Problemen met iMessage-apps en effecten: zo los je het op

iMessage heeft in iOS 10 heel veel nieuwe functies, maar sommige gebruikers lopen hier tegen problemen aan. Zijn de iMessage-effecten niet zichtbaar of openen iMessage-apps niet goed? In dit artikel lees je hoe je dit op kunt lossen.

iMessage-apps problemen.
iMessage is in iOS 10 flink bijgewerkt met een hoop nieuwe functies. Zo zijn er iMessage-apps waarmee je stickers kunt versturen, spelletjes kunt spelen en andere handige taken kunt doen. Sommige gebruikers melden echter problemen bij het gebruik van deze functie, waardoor de schermvullende effecten niet afgespeeld worden en iMessage-apps niet openen. In dit artikel lees je de meest voorkomende problemen en hoe je deze kunt oplossen.

Geen iMessage-effecten

iMessage kan in iOS 10 berichten versturen met allerlei effecten. Sommige worden automatisch geactiveerd, maar je kunt ze ook altijd handmatig meesturen. Om een effect handmatig te versturen, voer je een tekst in en hou je de verzendknop ingedrukt. Je kiest hier voor bubbel-effecten of schermvullende effecten.

Bekijk ook

Automatische effecten in iMessage: zo werkt het

In iMessage kun je schermvullende effecten meesturen met je berichten, maar dit kan ook automatisch op basis van de tekst die je stuurt. Welke berichten moet je versturen om bepaalde animaties te zien? In dit artikel lees je het.

In meerdere gevallen kan het gebeuren dat deze effecten niet zichtbaar zijn of simpelweg als tekst weergegeven worden.

Controleer allereerst of beide partijen, zowel de zender als de ontvanger, geüpdatet zijn naar iOS 10. Als je als ontvanger nog op iOS 9 of eerder zit en iemand stuurt jou een speciaal iMessage-effect dan krijg je de melding als tekst. Dit wordt dan in een apart bericht tussen haakjes gestuurd, zoals “(verstuurd met onzichtbare inkt)”. Omdat iOS 9 en eerder deze effecten niet kunnen laten zien, heeft Apple dit met tekstomschrijvingen opgelost. Je kunt de effecten ook nog niet zien in OS X El Capitan of ouder. Met ingang van macOS Sierra zijn deze wel zichtbaar, maar deze is pas vanaf 20 september beschikbaar.

iMessage-effect verstuurd als tekst.

Is zowel de ontvanger als de verzender bijgewerkt naar iOS 10, maar zie je nog steeds geen effecten in beeld verschijnen, dan is er een andere oorzaak. Controleer in dat geval of de optie Verminder beweging aan staat:

Verminder beweging in toegankelijkheid.

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Kies voor Algemeen, gevolgd door Toegankelijkheid.
  3. Scrol naar beneden naar de optie Verminder beweging.
  4. Controleer of deze optie uit staat als je wél iMessage-effecten wil zien.

Deze instelling heeft echter ook invloed op alle andere animaties in iOS. Als je Verminder beweging uit zet, betekent dit dus dat ook alle andere animaties weer zichtbaar zijn.

Problemen met stickers en iMessage-apps

Een ander belangrijk onderdeel zijn de nieuwe iMessage-apps. Ook deze kunnen in sommige gevallen voor problemen zorgen. Stickers kunnen bijvoorbeeld niet goed weergegeven worden. Dit gebeurd wederom als de ontvanger geen iOS 10 geïnstalleerd heeft. Hierdoor wordt elke sticker als afzonderlijk bericht ontvangen, in plaats van als sticker op een bestaand bericht. Zorg er dus voor dat zowel de ontvanger als verzender op iOS 10 zitten.

Bekijk ook

De beste iMessage-apps, games en stickers voor de iPhone

iMessage werkt met apps voor stickers, spelletjes en andere nuttige apps. In dit artikel vind je de beste iMessage-apps. Ben je op zoek naar stickers, het versturen van gifs of wil je extra productief zijn in iMessage? Dan ben je hier op het goede adres.

Soms kan een iMessage-app niet goed werken. Als je de iMessage-app in de applade opent, kan het gebeuren dat je niet verder komt dan het appicoontje (zie screenshot). Je kunt in dit geval proberen om de iMessage-app te verwijderen en opnieuw te installeren.
iMessage-app die niet opent.

  1. Tik hiervoor in een iMessage-gesprek op het App Store-icoontje.
  2. Selecteer de vier cirkels linksonder.
  3. Hou een iMessage-app ingedrukt tot ze beginnen te wiebelen.
  4. Tik vervolgens op het kruisje om deze te verwijderen. Om het wiebelen te stoppen, druk je op de homeknop.
  5. Om de app weer te installeren, tik je in de applade op Store en selecteer je bovenaan Beheer. Zet daar de schakelaar van de desbetreffende app weer aan.

Heeft dit nog niet geholpen? Probeer dan eens om de Berichten-app uit je multitasking te verwijderen. Druk hiervoor twee keer op de homeknop en sleep de Berichten-app naar boven. Als ook dat niet helpt, start dan je toestel eens opnieuw op. Mocht dit nog niet het gewenste resultaat opgeleverd hebben, dan werkt de iMessage-app mogelijk niet goed. Wacht dan tot de ontwikkelaar een update uitgebracht heeft of zoek een alternatief.

Bekijk ook

iMessage-apps downloaden en gebruiken: zo werkt het in iOS 17

iMessage werkt met speciale apps, zoals stickers, spelletjes en meer. In deze tip lees je alles over iMessage-apps, de iMessage App Store en hoe je deze kunt gebruiken en installeren. En sinds iOS 17 vind je ze op een geheel nieuwe plek. Lees hier hoe iMessage-apps nu werken, hoe je ze kan verwijderen en meer handige tips.

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.