Google Assistant nu beschikbaar voor iOS

Google heeft de slimme assistent Google Assistant aangekondigd voor iOS. De losse app combineert de spraakbesturing van Android met de chat-interface van Allo, al wordt Nederlands voorlopig nog niet ondersteund.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Google Assistant iPhone

Apple’s Siri krijgt er op iOS een concurrent bij. Google heeft vandaag Google Assistant als losse app (US-only, directe link) aangekondigd voor iOS. De persoonlijke assistent van Google heeft dankzij alle informatie die het bedrijf al van je weet een streepje voor op Siri. Voorlopig komt Google Assistant nog niet naar Nederland. De aankondiging werd gedaan op Google I/O, Google’s ontwikkelaarsconferentie en vergelijkbaar met Apple’s WWDC.

Google Assistant maakt stap van Android naar iOS

Google Assistant is Google’s eigen persoonlijke assistent, die in mei 2016 op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O werd geïntroduceerd. Het is de opvolger van Google Now.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

In tegenstelling tot zijn voorganger kan Google Assistant ook terugpraten en werkt daarmee vergelijkbaar als Siri en assistenten van andere grote techbedrijven, zoals Alexa van Amazon en Cortana van Microsoft. Je kan informatie zoals een route opvragen en je boodschappenlijstje bijhouden. Momenteel worden in de Android-versie acht verschillende talen ondersteund, waaronder Engels, Duits en Frans.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Mix van spraak en chat
De losse app voor iOS verschilt wel van de variant die in het Android-besturingssysteem is ingebouwd. Die werkt volledig met spraakbesturing, maar voor de iOS-app is gekozen voor een mix van spraak en de chat-interface van Google Allo. Bovendien weet Google veel meer van je waardoor de assistent beter rekening kan houden met de context waarin je een vraag stelt of opdracht geeft. Daarin lijkt Google Assistant een voordeel te hebben ten opzichte van Siri, dat minder data van gebruikers analyseert en daardoor vaak als privacyvriendelijker wordt beschouwd.

Bekijk ook

Google Assistent en Siri zijn heel verschillend

De nieuwe Google-assistent en Siri zijn heel verschillend: Google's assistent heeft geen persoonlijkheid, is geen chatbot en heeft zelfs geen eigen naam. Wat is het dan wel? Wij scheppen wat meer duidelijkheid over Google's toekomstplannen.

Voorlopig alleen in de VS
De introductie van Google Assistant voor iOS volgt een paar maanden na de introductie voor Android-toestellen. Aanvankelijk alleen voor de nieuwe Google Pixel, maar sinds maart is de assistent op steeds meer toestellen met Android Marshmallow of Android Nougat beschikbaar. Hoewel de Android-versie al beschikbaar is in Nederland en België, blijft de losse iOS-app voorlopig beperkt tot de Verenigde Staten.

Google Assistant Android

SDK voor ontwikkelaars
Vorige maand introduceerde Google al een speciale Google Assistant SDK voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen zij de slimme assistent in hun eigen apparaten inbouwen. Met de komst van Google Assistant naar iOS kunnen ontwikkelaars nu ook aan de slag voor het iOS-besturingssysteem. Dit maakt het voor hen bovendien interessanter om het in hun apps in te bouwen.

Google Assistant is straks overal

Er zullen nog veel meer plekken zijn waar je de Google Assistant tegenkomt. Zo is het nu al op meer dan 100 miljoen apparaten beschikbaar, maar daar komen smart tv’s, auto’s en wearables bij. Met de Assistant SDK kunnen ontwikkelaars de dienst in nog veel meer apparaten inbouwen, van blenders tot slimme deursloten en webcamera’s. De Google Assistant zal deze zomer ook in vier nieuwe talen spreken: Frans, Duits, Portugees en Japans. Verder kan het gebruikt worden in websites zonder dat je aparte apps hoeft te openen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 mei 2017 om 21:04
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.