iPhone op terrasje

Zo controleer je welke iOS-apps 32-bit of 64-bit zijn

Je kunt in iOS controleren welke apps nog 32-bit zijn en dus niet meer te gebruiken zijn in iOS 11 en nieuwer. In deze tip leggen we uit hoe je met Appcompatibiliteit kunt checken of apps al 64-bit zijn.

Sinds iOS 11 is het niet meer mogelijk om 32-bit apps te gebruiken. Al eerder kreeg je meldingen dat 32-bit apps trager zouden werken op je toestel, maar met ingang van iOS 11 is het definitief afgelopen en zul je moeten overstappen naar een alternatief dat al wel geschikt is gemaakt voor 64-bit. Gelukkig kun je gemakkelijk zien welke apps wel en niet op je onder iOS werken, dankzij de functie Appcompatibiliteit.

Appcompatibiliteit 32-bit apps checken

Vanaf iOS 10.3 geeft Apple je de mogelijkheid om te zien welke apps geoptimaliseerd zijn voor de huidige versie van iOS die je gebruikt. Daarbij krijg je ook meteen te zien welke apps nog 32-bit zijn en daarom je iPhone trager kunnen maken. Eventueel kun je doorklikken naar de App Store, waar je de betreffende app kunt bekijken of bijwerken.

Je vindt de appcompatibiliteit voor 32-bit apps als volgt:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Tik op Algemeen > Info.
  3. Kies voor het kopje Apps.

Heb je geen verouderde apps, dan is het kopje Apps niet aanklikbaar.

Appcompatibiliteit op de iPhone controleren.

De lijst die nu verschijnt, is onderverdeeld in twee groepen. Eerst zie je de 32-bit apps waarvoor geen update meer beschikbaar is. Deze apps zijn vanaf iOS 11 niet meer te gebruiken. iOS 11 ondersteunt alleen nog 64-bit apps, die geoptimaliseerd zijn voor de iPhone 5s en hoger. Het is een kwestie van afwachten of jouw favoriete app nog bijgewerkt wordt. Heb je de app echt niet meer nodig, dan kun je deze van je toestel verwijderen.

Verder naar beneden in de lijst zie je (voorzover aanwezig) apps die je nog wel kunt updaten. Werk deze apps bij naar de nieuwste versie, zodat ze hopelijk weer correct werken.

Help, ik kan mijn 32-bit app niet meer gebruiken!

We krijgen op de redactie regelmatig meldingen van mensen die hun wachtwoordenapp (of een andere belangrijke app) niet meer kunnen gebruiken na het installeren van iOS 11, omdat de app nog 32-bit is. Als de betreffende app met iCloud, Dropbox of een andere online opslagruimte synchroniseert weet je in ieder geval dat je gegevens ‘ergens’ veilig zijn. De vraag is alleen hoe je toegang krijgt.

Eén optie is om een oudere iPhone met iOS 10 te gebruiken. Installeer de app en kijk of er een mogelijkheid in zit om de gegevens te exporteren.

Een andere optie is om in de online opslagruimte te kijken, bijvoorbeeld Dropbox. Misschien vind je er een mapje met data van de app, die je weer met een andere app kunt inlezen. Als het goed is zouden deze gegevens versleuteld moeten zijn, maar bij slordig gemaakte apps is dat niet altijd het geval. Mogelijk is het wachtwoordenbestand gewoon in platte tekst aanwezig en kun je de gegevens makkelijk overnemen in een andere app. Kies dan wel eentje die beter beveiligd is!

Op de Mac zal het iets langer duren voordat 32-bit apps worden afgeserveerd. Ook hier kun je controleren op 32-bit en 64-bit Mac-apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorieën Apps, Basisfuncties
Onderwerp 64-bit
Software iOS 11