Nieuw in iOS 11 beta.

Dit zijn de acht belangrijkste veranderingen in iOS 11 beta 6

Wat is er allemaal nieuw in de zesde beta van iOS 11? Wij hebben de acht grootste veranderingen in deze nieuwe beta voor je op een rij gezet, met duidelijke vergelijkingen en video's.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Nieuw in iOS 11 beta.
Slechts een week na de vijfde beta van iOS 11, bracht Apple gisteren beta 6 uit voor zowel ontwikkelaars als publieke testers. De nieuwe beta bevat weer een aantal verbeteringen en wijzigingen die een aparte vermelding waard zijn, zoals nieuwe icoontjes en animaties. In dit artikel bespreken we acht aanpassingen en wijzigingen in de zesde beta van iOS 11.

iOS 11 beta 6: dit zijn de veranderingen

Sommige aanpassingen zijn direct zichtbaar, zoals de nieuwe icoontjes voor onder andere de App Store, maar een aantal zijn ook iets subtieler, zoals een vernieuwd en vertaald introscherm bij het openen van de Foto’s-app. Hieronder vind je de acht belangrijkste veranderingen in deze nieuwste beta. Meer over de iOS 11 beta voor ontwikkelaars en de beta voor publieke testers, vind je in onderstaande artikelen.

#1 Vernieuwde icoontjes voor App Store, Kaarten en Klok

Apple voerde in de vijfde beta van iOS 11 al nieuwe icoontjes in voor de Camera- en Instellingen-app, terwijl er eerder al een nieuw applogo voor de Contacten-app toegevoegd werd. In deze zesde beta heeft Apple weer drie apps onder handen genomen. Het gaat om de icoontjes van de App Store, Kaarten en de Klok-app.

iOS 11 iconen iCulture

Het App Store-icoontje bestaat nu niet meer uit een lineaal, penseel en een pen, maar uit drie balkjes die samen een A vormen. Het Kaarten-icoontje toont nu het adres van Apple Park, het nieuwe hoofdkantoor van Apple. De Klok-app heeft daarnaast dikkere cijfertjes gekregen, zodat deze beter te lezen zijn.

Behalve op de iPhone en iPad, zijn de nieuwe icoontjes ook doorgevoerd op de Mac en de Apple TV. Ook daar vind je de nieuwe logo’s voor de App Store en Apple Kaarten. Ter vergelijking vind je hieronder een afbeelding van het daadwerkelijke gebied rondom Apple Park zoals deze weergegeven is in Apple Kaarten. Het blijkt dus om een vrije opvatting van het daadwerkelijke gebied te gaan, aangezien Apple Park zelf niet zo dicht bij het kruispunt ligt als in het icoontje weergegeven wordt.

Apple Park in Kaarten voor appicoon.

#2 Nieuwe AirPods-animatie

Zodra je het klepje van de AirPods-case opent en er in de buurt een iPhone of iPad met iOS 11 is, dan zie je nu onderstaande animatie. Zowel de AirPods zelf als de oplaadcase draaien rondjes om hun eigen as, in plaats van dat je ze alleen van voren kunt bekijken. In onderstaande gif is te zien hoe deze animatie van de AirPods er in de praktijk uit ziet.

AirPods-animatie in iOS 11 beta 6.

#3 Nieuwe ontgrendelanimatie

Als je je iPhone of iPad ontgrendelt in de zesde beta van iOS 11, dan zul je zien dat er een nieuwe animatie te zien is. In de vorige beta’s van iOS 11 schoof het toegangsscherm simpelweg naar boven, waarna direct het beginscherm met de apps zichtbaar was. Vanaf de zesde beta van iOS 11 worden de apps van buiten naar binnen toe in een animatie op het scherm gezet. Dit komt weer overeen met hoe dit nu ook in iOS 10 weergegeven wordt. In onderstaande video is het verschil tussen de vijfde beta (links) en de nieuwe zesde beta (rechts) duidelijk te zien. Het tweede deel van de animatie is met 20% vertraagd.

#4 Verplaatste instelling voor automatisch gedimd scherm

Apple biedt in iOS een instelling om het automatisch dimmen van je scherm in of uit te schakelen. Deze vond je altijd bij Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Pas automatisch aan. Het leek er even op dat Apple deze instelling in de zesde beta helemaal verwijderd had, maar dat is gelukkig niet het geval. De instelling is namelijk verplaatst naar het onderdeel Toegankelijkheid. Je vindt de optie nu bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave > Pas automatisch aan.

#5 Verwijderde live wallpapers met vissen

In de zesde beta heeft Apple een aantal achtergronden verwijderd. Zodra je een achtergrond selecteert, kun je kiezen tussen Dynamisch, Stilstaand of Live. Deze laatste categorie zijn live achtergronden die bewegen zodra je er met 3D Touch op drukt. In iOS 10 gaat het nog om in totaal negen achtergronden, maar in deze iOS 11 beta zijn er zes verwijderd. De bewegende achtergronden met vissen zijn daardoor niet meer beschikbaar. Er zijn nog geen nieuwe voor in de plaats gekomen, maar wellicht dat we die bij een volgende beta alsnog voorbij zien komen.

#6 Vernieuwd introscherm in Foto’s-app

In de Foto’s-app in iOS 11 vind je veel nieuwe functies, zoals nieuwe effecten voor Live Photos en nieuwe Terugblikken (voorheen Aandenkens). Om deze functies uit te lichten, toont Apple een nieuw introductiescherm zodra je de Foto’s-app voor het eerst opent. Dit introscherm zat al in een eerdere beta van iOS 11, maar is nu ook vertaald. Bovendien is er op de iPhone 7 Plus een nieuwe uitleg over het diepte-effect van de portretmodus. Hieronder zie je links het oude introductie scherm, terwijl rechts de nieuwe vertaalde versie staat.

Introscherm voor Foto's-app in iOS 11.

#7 Instellingen in Work-out op Apple Watch verwijderd

Met ingang van watchOS 4 en iOS 11 kun je je Apple Watch ook gebruiken met sporttoestellen van bepaalde merken die uitgerust zijn met een NFC-chip. Onder de naam GymKit zorgt de Apple Watch ervoor dat de gegevens op het sporttoestel en je Apple Watch gelijk zijn, omdat deze gesynchroniseerd worden. Daarnaast biedt Apple in watchOS 4 een aparte instelling voor een Work-outafspeellijst die automatisch afgespeeld wordt zodra je een workout start. In de zesde beta zijn deze twee instellingen verwijderd (met dank aan @Daan_!). Zowel de optie Detecteer fitnessapparaat als de Work-outafspeellijst zijn niet meer terug te vinden in de Watch-app. In onderstaande afbeelding zie je het verschil: links in beta 5, rechts in de nieuwste beta 6.

Apple Watch Work-out instellingen in iOS 11 beta's.

#8 AirPlay-icoontje blauw bij gebruik

In de vorige vijfde beta werd een nieuw icoontje toegevoegd in het media-gedeelte van het Bedieningspaneel. Met het icoontje dat bestaat uit twee boogjes, spring je direct naar de AirPlay-instelling om daar een aparte speaker of geluidsbron te selecteren. Vanaf de nieuwste beta is dit icoontje blauw zodra er een speaker of koptelefoon geselecteerd is. Hierdoor heeft het icoontje dezelfde kleur als bij het gebruik van de normale AirPlay-knop in bijvoorbeeld video’s.

Al deze verbeteringen en aanpassingen vind je in zowel de zesde beta voor ontwikkelaars als in de vijfde publieke beta van iOS 11 die gisterenavond beschikbaar kwamen. De definitieve versie van iOS 11 verschijnt waarschijnlijk ergens in september.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 augustus 2017, 15:21
Categorie iOS
Onderwerp ios 11
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.