Instagram stopt met Apple Watch-app en deelt minder data

Opnieuw stopt een bekende naam met de Apple Watch: Instagram zal de huidig app van de markt halen en niet vervangen door een nieuwe. Het heeft te maken met een nieuwe maatregel van Apple. Ook in het nieuws: Instagram beperkt abrupt de hoeveelheid data die ze met externe partijen delen.

Geen Instagram op Apple Watch meer

Apple wil voortaan alleen nog native Apple Watch-apps. Dat betekent dat alle apps die nog voor watchOS 1 zijn gemaakt, gaandeweg zullen verdwijnen. De Instagram-app dateerde nog uit 2015, het jaar waarin de Apple Watch voor het eerst verkrijgbaar was. Destijds waren apps nog sterk afhankelijk van de gekoppelde iPhone. In al die jaren heeft Instagram geen vernieuwde versie van de app uitgebracht en daardoor valt nu het doek.


Einde voor watchOS 1 apps
Sinds 1 april (geen grap) stopt de ondersteuning voor niet-native Apple Watch-apps. Ontwikkelaars mogen vanaf dat moment alleen updates van apps uitbrengen als ze met watchOS 4 zijn gemaakt. Je kunt de watchOS 1-apps zoals die van Instagram nog wel een tijdje gebruiken, maar er komen geen updates meer en op een gegeven moment zal het bedrijf de app helemaal weghalen. In een reactie geeft het bedrijf aan dat ze geen moeite gaan nemen om de app aan te passen voor watchOS 4, maar dat ze liever de stekker eruit trekken. Je kunt nog wel pushberichten op je Watch blijven ontvangen.

Instagram Apple Watch

Je kunt je afvragen of Instagram op de Apple Watch veel zin had. Het horloge heeft geen camera en voor het bekijken van foto’s is het schermpje eigenlijk te klein. Daardoor was de Apple Watch vooral interessant voor notificaties – maar daarvoor is geen speciale app nodig.

Instagram Apple Watch

Meer ontwikkelaars gestopt
De afgelopen tijd zijn meer ontwikkelaars gestopt met Apple Watch-apps, waaronder De Telegraaf, Rabobank en Google (Maps). Sommige bedrijven, zoals De Telegraaf, zeggen dat de apps te weinig gebruikt werden waardoor het weinig zin had ze te blijven onderhouden. Andere bedrijven wilden ooit voorop lopen met een smartwatch-app, maar hebben nu andere prioriteiten. De maatregel om alleen nog native apps toe te staan zal nog veel meer apps de kop kosten.

Bekijk ook

Het houdt niet op: steeds meer apps verdwijnen van de Apple Watch

Ontwikkelaars verwijderen steeds vaker hun eigen Apple Watch-app, zoals Google Maps, Telegraaf en de Rabobank. Apple legt zelf ook steeds minder vaak de nadruk op apps. Wat is de reden dat steeds meer Apple Watch-apps verdwijnen en wat zeggen ontwikkelaars hier zelf over?

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo zijn er geruchten dat Spotify op de Apple Watch eraan komt, inclusief een functie om te streamen. Ook zal Google Maps nog terugkeren als native app, zo heeft Google beloofd.

Instagram deelt minder data

Ook vandaag in het nieuws: Instagram sluit de API-toegang af voor sommige ontwikkelaars en beperkt hoe vaak anderen de API kunnen gebruiken om data te verzamelen. API staat voor Application programming interface, de interface waarmee ontwikkelaars toegang krijgen tot data en functies van externe diensten. Het lijkt een reactie op het Cambridge Analytica-privacy privacyschandaal waarin moederbedrijf Facebook verwikkeld is geraakt.

Abrupt ingevoerd
De wijziging ging nogal abrupt in, waardoor externe ontwikkelaars opeens veel minder vaak data van gebruikers kunnen uitlezen. Voorheen was dat 5.000 keer per uur, nu is het 200 keer per uur. Sommige ontwikkelaars mogen helemaal niets meer doen. De wijziging is zonder waarschuwing vooraf ingevoerd.

Hierdoor kunnen apps van derden minder actueel zijn. Ook kunnen bedrijven die afhankelijk zijn van Instagram, zoals voor klantenservice, minder goed hun werk doen. Instagram heeft nog geen verklaring gegeven. Maar het kan goed zijn dat het hele Facebook-concern druk aan het zoeken is naar manieren om de hoeveelheid data voor externe partijen in te perken.

Instagram verzamelt nog net zoveel data als voorheen
Dat wil overigens niet zeggen dat Instagram zelf minder data gaat verzamelen, want dat gaat gewoon door. Wil je voorkomen dat Instagram altijd je locatie weet en allerlei andere info kan verzamelen, kijk dan eens naar onze tip om data delen met Instagram te beperken.

Bekijk ook

Minder data delen met Instagram: dit zijn onze 7 tips voor betere privacy

Wil je Instagram wel blijven gebruiken maar zo min mogelijk data delen? Dat kan! Met deze tips voorkom je dat Instagram je locatie kan volgen, weet waar foto's zijn gemaakt en toegang heeft tot al je andere foto's. Dit heeft wel wat beperkingen, maar ook daar hebben we een oplossing voor.
Tip: volg iCulture ook op Instagram!
Volg je iCulture al op sociale media? Via instagram.com/iculture.nl posten we af en toe waar we mee bezig zijn!
Bekijk ook

Volg iCulture op social media: WhatsApp, X (Twitter), Facebook, Instagram en meer

Volg iCulture ook op sociale media. We zijn bereikbaar via X (Twitter), WhatsApp, Facebook, Instagram en YouTube, waar je ook accounts van de redactie, onze developers, freelancers en andere betrokkenen vindt.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.