iPhone XS oplaadprobleem - iPhone XS launch in Londen

iPhone XS oplaadprobleem wordt opgelost in iOS 12.1

Sommige iPhone-bezitters melden problemen met het opladen van hun toestel. Vooral mensen met een iPhone XS (Max) lijken er last van te hebben. Maar de oplossing komt eraan: iOS 12.1 lost het probleem op, zo blijkt uit de tweede beta.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 8 oktober: Apple heeft iOS 12.0.1 uitgebracht die het oplaadprobleem op de iPhone XS oplost. Had je hier last van, download dan snel iOS 12.0.1. Je hoeft dus niet te wachten op de definitieve versie van iOS 12.1 die eind oktober verschijnt.

Update 3 oktober: De tweede iOS 12.1 beta verscheen dinsdagavond en lost de hieronder besproken bug op. Zodra je de update installeert begint het opladen meteen na het aansluiten van de kabel, ongeacht of het scherm ingeschakeld staat of niet. We verwachten dat iOS 12.1 eind oktober voor iedereen beschikbaar komt. Let de komende tijd dus nog even op als je de kabel aansluit, of het opladen werkelijk gestart is. iOS 12.1 bevat nog meer leuks: er zitten namelijk 70 nieuwe emoji in en FaceTime voor groepen wordt ook ondersteund. iOS 12.1 lost uiteraard niet het probleem van ondeugdelijke kabeltjes op.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 29 september.

iPhone XS oplaadprobleem - iPhone XS launch in Londen

Oplaadprobleem op iPhones (XS) met iOS 12

We kregen van meerdere iCulture-lezers een melding dat hun iPhone XS of iPhone XS Max niet goed automatisch begint met opladen na het aansluiten van die Lightning-kabel. Alleen als het scherm ingeschakeld is bij het aansluiten van de kabel, verloopt het laden goed. Staat het scherm uit, dan werkt het opladen niet. Ook kregen we diverse meldingen van mensen met andere iPhones, maar dit geeft een wat gevarieerder beeld. Bij sommige mensen werkt het opladen niet bij gebruik van namaakkabels, anderen hebben last met elk type kabels. Zelf hebben we er op onze iPhone XS-exemplaren geen last van, maar in een YouTube-video wordt het probleem ook besproken. Bij een (beperkte) test met 8 verschillende exemplaren van de iPhone XS blijkt dat de meeste toestellen er last van hebben.


Als je een iPhone aansluit op een laadkabel, dan zal het scherm even oplichten en verschijnt de batterij-indicator in beeld. Op Reddit en op Apple’s supportforums zijn echter diverse klachten te lezen dat het lang niet altijd werkt. Draadloos opladen lukt wel gewoon.

Dit kun je er zelf aan doen
Het probleem zou aan de specifieke toestellen kunnen liggen, maar ook aan iOS 12. Er zijn aanwijzingen dat het komt door de nieuwe beperkingen voor USB-accessoires die in iOS 11.4.1 zijn ingevoerd. Daardoor is het niet mogelijk om na verloop van tijd data van een iPhone uit te lezen. Het opladen zou echter gewoon moeten werken.

Heb je last van dit probleem, dan kun je drie dingen doen:

Het uitschakelen van USB Restricted Mode werkt als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Face ID en toegangscode (of Touch ID).
  3. Zet de schakelaar bij USB-accessoires aan (= altijd toegang).

Je bent nu minder goed beschermd als jouw iPhone fysiek in handen komt van hackers of politiediensten, dus dat is een afweging.

We hebben het vermoeden dat er sprake is van meerdere oorzaken, afhankelijk van het type toestel. Bij de iPhone XS (Max) zou sprake kunnen zijn van bepaalde technische wijzigingen in het toestel, waardoor sommige opladers en kabels minder goed werken. Fabrikant Belkin heeft de productpagina’s van de PowerHouse- en Valet-docks stilletjes aangepast en meldt daarop dat ze niet werken bij de iPhone XS. Als je je toestel in het dock zet, krijg je een melding dat het opladen niet lukt. Belkin heeft echter geen verklaring gegeven waarom dat is. Bij oudere toestellen kan het probleem vooral bij de USB Restricted Mode of iOS 12 liggen, maar het kan ook zo zijn dat mensen die normaal draadloos opladen nu pas het een probleem met bepaalde kabeltjes ontdekken, nu ze er meer op zijn gaan letten. In ons artikel over iOS 12-problemen melden heel wat iCulture-lezers dat na iOS 12 hun third party-kabel niet meer werkt.

Meer over oplaadproblemen en oplossingen lees je in onderstaande tip:

Ongetwijfeld zal dit zaakje de komende dagen meer aandacht krijgen. Heb je andere iPhone XS-problemen, lees dan vooral onze round-up van zaken die eerder zijn gemeld door iCulture-bezoekers!

Met dank aan de vele tipgevers!

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 08 oktober: iOS 12.0.1 lost het oplaadprobleem op. Link naar artikel over iOS 12.0.1 toegevoegd.
  • 2018 - 03 oktober: Artikel verder uitgebreid en bijgewerkt.
  • 2018 - 02 oktober: iOS 12.1 beta 2 lost dit oplaadprobleem op.
  • 2018 - 30 september: Artikel uitgebreid met tips wat je er zelf aan kunt doen, melding van meer toestellen en gebruik van namaak/echte kabels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 oktober 2018, 21:35
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone XS, opladen
74 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.