iOS 10 problemen

De grootste iOS 10-bugs, problemen en irritaties

Heb je problemen met iOS 10? In dit overzicht verzamelen we de meest voorkomende bugs, problemen en irritaties omtrent iOS 10.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De iOS 10-update staat inmiddels op ruim 14 procent van alle toestellen. Wat opvalt is dat er tot nu toe minder problemen zijn dan bij eerdere updates. Wat zijn de problemen waar gebruikers van iOS 10 het meest tegenaan lopen? Traditiegetrouw maakten we een lijst van de grootste bugs, problemen en irritaties die het nieuwe besturingssysteem met zich meebrengt – en die vullen we aan als er nieuwe problemen opdoemen.


iOS 10 problemen

iOS 10 problemen: het valt mee

Over het algemeen wordt er positief gereageerd op iOS 10. Grote bugs zijn tot nu toe niet ontdekt en de meeste klachten hebben dan ook betrekking aan functies die gewijzigd zijn. Het gaat dan ook vooral om kleine irritaties omdat mensen moeten wennen aan veranderingen in iOS 10. Denk daarbij aan het verdwijnen van ‘slide to unlock’ en het indrukken van de thuisknop bij het ontgrendelen van je toestel.

We lopen de belangrijkste problemen langs.

#1 iOS 10 batterijproblemen

Zoals elk jaar bij elke update merken sommige mensen dat de batterijduur sterk is verminderd. Dat kan aan een aantal factoren liggen. Misschien ben je heel druk bezig geweest om alle functies om iOS 10 te ontdekken. Of misschien ben jij dit jaar één van de pechvogels die is getroffen door onverklaarbaar snel leeglopen van de batterij. De oorzaak is lastig te achterhalen, maar vaak gaat het om een app die nog niet goed voor iOS 10 is aangepast en daardoor ongemerkt je batterij leegtrekt.

Wat je kunt doen is één voor één je apps langslopen en opnieuw installeren. In onderstaand artikel geven we nog meer tips wat je kunt doen als iOS 10 je batterij sneller leeg trekt dan normaal.

#2 Bluetooth-, Wi-Fi en dataproblemen
Opeens doet je carkit het niet meer. Bluetooth-problemen zijn erg gangbaar, vlak na grote updates en iOS 10 is daarop geen uitzondering. Gebruikers melden problemen met speakers, hoofdtelefoons en autoradio’s. Het loskoppelen en opnieuw koppelen van de Bluetooth-verbinding kan helpen. Dit doe je via Instellingen > Bluetooth. Lukt het niet om opnieuw te koppelen, dan herstel je je netwerkinstellingen via Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen. Je kunt ook kijken of je met andere apparaten (bijvoorbeeld een andere iPad of een Windows-pc) verbinding kunt maken met je Bluetooth-accessoire. Wellicht is het accessoire zelf kapot.

iPhone herstellenWi-Fi-problemen doen zich ook regelmatig voor bij grote updates. Mensen kunnen bijvoorbeeld geen verbinding meer maken met hun Wi-Fi-netwerk. Heb je opeens problemen op een bekend netwerk, dan kan het helpen om even de router los te koppelen en opnieuw te starten. Een firmware-update voor je router kan ook helpen. Ligt het niet aan je router, maar aan je iPhone of iPad, dan kun je de verbinding met het Wi-Fi-netwerk opnieuw maken via Instellingen > Wifi. Tik op het netwerk en kies Vergeet dit netwerk. Vervolgens maak je opnieuw verbinding. Je kunt ook je netwerkinstellingen resetten via Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen

Heb je plotseling hevig dataverbruik, dan is het verstandig om te achterhalen door welke app dit komt. Wellicht heb je een app die nog niet geoptimaliseerd is voor iOS 10 en die onverwacht veel data gebruikt. Herstart je iPhone en check of je provider geen storing heeft. Ook het aan- en uitschakelen van de 4G-verbinding zou je kunnen proberen.

#3 Allerlei WhatsApp-problemen in iOS 10
Niet alles blijkt in WhatsApp meteen te werken als je iOS 10 hebt geïnstalleerd. We hebben daarom een apart artikel gemaakt over de WhatsApp-problemen in iOS 10, zoals het feit dat Siri niet werkt en dat meldingsgeluidjes steeds hetzelfde zijn.

#4 Slide-to-unlock is verdwenen
In iOS 10 is ‘Slide to unlock’ verdwenen en je kunt het ook niet meer terugkrijgen, dus wen er maar aan. Dit is geen bug, maar levert wel behoorlijk wat irritatie op bij sommige gebruikers. Voortaan moet je op toestellen met Touch ID de thuisknop indrukken om je iPhone te ontgrendelen. Je vinger op de Touch ID-sensor leggen is niet meer voldoende. Vind je het maar vervelend, dan kun je dit uitschakelen.

#5 Til op om te activeren
Heb je een iPhone 6s, iPhone 6s Plus of iPhone SE, dan zul je gemerkt hebben dat de nieuwe functie ‘Til op om te activeren’ (‘Raise to wake’) actief is. Bij het optillen van je toestel krijg je meteen de laatste notificaties te zien. Misschien wil je dat niet, omdat anderen niet jouw geheime berichtjes aan geheime vrienden mogen lezen. Je kunt het in dat geval gewoon uitschakelen:

#6 Automatisch installeren van iMessage-apps
In iMessage vind je nu een eigen App Store, waarmee je bijvoorbeeld stickers of spelletjes kunt installeren. Het vervelende is echter dat bij het installeren van een nieuwe app meteen ook de bijbehorende iMessage-app op je toestel wordt gezet. Installeer je bijvoorbeeld de GIPHY-app, dan krijg je er ook meteen de GIPHY-extensie voor iMessage bij. Tenminste als deze functie staat uitgeschakeld.

iMessage apps automatisch

Staat de optie aan, dan kun je het als volgt uitschakelen:

  1. Open de Berichten-app en ga naar de App Store voor iMessage.
  2. Tik bovenin op de platte balk Beheer.
  3. Zet de schakelaar bij Voeg apps automatisch toe uit.

#7 Apps doen het niet
Sommige apps zijn nog niet aangepast voor iOS 10, waardoor ze kunnen crashen of anders reageren dan je gewend bent. Ontwikkelaars zijn druk bezig om de grootste bugs op te lossen, maar ze lopen daarbij tegen het (trage) reviewproces van Apple aan. Heb je problemen met een bepaalde app, check dan regelmatig of er al een update uit is. Ook heeft het zin om de App Store-recensies van andere gebruikers te lezen voordat je de een update uitvoert.

Opnieuw installeren van de app wil ook nogal eens helpen. Loopt de download vast, dan kun je je toestel herstarten door de thuisknop en aan/uitknop ingedrukt te houden.

#8 iMessage-apps doen het niet
Ook bij de iMessage-apps kunnen problemen optreden. Je ziet bijvoorbeeld de effecten niet of je hebt problemen met stickers. Ook kan het zijn dat een vriend de effecten niet ziet en jij wel. We hebben hiervoor een aparte tip geschreven:

#9 iPhone is traag geworden
Het kan natuurlijk best zijn dat jouw iPhone traag is geworden na de update. Maar dan is er waarschijnlijk een app of proces dat roet in het eten gooit. Over het algemeen melden gebruikers dat hun toestel sneller is geworden en dat blijkt ook uit deze vergelijkende test:

#10 Allerlei andere kleine bugs
Sommige mensen vinden dat iOS 10 prima werkt, anderen zien in elke app wel een bug. Zo heeft iCulture-lezer Quinty een aardig lijstje gemaakt van problemen met bijvoorbeeld de Camera- en YouTube-app. Tim meldt dat bij hem iMessage telkens na een halfuur niet meer werkt. Bij Roland sluit Safari steeds af en Theo vindt de nieuwe Muziek-app foeilelijk. In veel gevallen gaat dit om individuele problemen of irritaties, geen wijdverbreide problemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 september 2016 om 17:52
Onderwerp
Categorie
iOS

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10
116 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.