Zoveel kost het om de iPhone X te maken (hint: 25% meer dan iPhone 8)

Benieuwd wat de kostprijs van een iPhone X is en welke onderdelen zorgen voor de hogere verkoopprijs? Uit een analyse blijkt dat de iPhone X zo'n $357 kost om te produceren, wat ongeveer 25% hoger is dan bij de iPhone 8.

iPhone X in Apple-promo
Het is geen geheim dat de kostprijs om een iPhone te maken een stuk lager ligt dan de verkoopprijs. Naast de materialen is Apple ook nog geld kwijt aan personeelskosten, transport en R&D. Bovendien willen beleggers een gezonde winstmarge zien. Uit een analyse van TechInsights blijkt dat het standaardmodel van de iPhone X $357,50 kost om te produceren. De winstmarge ligt echter ook hoger dan bij vorige modellen.

Kosten iPhone X productie

Het 64GB-model van de iPhone X ligt in de VS in de schappen voor een prijs van $999 (€1159 in Nederland). Dit is flink hoger dan de verkoopprijs van de iPhone 8 (respectievelijk $699 en €809) en deze hogere prijs wordt onder andere veroorzaakt door de hogere kostprijs.

Elke 64GB iPhone X zou Apple zo’n $357,50 kosten om te produceren, wat zo’n 25% hoger ligt dan bij de iPhone 8. De hogere kostprijs wordt vooral veroorzaakt door het nieuwe OLED-scherm. Het iPhone X-scherm kost volgens de schattingen $65,50 per stuk, terwijl het LCD-scherm van de iPhone 8 slechts $36 kost. Ook de roestvrij stalen behuizing is een fractie duurder dan de aluminium buitenkant: $36 tegenover $21,50. Overigens kwam onderzoeksbureau IHS Markit bij de iPhone 8 op een iets lagere kostprijs uit dan TechInsights nu beweert.

Bekijk ook

Duurdere onderdelen iPhone 8 verantwoordelijk voor prijsverhoging

Wat kosten de verschillende onderdelen van de iPhone 8 eigenlijk bij elkaar? Uit een teardown blijkt dat de kosten van de onderdelen van de iPhone 8 liggen op ongeveer $247, een fractie hoger dan bij de iPhone 7 vorig jaar.

Volgens TechInsights ligt de winstmarge van de iPhone X op ongeveer 64%, terwijl de iPhone 8 volgens ditzelfde onderzoeksbureau een winstmarge van 59% heeft. Hierbij moet je rekening houden dat het slechts om schattingen gaat, omdat niet bekend is hoeveel Apple geïnvesteerd heeft in onderzoek, ontwikkeling, marketing en andere aspecten die van invloed zijn op de verkoopprijs. De daadwerkelijke winstmarge van de iPhone X zal daardoor lager liggen dan nu door TechInsights beweerd wordt. Apple maakt zelf nooit bekend hoeveel ze per verkochte iPhone verdienen, waardoor dit soort schattingen het meest nauwkeurig zijn. In de kwartaalcijfers die Apple rapporteert ligt de winstmarge meestal rond de 40 procent.

De iPhone X verscheen afgelopen vrijdag in de winkels. In onze eerste indruk lees en bekijk je wat wij van het nieuwste toptoestel vinden. Je leest in onze uitgebreide iPhone X review of het toestel de hogere verkoopprijs waard is.

Bekijk ook

iPhone X review: hoe goed werkt Face ID en is de hoge prijs terecht?

In onze iPhone X review lees je uitgebreid onze ervaringen met Apple's nieuwste toptoestel. Werkt Face ID goed genoeg en is de X zijn prjis waard?

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.