iPhone op terrasje

Zo controleer je welke iOS-apps 32-bit of 64-bit zijn

Je kunt in iOS controleren welke apps nog 32-bit zijn en dus niet meer te gebruiken zijn in iOS 11 en nieuwer. In deze tip leggen we uit hoe je met Appcompatibiliteit kunt checken of apps al 64-bit zijn.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Al sinds iOS 11 is het niet meer mogelijk om 32-bit apps te gebruiken. Al eerder kreeg je meldingen dat 32-bit apps trager zouden werken op je toestel, maar sinds iOS 11 is het definitief afgelopen en zul je moeten overstappen naar een alternatief dat wel geschikt is gemaakt voor 64-bit. Gelukkig kun je gemakkelijk zien welke apps wel en niet op je iPhone of iPad werken, dankzij de functie Appcompatibiliteit.

Appcompatibiliteit 32-bit apps checken

Apple geeft je de mogelijkheid om te zien welke apps geoptimaliseerd zijn voor de huidige versie van iOS die je gebruikt. Daarbij krijg je ook meteen te zien welke apps nog 32-bit zijn en niet meer werken op je iPhone of iPad. Eventueel kun je doorklikken naar de App Store, waar je de betreffende app kunt bekijken of bijwerken.

Je vindt de appcompatibiliteit voor 32-bit apps als volgt:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Tik op Algemeen > Info.
  3. Kies voor het kopje Apps.

Heb je geen verouderde apps, dan is het kopje Apps niet aanklikbaar. De apps in het overzicht Appcompatibiliteit zijn niet meer te openen als je iOS 11 of nieuwer gebruikt.

Appcompatibiliteit op de iPhone controleren.
Screenshot zoals in iOS 10. Heb je nog verouderde apps op je toestel staan, dan ziet de tekst er in iOS 12 mogelijk anders uit.

De lijst die nu verschijnt, is onderverdeeld in twee groepen. Eerst zie je de 32-bit apps waarvoor geen update meer beschikbaar is. Deze apps zijn niet meer te gebruiken. Vanaf iOS 11 ondersteunt de iPhone en iPad alleen nog 64-bit apps, die geoptimaliseerd zijn voor de iPhone 5s en hoger. Het is een kwestie van afwachten of jouw favoriete app nog bijgewerkt wordt. Heb je de app echt niet meer nodig, dan kun je deze van je toestel verwijderen.

Bekijk ook

Help, mijn favoriete 32-bit app gaat verdwijnen, wat kan ik doen?

Sinds iOS 11 werken 32-bit apps niet meer en in 2019 geldt dit ook voor de Mac met macOS 10.15. Wat kun je doen als jouw favoriete app niet meer wordt ondersteund? Hoe vind je een alternatief, hoe bereik je de ontwikkelaar? Dit artikel legt het uit.

Verder naar beneden in de lijst zie je (voorzover aanwezig) apps die je nog wel kunt updaten. Werk deze apps bij naar de nieuwste versie, zodat ze hopelijk weer correct werken.

Help, ik kan mijn 32-bit app niet meer gebruiken!

We kregen bij de introductie van iOS 11 op de redactie regelmatig meldingen van mensen die hun wachtwoordenapp (of een andere belangrijke app) niet meer konden gebruiken, omdat de app nog 32-bit is. Als de betreffende app met iCloud, Dropbox of een andere online opslagruimte synchroniseert weet je in ieder geval dat je gegevens ‘ergens’ veilig zijn. De vraag is alleen hoe je toegang krijgt.

Eén optie is om een oudere iPhone met iOS 10 te gebruiken. Installeer de app en kijk of er een mogelijkheid in zit om de gegevens te exporteren.

Een andere optie is om in de online opslagruimte te kijken, bijvoorbeeld Dropbox. Misschien vind je er een mapje met data van de app, die je weer met een andere app kunt inlezen. Als het goed is zouden deze gegevens versleuteld moeten zijn, maar bij slordig gemaakte apps is dat niet altijd het geval. Mogelijk is het wachtwoordenbestand gewoon in platte tekst aanwezig en kun je de gegevens makkelijk overnemen in een andere app. Kies dan wel eentje die beter beveiligd is!

Bekijk ook

De beste wachtwoordenapps voor iPhone en iPad

Voor elke dienst een ander wachtwoord aanmaken is verstandig, maar deze allemaal onthouden is een heel karwei. Met deze wachtwoordapps voor iPhone en iPad kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

Op de Mac geldt dat vanaf macOS Catalina 32-bit apps niet meer ondersteund worden. Ook hier kun je controleren op 32-bit en 64-bit Mac-apps.

Bekijk ook

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Apple ondersteunt sinds macOS Catalina 10.15 geen 32-bit apps op de Mac. Je kunt zelf checken welke apps van jouw Mac getroffen zijn en niet zullen werken. Een update van de app is dan vereist.