iOS 12 onbekende functies

iOS 12 kost meer opslag: het wordt krap voor 16GB iPhones

Voor iOS 12 heb je ongeveer 2GB meer opslag nodig, in vergelijking met iOS 11. Dat kan krap worden voor toestellen met 16GB, want er blijft weinig ruimte meer over voor eigen apps. Dit zijn de toestellen die getroffen zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nu de iOS 12 Golden Master beschikbaar is, is duidelijk wat we kunnen verwachten als het gaat om prestaties, opslagruimte en meer. Apple heeft rekening gehouden met de performance van oudere toestellen op iOS 12, dus dat hoeft geen punt van zorg te zijn als je nog een iPhone 5s of een toestel uit de iPhone 6-familie hebt. Maar de iPhone-opslaghoeveelheid kan wel een probleem zijn. iOS 12 neemt zo’n 2GB meer ruimte in beslag en vooral op toestellen met maar 16GB kan het erg krap worden.


Van de iPhones die iOS 12 ondersteunen deze met 16GB opslag verkocht:

En bij de iPads zijn deze met 16GB verschenen:

De iPad mini 1 staat niet in dit lijstje, omdat deze niet geschikt is voor iOS 12.

iOS 12 opslag

Voor iOS 12 heb je meer ruimte op je toestel nodig. In plaats van 8GB tot 11GB voor het besturingssysteem heb je voor iOS 12 wat meer opslag nodig, tot wel 2GB extra. Het betekent dat je nu 10GB tot 12GB nodig hebt voor alleen het besturingssysteem. Dit is afhankelijk van het type toestel en de generatie. De voorgeïnstalleerde apps zijn daarin meebegrepen.

Die voorgeïnstalleerde apps nemen zo’n 4GB in beslag. Deze kun je na de installatie echter verwijderen. Lees hier alles over in ons artikel over iOS standaardapps verwijderen.

Bekijk ook

Standaardapps verwijderen van je iPhone en iPad

Gebruik je bepaalde standaardapps niet meer op je iPhone en iPad, dan kun je ze verwijderen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt, wat precies de gevolgen zijn en om welke apps het gaat.

Er zijn 35 standaardapps zoals Mail, Podcasts en Herinneringen en daarnaast nog eens 12 extra apps zoals Clips, Pages en Garageband. Die staan niet standaard op je toestel, maar je kunt ze wel naar behoefte uit de App Store downloaden. Dat hoeft uiteraard niet. Je kunt tot wel 3GB ruimte besparen door Garageband, iMovie en andere grote apps te verwijderen als je die eerder gedownload hebt.

Als je een toestel hebt met 16GB opslag, waarvan er zo’n 10GB nodig is voor het besturingssysteem, blijft er weinig ruimte over voor het gebruik van eigen apps, muziek en films. Misschien wordt het dan toch eens tijd om een nieuwe iPhone te kopen – al is het waarschijnlijk goedkoper om je iCloud-opslag uit te breiden.

iOS 12 heeft ook beperkingen voor systeembeheerders

Ben je systeembeheerder bij een bedrijf dat iPhones en iPads gebruikt, dan heb je ook met de komst van iOS 12 en macOS Mojave te maken. In een supportdocument kondigt Apple enkele veranderingen aan, die niet bij iedereen goed zullen vallen. Het kan namelijk leiden tot problemen. Vanaf najaar 2018 zullen Symantec-certificaten niet meer als vertrouwd worden gezien. Ook worden FTP- en URL-schema’s voor Proxy Automatic Configuration (PAC) niet meer ondersteund. Na de installatie van iOS 12 kun je alleen nog HTTP en HTTPS gebruiken als URL-schema voor PAC.

Voor de desktop komen er ook wat beperkingen aan. Zo kun je het Kickstart-commando (meer info) alleen nog volledig gebruiken als vooraf toestemming is gegeven voor schermdeling. Dit is gedaan om de beveiliging te verbeteren.

Remote Management met Kickstart-commando

Beperkingen voor ontwikkelaars
Ook andere beperkingen en beveiligingsfuncties in macOS Mojave kunnen tot problemen leiden, bijvoorbeeld bij ontwikkelaars. Zo heeft Dave Nanian, de ontwikkelaar van de backup-software SuperDuper! kritiek op het feit dat je in Mojave voor elk klein dingetje toestemming moet geven. Dit doet denken aan Windows Vista, waarin je ook voor elk kleinigheidje akkoord moest gaan. Apple maakte er zelfs nog een reclamefilmpje over:

De ontwikkelaar van Call Recorder for FaceTime stopt er helemaal mee. Ontwikkelstudio ecamm gaat de software geen update meer geven omdat het in macOS Mojave te ingewikkeld is geworden.

[ios12-summary]

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 september 2018 om 0:22
Onderwerp
Categorie
iOS

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.