iPhone-verslaving

Feedless wil je van je sociale media-verslaving afhelpen

Feedless gaat je van je sociale media-verslaving af helpen: de app blokkeert je tijdlijn van Facebook, Instagram en Twitter, zonder dat het compleet geblokkeerd wordt.

Smartphoneverslaving is in werkelijkheid vaak social media-verslaving. Niet de smartphone zelf verleidt je om steeds te kijken, maar de tijdlijn en nieuwsfeeds van sociale media. Daarom is er de nieuwe app Feedless: die biedt toegang tot Facebook, Instagram en Twitter, maar dan zonder de verslavende tijdlijn. Dat voorkomt dat je minutenlang door Facebook en andere sociale feeds gaat scrollen.

Feedless blokkeert tijdlijnen

Feedless blokkeert de feeds van de genoemde apps, zodat je geen recente berichten van vrienden meer ziet. Wel kun je alle andere functies nog steeds gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld berichten schrijven, meldingen checken of kijken welke evenementen er binnenkort zijn. Maar je krijgt niet die verslavende tijdlijn te zien, die je verleidt om steeds te blijven doorgaan met scrollen. Om de app effectief te kunnen gebruiken raadt Feedless aan om de bijbehorende apps zelf te verwijderen, zodat je niet in de verleiding komt om alsnog te kijken.

Feedless-app sociale media-verslaving

Zo gebruik je de Feedless-app

Grootste nadeel is dat je na installatie van Feedless de genoemde sociale netwerken via je Safari-browser moet bekijken. Dat biedt vaak minder opties dan je gewend was.

Het werkt als volgt:

  1. Installeer de Feedless-app via de link hieronder.
  2. Ga naar Instellingen > Safari > Materiaalblokkeringen.
  3. Geef Feedless toestemming.
  4. Ga naar SafariGeniet van je sociale media zonder afleiding.

De app Feedless komt niet geheel toevallig: er wordt momenteel veel gepraat over de verslavende eigenschappen van smartphones, ook onder kinderen. De maker van de app raakte geïnspireerd door een plugin voor de Chrome-browser, namelijk de News Feed Eradicator. Die zorgt er op de desktop voor dat je niet steeds ten prooi valt aan nieuwsfeeds en tijdlijnen.

Minder verslavend
Er zijn nog meer manieren om je smartphone minder verslavend te maken, bijvoorbeeld door je iPhone op grijstinten in te stellen. Daardoor is het opeens een stuk minder leuk om door de foto’s van vrienden te bladeren. Het mooie van deze oplossingen is dat je toegang tot sociale media niet meteen wordt geblokkeerd. Je hebt nog steeds toegang tot Verjaardagen en Evenementen bijvoorbeeld en je kunt ook gericht op zoek naar de berichten van een bepaalde vriend. Nadeel is wel dat je daardoor een belangrijke levensgebeurtenis van een vriend kunt missen, want je moet naar net naar zijn of haar profiel hebben gezocht om te weten wat er recent speelt.

Feedless werkt eigenlijk op een soortgelijke manier: je hebt nog steeds toegang tot sociale media, maar door de beperkingen zul je minder lang in een app blijven hangen. Feedless is gratis in gebruik als je alleen de Facebook-nieuwsfeed wilt blokkeren. Ben je verslaafd aan Instagram of Twitter, dan moet je betalen: per sociaal netwerk iets meer dan een tientje per jaar via een in-app aankoop. Overigens doet Facebook zelf ook iets aan de verslavende werking van het platform, door de algoritmes te veranderen. Ze willen dat gesprekken met familie en vrienden meer in beeld komen, terwijl berichten van bedrijven – behalve natuurlijk de reclames – wat meer naar de achtergrond verdwijnen.

Apple staat zelf ook bloot aan kritiek, met name als het gaat om smartphoneverslaving onder kinderen. Investeerders willen dat Apple meer functies voor ouders inbouwt in iOS, om te voorkomen dat kinderen eindeloos op hun schermpje blijven staren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2018, 15:14
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, sociale media, sociale netwerken
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.