Bedieningspaneel in iOS 11 op de iPhone.

iOS 11 beta 5: dit zijn de 10 belangrijkste verbeteringen en aanpassingen

Apple heeft in de vijfde beta van iOS 11 weer een aantal aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd. Wij hebben deze voor je op een rij gezet, zodat je weet wat je kunt verwachten met de vierde publieke beta van iOS 11.

Bedieningspaneel in iOS 11 op de iPhone.

Gisteravond kwam Apple met de vijfde beta van iOS 11 voor ontwikkelaars. Hoewel de grootste veranderingen vooral in eerdere betaversies te vinden waren, bevat deze vijfde testversie toch een aantal noemenswaardige veranderingen. In dit artikel zetten we deze verbeteringen overzichtelijk voor je op een rijtje.

iOS 11 beta 5 veranderingen

Nu we langzaamaan steeds dichterbij de definitieve versie van iOS 11 komen, worden de aanpassingen en veranderingen steeds kleiner. Apple is nu in iOS 11 de puntjes op de i aan het zetten, waardoor de huidige beta’s een weergave zijn van het eindresultaat. Met onderstaande wijzigingen weet je ook meteen wat je kunt verwachten voor de vierde publieke beta van iOS 11 die mogelijk vanavond nog beschikbaar komt.

#1 Berichten in iCloud uitgesteld

In de vijfde beta van iOS 11 heeft Apple de functie Berichten in iCloud verwijderd. Dat betekent dat je berichten (zowel iMessage als sms) niet meer in iCloud opgeslagen en gesynchroniseerd worden. De functie werd aangekondigd tijdens de WWDC en werd in de afgelopen beta’s getest, maar Apple heeft met ingang van de vijfde beta laten weten dat de functie in een later versie van iOS 11 zal terugkeren.

#2 Aangepaste icoontjes voor Camera en Instellingen

De vijfde beta heeft ook aangepaste icoontjes voor twee standaardapps. Zowel de Camera- als de Instellingen-app hebben een bijgewerkt icoontje. Het verschil zal je wellicht niet direct opvallen, maar bij het Camera-icoontje zijn de horizontale lijntjes verdwenen en zijn ook de schaduwen verwijderd. Het Instellingen-icoontje is in de vijfde beta een stukje donkerder geworden. Hieronder zie je de verschillen tussen de huidige icoontjes (links) en de nieuwe versies in de vijfde beta (rechts).

Instellingen- en Camera-icoontje in iOS 11 beta 5.

#3 Icoontjes in Weer-app

In de Weer-app zijn ook wat visuele aanpassingen te vinden. De icoontjes voor de verschillende weertypes, zijn in de vijfde beta weer een stukje kleiner geworden. Het voordeel daarvan is dat je daardoor ook veel meer uren kunt bekijken, zonder dat je horizontaal door het overzicht hoeft te scrollen. Hieronder zie je duidelijk het verschil tussen de weericoontjes: links beta 4, rechts de vijfde beta van iOS 11.

Weer-app in iOS 11 beta 5.

#4 Bedieningspaneel: nieuw icoontje met koppeling naar AirPlay

In het Bedieningspaneel vind je bij het media-gedeelte een nieuw icoontje. Rechtsboven wordt met twee pulserende icoontjes aangegeven dat er gezocht wordt naar andere AirPlay-speakers of koptelefoons. Zodra je hierop tikt, wordt je meteen naar het scherm gebracht om bijvoorbeeld een Apple TV of AirPods als audio output te selecteren. Tik daarna op de nieuwe speel/pauzeer-knop om weer terug te gaan naar de audiobediening.

Bedieningspaneel in iOS 11 beta 5.

#5 Statusbalk: niet meer altijd blauw en rood bij schermopname

In vorige beta’s van iOS 11 verscheen er een blauwe statusbalk zodra een app je locatie gebruikte. Dit is in de vijfde beta van iOS 11 aangepast. Vanaf nu wordt er alleen een blauwe balk getoond zodra een app actief gebruikmaakt van je locatie, bijvoorbeeld bij het navigeren. En over de statusbalk gesproken: bij het maken van een schermopname is deze niet meer blauw, maar rood.

#6 Meer info over muziek op toegangsscherm

Op het toegangsscherm wordt nu meer informatie getoond over de muziek die momenteel afgespeeld wordt via de Muziek-app. Behalve het nummer en de uitvoerende artiest, zie je nu ook direct waar de muziek op afgespeeld wordt (handig in het geval van een draadloze speaker) en op welk album het nummer staat (naast de artiest). Het gaat dus om kleine wijzigingen die het gebruik van deze muziekbediening net wat eenvoudiger maken.

Muziekbediening vanaf toegangsscherm in iOS 11 beta 5.

#7 Uitleganimatie voor SOS-noodmelding

Bij SOS-noodmelding vind je nu een nieuwe uitleganimatie. Zodra je navigeert naar Instellingen > SOS-noodmelding, vind je bovenaan een uitleg hoe je de functie gebruikt. Door vijf keer kort achter elkaar op de powerknop te drukken, wordt SOS-noodmelding automatisch geactiveerd. Dit wordt nu dus aangeduid met de nieuwe animatie bovenin het SOS-noodmelding-scherm.

#8 Nieuw overgangsdeuntje voor FaceTime-gesprekken

FaceTime heeft een nieuw deuntje gekregen zodra je iemand via FaceTime belt. In plaats van de hardere pieptoon die achter elkaar afgespeeld wordt, is het nu een subtieler bons-geluidje dat veel minder aanwezig is dan het oude geluidje. Hieronder kun je het nieuwe overgangsdeuntje voor FaceTime-gesprekken beluisteren.

#9 Portretstand uit beta

Goed nieuws voor mensen met een iPhone 7 Plus: de Portretstand lijkt nu officieel uit beta te zijn. Apple heeft in iOS 11 nog wat wijzigingen doorgevoerd en in de vijfde beta is er een nieuw startscherm zodra je de Portretcamera voor het eerst opent, inclusief een korte introductie. Naast de introductie voor de Portretcamera, heeft de vijfde beta ook een introductiescherm voor de nieuwe Dock en hoe je deze gebruikt.

Portretstand in iOS 11 beta 5.

#10 Toegang tot computer goedkeuren met Touch ID

Als je je iPhone aansluit op een computer waar je nog niet eerder mee verbonden bent, krijg je altijd een melding in beeld waarmee je kunt aangeven dat je deze computer vertrouwt. Vanaf de vijfde beta van iOS 11 moet je naast het geven van toestemming, ook je toegangscode of vingerafdruk gebruiken om deze toestemming te verlenen. Er verschijnt vanzelf een Touch ID-scherm in beeld zodra je op Vertrouw getikt hebt. Als je een vinger gebruikt die niet herkend wordt, verschijnt automatisch de optie om je toegangscode in te voeren in plaats van het gebruik van een vingerafdruk.

Toegang tot iPhone vanaf verbonden computer in iOS 11 beta 5.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 augustus 2017, 13:06
Categorie iOS
Onderwerp ios 11
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.