fabrikant van de autoradio kunnen liggen.

#2 iPhone XS laadt niet op
Update 8 oktober: Apple heeft het oplaadprobleem op de iPhone XS opgelost in iOS 12.0.1. Download deze update dus snel om dit probleem op te lossen.

Bekijk ook

Apple brengt iOS 12.0.1 uit, lost oplaadprobleem en meer op

De eerste aanvullende update voor iOS 12 is een feit: Apple heeft zojuist iOS 12.0.1 vrijgegeven. Deze update lost onder andere het oplaadprobleem op de iPhone XS op, maar er is nog meer opgelost. Check hier de details van deze update.

Er zijn diverse mensen die problemen hebben bij het opladen van hun iPhone XS. Bij het aansluiten van een iPhone met uitgeschakeld scherm, gaat het toestel niet automatisch opladen. Hieronder lees je er meer over!

Bekijk ook

iPhone XS oplaadprobleem wordt opgelost in iOS 12.1

Sommige iPhone-bezitters melden problemen met het opladen van hun toestel. Vooral mensen met een iPhone XS (Max) lijken er last van te hebben. Maar de oplossing komt eraan: iOS 12.1 lost het probleem op, zo blijkt uit de tweede beta.

#3 iPhone XS met scherp randje

Sommige exemplaren van de iPhone XS blijken scherpe randjes te hebben. Een forumpost heeft nu 4 pagina’s met reacties, al heeft niet iedereen er last van. Grootste dilemma voor de meeste mensen is: vind ik het erg genoeg om mijn iPhone XS terug te brengen, met het risico dat ik een paar weken wachten op een vervangend exemplaar? Helemaal nieuw is het scherpe randjes-probleem overigens niet: even googlen op ‘sharp edges’ maakt duidelijk dat ook bij de iPhone X, iPhone 8 en eerdere toestellen wel eens het geval was. Het glas loopt dan niet mooi over in de behuizing. iCulture-lezer Stef tipte ons erover en sprak al van een nieuwe ‘gate’ maar zover is het nog niet. Hij vertelde dat er bij Apple Support nog geen klachten over waren binnengekomen, maar gaat er zelf wel even mee terug naar de Apple Store.

iPhone XS scherp randje

#4 Slechte verbinding met Wi-Fi en mobiel bereik
Update: Apple zou met sommige gebruikers contact hebben opgenomen.

Sommige mensen hebben meer moeite om verbinding te krijgen met internet dan gebruikelijk. Ook zou er sprake zijn van lagere verbindingssnelheden, zowel op Wi-Fi als via het 4G-netwerk. Het probleem doet zich voor bij meerdere operators in meerdere landen. Er zijn minder streepjes zichtbaar op de iPhone XS (Max) in vergelijking met de iPhone 8 en iPhone X, vooral in gebieden waar het signaal sowieso al zwak is. De klachten in de VS spelen vooral bij Verizon-klanten. Sommige gebruikers speculeren dat het ligt aan de Qualcomm- en Intel-modems. De iPhone XS (Max) is voorzien van een Intel-modem, terwijl Apple voorheen ook gebruik maakte van Qualcomm-modems.

Update: Volgens de gespecialiseerde blog WiWavelength zou het te maken kunnen hebben met het ontwerp van de antennes. Lees hierover verder in ons aparte artikel iPhone XS verbindingsproblemen.

Bekijk ook

Slechte iPhone XS-verbinding mogelijk veroorzaakt door antenne

Het ontwerp van de antennes in de iPhone XS en iPhone XS Max zou de oorzaak kunnen zijn van de vele klachten over verbinding. De antenneversterking in de iPhone XS zou kleiner zijn dan bij andere smartphones.

Hieronder zie je grafieken met meetwaarden van de antenne:

iPhone antenne meetwaarden

Overigens zijn er ook mensen die met de iPhone XS fors hogere snelheden meten, dankzij de ondersteuning van maar liefst drie nieuwe radiotechnologieën in de iPhone XS: 4×4 MIMO, QAM en LAA. Feit is wel dat de mobiele ontvangst sterk afhankelijk is van waar je woont. Maar dat was altijd al zo. Apple kan een zwakke mast van een provider niet opeens heel sterk maken.

Toch kan het probleem ook door software worden veroorzaakt, want problemen met Wi-Fi en mobiel bereik is een van de bekende iOS 12 problemen die we in ons aparte artikel over iOS 12 klachten hebben besproken. Helaas is downgraden naar iOS 11 op de nieuwste toestellen niet mogelijk.

Bekijk ook

Last van iOS 12 problemen? Probeer dan deze oplossingen

iOS 12 verloopt bij de meeste mensen zonder problemen, maar toch kan er bij zo'n grote update iets mis gaan. Heb je last van iOS 12 bugs? Loop je tegen problemen in iOS 12 aan? Probeer dan deze oplossingen.

#5 iPhone XS overleeft val van 2 meter niet

iPhones zijn niet bedoeld om in blenders te gooien en hard op straat te smijten, maar soms overkomt het je wel eens dat een toestel uit je hand glipt. Gelukkig is de iPhone XS voorzien van ‘het meest duurzame glas ooit in een smartphone’, aldus Apple. Maar in een valtest van SquareTrade blijkt dat het glas toch kapot gaat als je de iPhone XS op de grond gooit. SquareTrade is niet helemaal onafhankelijk, want ze verkopen verzekeringen en hebben er dus belang bij dat jij wat angstig raakt. Wel is het zo dat zowel de voor- als de achterkant van glas zijn gemaakt. Als je ze van bijna 2 meter hoogte laat vallen, dan is het glas kapot. Zeker als je met het glas omlaag laat vallen is de schade behoorlijk. Valt de iPhone XS op z’n kant, dan is je toestel redelijk beschermd. Ook is het niet aan te raden om je iPhone XS in de droogtrommel te gooien, want dan krijg je te maken met haarscheurtjes en krassen.

SquareTrade breakability test iPhone XS

SquareTrade geeft de iPhone een ‘Breakability Score’ van 86 terwijl de iPhone XS Max een score van 70 krijgt. Het bedrijf vindt dat de toestellen sterker zijn dan de iPhone X, maar nog steeds kapot kunnen vallen. En de reparatie is vrij duur.Gelukkig was de waterbestendigheid een stuk beter: in een tank met 138 blikjes bier bleek de iPhone XS het goed vol te houden.

#6 iPhone XS batterijduur valt tegen

Daar is ‘ie weer: problemen met de iPhone-batterijduur. Bij elke iOS-update en elk nieuw toestel zijn er wel een paar mensen die met een bizar korte batterijduur te maken krijgen (al is het per persoon verschillend wat onder ‘bizar kort’ wordt verstaan). Ook bij de iPhone XS kan het probleem optreden. Vaak wordt het veroorzaakt door een app die nog niet is aangepast voor het nieuwe iOS of het toestel, of zijn er processen die door een fout te lang op de achtergrond blijven draaien. Het kan ook zijn dat je je nieuwe iPhone veel intensiever gebruikt, waardoor de batterij sneller leeg lijkt. Gaat je iPhone XS opvallend snel leeg, dan kan er sprake zijn van een defecte batterij en kun je beter terug gaan naar de Apple Store. Je hebt nu nog garantie. Valt ermee te leven, dan zou je ook een paar weken kunnen wachten, om zeker te weten dat je meteen een vervangend exemplaar kunt meekrijgen en niet wekenlang zonder iPhone zit.

accumetingen iPhone XS

Opvallend is een test die vandaag in het nieuws kwam. Die wekt de indruk dat de iPhone XS qua batterij minder presteert dan de iPhone X, terwijl Apple juist beweert dat de accuduur bij de iPhone XS 30 minuten langer is en de iPhone XS Max zelfs 90 minuten langer. Maar volgens Tom’s Guide ging de iPhone XS 9 uur en 41 minuten mee, terwijl de iPhone X het maar liefst 10 uur en 49 minuten volhield. In alle gevallen was de schermhelderheid op 150 nits gezet, met automatische helderheid en True Tone uit. We zijn ondertussen met onze eigen batterijtests bezig af om te controleren of Tom’s Guide gelijk heeft. In onze iPhone XS review kun je over een paar dagen lezen wat onze bevindingen waren.

#7 iPhone XS leveringsproblemen
Als je eindelijk de knoop hebt doorgehakt dat je geld gaat uitgeven aan een iPhone XS, dan wil je ‘m natuurlijk ook zo snel mogelijk hebben. Helaas is er ook dit jaar weer veel onzekerheid over de iPhone-voorraad, vooral bij telecomwinkels. Zij zijn afhankelijk van de providers, die niet exact weten welke uitvoeringen ze op welk moment binnenkrijgen. Vooral bij de 256GB iPhone XS Max blijkt de belangstelling groot te zijn (zo bevestigt ook analist Ming-Chi Kuo), terwijl de voorraden bij de 512GB modellen ook krap kunnen zijn omdat Apple er minder stuks van lijkt te hebben gemaakt. In ons overzicht van iPhone XS levertijden bespreken we de voorraadsituatie. Bij de meeste providers kun je wel binnen een week geleverd krijgen, maar zit je te wachten op een heel specifiek model, dan kan het zomaar langer duren. Daarnaast kregen enkele kopers in de VS te maken met vertraagde levering, omdat de pakketdiensten niet snel genoeg konden leveren.

Bekijk ook

Alles over de iPhone 14 levertijd: hoe zit het met de voorraad?

Op deze pagina lees je alles over de iPhone 14 levertijd en beschikbaarheid van de verschillende modellen, kleuren en opslagcapaciteiten. We vertellen je hoe het zit met de levertijd en voorraden bij diverse winkels en providers, zodat je niet te lang op je bestelling hoeft te wachten.

Waar kun je met je iPhone XS problemen terecht?

Heb je grote technische problemen met je toestel, dan moet je natuurlijk altijd contact opnemen met Apple. Je hebt een dure smartphone gekocht en je mag erop kunnen rekenen dat ‘ie gewoon goed werkt. Bij een technisch defect zal Apple het toestel omruilen, al kun je wel te maken krijgen met wat wachttijd. Klachten zijn tegenwoordig vaak te vinden op Reddit en natuurlijk ook op het Apple-discussieforum. Of laat je reactie achter onder dit artikel. We krijgen vaak e-mail van lezers die zich afvragen “of een bepaald probleem vaker voorkomt”. Als het om een wijdverbreid probleem gaat, dan zullen er altijd al wel wat forumdiscussies over bestaan. En als een probleem groot genoeg is dat Apple een terugroepactie organiseert, dan lees je dat natuurlijk als eerste op iCulture!

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 08 oktober: Oplaadprobleem op de iPhone XS opgelost in iOS 12.0.1.
  • 2018 - 03 oktober: Bluetooth-probleem toegevoegd.
  • 2018 - 25 september: Meer informatie over bereiksproblemen toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone XS deals

80 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.