‘iOS 11 maakt bijna 200.000 apps onbruikbaar’

Met de komst van iOS 11 zullen rond de 200.000 apps verdwijnen, zo blijkt uit een schatting. Het zijn voornamelijk games.

Nog een paar weken, dan komt iOS 11 beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel. Het zal behoorlijke impact hebben voor mensen die oudere apps gebruiken. Van de ongeveer 2 miljoen apps die momenteel in de App Store staan zullen er bijna 200.000 sneuvelen omdat ze nog niet zijn aangepast voor 64-bit.


App Store-icoontje in iOS 11 beta 6.

200.000 apps onbruikbaar

We wisten natuurlijk al dat iOS 11 niet geschikt voor 32-bit apps is. Maar hoe groot de impact van die maatregel is, was nog niet in kaart gebracht. Sensor Tower deed dat wel en komt uit op 187.000 32-bit apps die nog steeds in de App Store staan. Het zou dus betekenen dat het om bijna 10% van de apps gaat.

Al sinds de 64-bit iPhone 5s in 2013 werd geïntroduceerd probeert Apple ontwikkelaars duidelijk te maken dat ze hun apps moeten aanpassen. Eerst met voorzichtige waarschuwingen, later steeds dringender. Sinds januari maakt Apple gebruikers ook duidelijk dat hun apps niet meer zullen werken. Gelukkig zijn er steeds meer appmakers die zorgen dat hun apps 64-bit zijn. Twee opvallende titels van afgelopen week: de Google Glass-app voor iOS en de veelgeroemde game Ridiculous Fishing van het Nederlandse Vlambeer.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het is onmogelijk om een lijst te maken van alle apps die niet langer worden ondersteund, maar er zijn wel een paar opvallende titels die nog niet zijn aangepast zoals YouTube Capture en Infinity Blade. De meeste apps die gaan verdwijnen zijn games, die ooit zijn gemaakt maar vaak niet meer zijn bijgewerkt. Van de 187.000 apps die verdwijnen gaat het in bijna 40.000 geval om games. Daarna volgen Onderwijs, Amusement en Lifestyle.

Al deze apps zullen niet zomaar uit de App Store verdwijnen. Ze blijven beschikbaar voor mensen die nog op oudere iOS-versies blijven hangen, omdat ze nog wel gewoon werken, zolang je nog iOS 10 of eerder gebruikt. Je kunt makkelijk zelf controleren welke van je huidige apps nog 32-bits zijn. Je kunt ook de ontwikkelaar van jouw favoriete apps vragen om de app nog bij te werken. Met een beetje geluk lukt het ook nog.

Bekijk ook

Zo controleer je welke iOS-apps 32-bit of 64-bit zijn

Je kunt in iOS controleren welke apps nog 32-bit zijn en dus niet meer te gebruiken zijn in iOS 11 en nieuwer. In deze tip leggen we uit hoe je met Appcompatibiliteit kunt checken of apps al 64-bit zijn.
Bekijk ook

Help, mijn favoriete 32-bit app gaat verdwijnen, wat kan ik doen?

Sinds iOS 11 werken 32-bit apps niet meer en in 2019 geldt dit ook voor de Mac met macOS 10.15. Wat kun je doen als jouw favoriete app niet meer wordt ondersteund? Hoe vind je een alternatief, hoe bereik je de ontwikkelaar? Dit artikel legt het uit.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.