GarageBand op iPhone, iPad en Mac

Gerucht: ‘Apple zet Intel vanaf 2020 aan de kant met eigen chips’

Intel verliest hiermee een van haar grootste klanten

Apple wil volgens berichten vanaf 2020 de Intel-chips gaan vervangen door chips van eigen fabrikaat. Het gerucht sloeg zodanig in als een bom dat de aandelen van Intel meer dan 10% omlaag zakten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Geen Intel maar Apple-chips

Het lijkt afgelopen met ‘Intel inside’ bij Apple. Volgens Bloomberg wil Apple toeleverancier Intel en de bijbehorende x86-architectuur aan de kant zetten en volledig overstappen op eigen processoren. In het project ‘Kalamata’ wordt gewerkt aan eigen chips voor de Mac. Bloomberg meldt dat project ‘Kalamata’ zich nog in een vroeg stadium bevindt. Het zou onderdeel zijn van een bredere strategie om betere integratie van hard- en software voor elkaar te krijgen. De overgang zal in meerdere stappen plaatsvinden.

Apple maakte in de nieuwe iMac Pro voor het eerst gebruik van eigen chips, al was het nog op kleine schaal. De eigen T2-chip is bedoeld als aansturing van de Touch Bar. Nu Apple ook eigen GPU’s aan het ontwikkelen is, is het een kwestie van tijd totdat Intel helemaal is verdwenen uit de Mac. Het einde van Intel-Macs lijkt in ieder geval in zicht.

Intel Kaby Lake processors

Minder afhankelijk
Apple wordt hiermee minder afhankelijk van Intel. Nu is het nog vaak zo dat nieuw aangekondigde Intel-processoren pas één tot anderhalf jaar later in iMacs en MacBooks verschijnen, omdat Apple moet wachten op speciale configuraties.

Intel-beurskoers

Apple’s activiteiten houden rechtstreeks verband met de plannen om cross-platform software te gaan aanbieden, waarbij ontwikkelaars apps kunnen maken die zowel op macOS als op iOS werken. Met eigen processoren kan Apple dit beter op elkaar afstemmen. Later dit jaar zouden we hier al de eerste concrete toepassingen voor kunnen zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2018, 10:29
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Achtergrond, Geruchten
Onderwerpen intel, processor
Devices Mac, MacBook

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.