Dit kost het om een HomePod te maken (met een lagere winstmarge dan concurrenten)

De HomePod ligt voor $349 in de schappen, maar wat is Apple per HomePod kwijt om deze te laten maken? Uit een analyse blijkt dat een HomePod $216 kost om te produceren. Dat zou betekenen dat de winstmarge van Apple's slimme speaker lager is dan bij vergelijkbare speakers.

De HomePod is Apple’s nieuwste product. Apple’s producten staan vaak bekend om de wat hogere prijs dan bij concurrerende merken, inclusief de ruime winstmarge. Ook de HomePod is wat duurder dan bijvoorbeeld een Google Home en Amazon Echo, maar de winstmarge ligt daarentegen een stuk lager. Alle onderdelen van de HomePod bij elkaar, inclusief het testen van het product en de verpakking, kosten ongeveer $216. Dat is flink hoger dan bijvoorbeeld de originele Apple Watch, die voor dezelfde prijs verkocht werd.

HomePod productie kost $216, lagere winstmarge

De analyse van de kostprijs van de HomePod is gedaan door het bedrijf TechInsights, dat ook altijd de kostprijs van iPhones en andere producten berekent. Rekening houdend met de verkoopprijs van $349, betekent dit dat de winstmarge van de HomePod uitkomt op ongeveer 38%. Concurrerende speakers zoals de Google Home en Amazon Echo hebben een veel hogere winstmarge, zo berekende dezelfde TechInsights. Bij die speakers gaat het respectievelijk om 66% en 56%, wat dus een stuk hoger is. Het grote verschil tussen deze speakers en de HomePod, is dat de audiokwaliteit bij Apple’s speaker een stuk hoger ligt, terwijl de Google Home en Amazon Echo meer focussen op de slimme functies.

Bekijk ook

HomePod teardown van iFixit onthult 14-pins connector en 16GB opslag

De HomePod blijkt een 14-pins aansluiting aan de onderkant en 16GB opslag te bevatten, zo blijkt uit de eerste HomePod teardown. Ook blijkt de speaker vrij lastig zelf te repareren.

Ook in vergelijking met andere Apple-producten ligt de winstmarge van de HomePod een stuk lager. Bij de iPhone X ligt de geschatte winstmarge bijvoorbeeld rond de 64%, terwijl dit bij de Apple Watch op ongeveer 70% ligt. Apple zou volgens TechInsights de winstmarge van de HomePod bewust lager gemaakt hebben, zodat de verkoopprijs lager kan liggen en er meer exemplaren verkocht worden. Bovendien dient de HomePod ook als een soort doorgeefluik voor andere inkomsten, bijvoorbeeld vanuit Apple Music-abonnementen. Uit Apple’s kwartaalcijfers blijkt wel dat Apple keer op keer meer winst haalt uit de categorie diensten en de HomePod moet daar ook een steentje aan bijdragen.

HomePod teardown door iFixit

Kosten HomePod onderdelen
Maar welke onderdelen van de HomePod zijn nou het duurst? Ook dat heeft TechInsights uitgezocht. Het bedrijf schat dat Apple zo’n $58 kwijt is aan de interne speaker onderdelen, zoals de microfoons, tweeters, de woofer en de onderdelen voor stroombeheer. Kleinere onderdelen, die bijvoorbeeld zorgen voor het lichtsysteem bovenop de HomePod, kosten bij elkaar zo’n $60. De A8-chip, het brein achter de HomePod, kost ongeveer $25,50. De behuizing en overige onderdelen zitten daar net onder, met zo’n $25. Het produceren zelf, het testen en de verpakking tellen daar nog $17,50 bij op.

De HomePod ligt sinds kort in de Amerikaanse, Britse en Australische schappen. Dit voorjaar komt de speaker ook nog uit in Duitsland en Frankrijk. Een Europese prijs is nog niet bekend, maar afgaande op de buitenlandse prijzen betaal je later dit jaar in Nederland zo’n €360. Wil je de HomePod kopen in het buitenland, dan lees je in ons artikel waar je allemaal rekening mee moet houden.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/homepod/kopen/

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home.

HomePod

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.