3D Touch homeknop

Opinie: 3D Touch maakt een fysieke homeknop op de iPhone overbodig

Dankzij 3D Touch kan Apple de homeknop achterwege laten. Wisselen tussen apps en terug naar het beginscreen kan ook met 3D Touch-acties en het levert een strakkere, minimalistische iPhone op. Wellicht al in de iPhone 7?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

virtuele-homeknop-iphone-force-touch
Nu we een week lang met 3D Touch hebben kunnen spelen, is duidelijk geworden dat 3D Touch wel een erg nuttige toevoeging op de iPhone is. Steeds meer apps worden ervoor aangepast en de bediening is na een paar dagen zo intuïtief, dat je er niet meer over hoeft na te denken. Toch is er met 3D Touch nog meer mogelijk: het kan ervoor zorgen, dat de fysieke homeknop helemaal niet meer nodig is.

Als je het gehele scherm toch al kunt indrukken om allerlei snelle acties uit te voeren, waarom heb je dan nog een apart knopje nodig, puur en alleen om naar het beginscherm terug te gaan? Apple kan de knop op een andere plek in het scherm verwerken, of zorgen dat de functies van de homeknop overal op het 3D Touch-scherm beschikbaar zijn. Het enige probleem dat Apple dan overigens nog wel moet oplossen, is een nieuwe manier vinden om de geleidende ring en de sensoren voor Touch ID elders in het toestel te verwerken, want die zitten er natuurlijk niet voor niets. Zodra de ring een vinger (neus of teen mag ook) detecteert, weet de vingerafdrukscanner dat ‘ie in actie moet komen. Bij een fysieke homeknop is het een logische plek om daarin de Touch ID-sensor te verwerken, omdat je de knop immers steeds aanraakt als je de iPhone wilt gaan gebruiken. Maar de sensor hoeft niet onder de homeknop te zitten. Als er geen homeknop meer is, zou hij ook verplaatst kunnen worden naar een andere plek, bijvoorbeeld de bovenkant of zijkant van het toestel.

3D Touch homeknop

Homeknop niet meer nodig

De oplossing is dat Apple de sensor ergens anders aanbrengt, bijvoorbeeld aan de bovenkant of de zijkant van het toestel. Een homeknop om terug te gaan naar het begin is dan eigenlijk niet meer nodig. Zo’n terug-naar-beginscreen-actie zou je ook in de drukfuncties van 3D Touch kunnen stoppen. Met 3D Touch kun je navigeren tussen apps en dankzij iOS 9 kun je teruggaan naar de vorige app, zonder eerst naar het beginscherm terug te gaan (door eenmaal op de homeknop te drukken) of het multitask-scherm te openen (door tweemaal op de homeknop te drukken). Als Apple de homeknop verwerkt in het scherm, kun je bovendien haptische feedback krijgen; de trilling die je nu voelt als je het scherm met 3D Touch indrukt. Beter voelbare feedback betekent prettiger in gebruik. Bovendien is er minder kans op klachten: hoe minder fysieke onderdelen, hoe minder kans op mechanische defecten. Als er in een later stadium toch klachten optreden, kan Apple dat proberen te fixen met een software-update, maar een reparatie is niet nodig.

Einde van de homeknop?

Als het ronde knopje onder het scherm verdwijnt, is dat wel het einde van een tijdperk. Al sinds de iPhone bestaat, zijn we gewend aan de zo kenmerkende ronde homeknop, die eerst voorzien was van een rechthoekig logootje, maar sinds de introductie van Touch ID volkomen wit of zwart is. Onderstaande conceptvideo laat een andere oplossing zien: een klein metalen Apple-logootje onder het scherm, waarin de geleidende functies en de Touch ID-sensoren zijn verwerkt.

Een iPhone zonder fysieke homeknop geeft Jony Ive de mogelijkheid om de iPhone nog minimalistischer te maken. Zeker bij een iPhone met zwart frontje, waarbij je de speaker en het camera-oog nauwelijks ziet, kan Ive een iPhone maken die aan de voorzijde bestaat uit één egaal zwart stuk glas, met alleen nog een speaker-streepje. Een extra voordeel is dat Apple grotere schermen kan maken, zonder dat het toestel zelf groter hoeft te worden. De homeknop neemt nu een strook van meer dan 1 centimeter onder het scherm in. Als er geen fysieke knop nodig is, bespaart dat ruimte. Kortom: het zou ons niet verbazen als Ive stiekem in zijn designlab al bezig is met een aantal prototypes van de iPhone 7 (of iPhone 8?) waarin de homeknop compleet is verdwenen. Het ziet er waarschijnlijk anders uit dan op de foto’s bij dit artikel (die gebaseerd zijn op conceptafbeeldingen van ComputerBild), waarbij nog wel een soort knopje zichtbaar is.

Wat denken jullie? Is een leven zonder homeknop mogelijk of moet Apple het lekker zo laten?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2016, 12:37
Categorie Achtergrond
Onderwerpen 3d touch, homeknop

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.