Zuckerberg Facebook

Facebook luisterde mee met audioberichten in Messenger

Opnames uitgeschreven door extern bedrijf

Na Apple, Google en Amazon geeft ook Facebook toe dat ze meeluisterden met audio-opnames. Facebook huurde mensen in om de audio-berichten van onder andere Facebook Messenger uit te schrijven.

Een paar weken geleden kwam in het nieuws dat Apple inhuurkrachten gebruikt om Siri-opnames te analyseren. Een paar weken daarvoor bleek al dat Google meeluisterde met Nederlandse gesprekken. Niet alleen Google maar ook Apple stopte voorlopig met het meeluisteren van gesprekken. Maar hoe zit het eigenlijk met Facebook? Bloomberg ontdekte dat ook Facebook mensen inhuurde om mee te luisteren.

Facebook luisterde mee via Messenger

Het zou gaan om honderden krachten die door Facebook ingehuurd waren om audioberichten van Facebook-gebruikers uit te schrijven. De mensen die dit deden kregen niet te horen waar de audio precies vandaan kwam en hoe Facebook dit opgenomen heeft. Zij kregen soms vulgaire gesprekken te horen, zonder te weten waarom Facebook dit uitgeschreven wilde hebben. Eén van de bedrijven is het Amerikaanse TaskUs.

Facebook wordt vaak beschuldigd van stiekem meeluisteren, bijvoorbeeld om bepaalde advertenties te tonen. Dit idee wordt versterkt doordat je bijvoorbeeld met iemand praat over een vakantiebestemming, waarna je vervolgens een advertentie in je tijdlijn ziet over exact dat land. Mark Zuckerberg ontkende eerder dat Facebook dit doet. Ze luisteren alleen mee zodra de gebruiker specifiek toegang gegeven heeft tot de microfoon en gebruikmaakt van bepaalde audiofuncties.

Facebook Messenger donkere modus

Het gaat dus om een functie in Facebook Messenger, waarbij audioberichten in chats uitgeschreven worden. Hoewel je als gebruiker hier toestemming voor moet geven, laat Facebook nergens weten dat ze het uitschrijven uitbesteden aan inhuurkrachten. Facebook deed dit naar eigen zeggen om te checken of de kunstmatige intelligentie van Facebook het bericht wel goed interpreteert.

Meeluisteren tijdelijk gestopt
Net als Google en Apple geeft Facebook aan dat ze tijdelijk gestopt zijn met het meeluisteren. “Net als Apple en Google hebben we het door mensen controleren van audiogesprekken gepauzeerd”, zo geeft het bedrijf aan. De functie om audioberichten uit te laten schrijven is niet in elk land beschikbaar. Facebook legt op een aparte supportpagina uit hoe je dit uitschakelt. In Nederland hebben we de functie niet kunnen ontdekken, maar desalniettemin is het goed om te weten dat ook Facebook zich schuldig maakt aan dergelijke praktijken.

Hoe zit het met WhatsApp?
De vraag is hoe dit nu zit met WhatsApp. Net als Messenger is WhatsApp in handen van Facebook. Ook in WhatsApp kun je audioberichten versturen, maar WhatsApp heeft geen functie om de berichten uit te laten schrijven. Bovendien belooft WhatsApp dat alle berichten (zowel tekst als audio) via end-to-end-encryptie versleuteld zijn en dat alleen jij en de ontvanger het bericht kunnen lezen of horen. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je toegang tot de microfoon uitschakelen. Ga hiervoor op je iPhone naar Instellingen > Privacy > Microfoon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2019, 8:59
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen facebook, facebook messenger, privacy
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.