Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Gartner: ‘Apple weer voorbij Samsung als grootste smartphonemaker wereldwijd’

Apple heeft in het vierde kwartaal van 2016 Samsung ingehaald met de meeste verscheepte smartphones wereldwijd.

Volgens de nieuwste gegevens van Gartner heeft Apple in het vierde kwartaal van 2016 Samsung ingehaald met de meeste verscheepte toestellen. Apple won nipt met een geschat marktaandeel van 17,9 procent, net boven de 17,8 procent die Samsung wist te pakken.


Apple Store Berlijn

Apple voorbij Samsung

Het gaat hier om metingen van Gartner, niet de minste partij als het om statistieken over de smartphonemarkt gaat. Van de andere kant: volgend kwartaal kunnen de verhoudingen alweer omgekeerd zijn, zeker als je de geringe voorsprong van Apple bekijkt. Wereldwijd werden er volgens Gartner 432 miljoen smartphones verscheept, een groei van 7 procent ten opzichte van een jaar geleden.

In het vierde kwartaal van 2016 verkocht Apple ongeveer 77 miljoen iPhones, terwijl het een jaar geleden nog 71,5 miljoen was. Op de wereldwijde smartphonemarkt betekende het een groei van 2 procent. Samsung zag in dezelfde periode een daling van 83,4 miljoen naar 76,7 miljoen. De afgelopen acht kwartalen ging Samsung aan kop, maar nu zijn de posities (weer even?) omgedraaid. Het is bovendien een historisch moment omdat beide rivalen nog nooit zo dichtbij elkaar hebben gelegen in de cijfers van Gartner.

De laatste keer dat Apple aan kop ging was in het vierde kwartaal van 2014, na recordverkopen van de iPhone 6 en 6 Plus, aldus analist Anshul Gupta.

Vooral concurrentie van Chinezen
Dit zijn de wereldwijde marktaandelen die Gartner heeft becijferd:

  • Apple – 17,9 procent
  • Samsung – 17,8 procent
  • Huawei – 9,5 procent
  • Oppo – 6,2 procent
  • BBK Communication Equipment – 5.6 procent

De naam BBK klinkt misschien onbekend, maar deze Chinese fabrikant maakt onder andere de merken OnePlus en Vivo. Overigens zijn ze ook verantwoordelijk voor het merk Oppo, dus eigenlijk staat BBK dubbel in de lijst.

In 2016 werden er bijna 1,5 miljard smartphones verkocht, 5 procent meer dan een jaar eerder. Op jaarbasis gaat Samsung nog wel aan kop met 306,4 miljoen smartphones, ongeveer 20,5 procent an de markt. Wel zakte Samsung op jaarbasis met 2 procent.

Zowel Samsung als Apple hebben last van opkomende Chinese merken zoals Huawei en Oppo. Android is het meest gebruikte besturingssysteem met 81,7 procent van de markt (-1% vergeleken met vorig jaar). iOS staat op 17,9 procent, een groei van +0,2% op jaarbasis.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.