Mark Zuckerberg

Zuck noemt kritiek van Tim Cook ‘extreem gladjes’

Mark Zuckerberg heeft gereageerd op opmerkingen van Tim Cook, die anti-Facebook waren gericht. Zuck noemde de uitspraken van Cook 'gladjes' en verdedigde zijn op reclame gebaseerde inkomstenmodel.

Zuck reageert op Cook

In een interview gaf Tim Cook vorige week aan dat zijn bedrijf nooit in de situatie zou kunnen komen waar Facebook nu in verkeert. Cook vertelde dat Apple op een heel andere manier werkt, door gewoon geld te vragen voor producten. Omdat Apple geen privédata van klanten exploiteert kunnen privacyschandalen zoals die met Cambridge Analytica, niet ontstaan, aldus Cook. Bij Mark Zuckerberg zijn die opmerkingen wat in het verkeerde keelgat geschoten. Hij vindt de reactie van Cook ‘gladjes’ en denkt dat een bedrijf dat geld vraagt voor producten niet meer om klanten geeft.

Extreem glad argument

De manier waarop Facebook en Apple werken is totaal verschillend. Terwijl je bij Facebook betaalt met je persoonlijke data, betaal je bij Apple met normaal geld. Beide inkomstenmodellen hebben voor- en nadelen. “Weet je, ik vind het argument extreem gladjes, dat als je niet betaalt dat we minder om je geven”, zei Zuckerberg in een interview met Vox. “En het komt helemaal niet overeen met de waarheid.”

Het is een van de eerste momenten dat Zuck naar buiten treedt nadat het schandaal rond Cambridge Analytica naar buiten trad. “De realiteit is dat als je een dienst wilt bouwen die iedereen verbindt met iedereen ter wereld, dat er een hoop mensen zijn die het zich niet kunnen veroorloven te betalen. En daarom is een advertentiegedreven model het enige rationele model om deze dienst te bouwen, om de mensen te bereiken”.

Facebook: Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg

Ook gaf de Facebook CEO aan dat zijn bedrijf beslissingen maakt “op basis van wat het betekent voor onze community” en dat het niet alleen maar om geld gaat. Toch kwam vorige week een memo naar buiten, waaruit blijkt dat Facebook wilde groeien ‘tegen elke prijs’. Als daarbij doden zouden vallen, zou dat te rechtvaardigen zijn.

Zuckerberg staat er in de techwereld inmiddels grotendeels alleen voor. Ook Tesla’s Elon Musk en Salesforce.com’s Marc Benioff gaven kritiek op de werkwijze van het sociale netwerk, terwijl andere kopstukken uit de techwereld zich stil houden. Er is in ieder geval weinig steun vanuit andere bedrijven uit Silicon Valley.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2018, 9:10
Bron Bron Vox
Categorie Achtergrond
Onderwerpen facebook, privacy, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.