Siri-geschiedenis op iPhone.

Apple stopt wereldwijd met meeluisteren van Siri-gesprekken [update]

Apple gaat wereldwijd stoppen met het meeluisteren van Siri-gesprekken. Eerder kondigde Google al aan tijdelijk te stoppen met meeluisteren in de EU. Apple gaat echter nog een stap verder, door het programma om spraakopdrachten via externe partijen te laten uitschrijven, wereldwijd op te schorten. Mogelijk komt het later wel weer terug.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 16 augustus 2019

Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over het nieuws dat Apple spraakopnames van gebruikers heeft gedeeld met externe bedrijven. De CDA-Kamerleden Van Dam en Van den Berg willen nu van Grapperhaus weten of de Autoriteit Persoonsgegevens Apple hierover heeft benaderd en of er hier sprake is van een privacyschending. Ook moet de minister volgens de Kamerleden van Apple eisen dat ze beter met de privacy van de gebruikers omgaan. Verder vragen ze of de huidige wet rond de privacy na dit incident misschien strenger moet worden. Minister Grapperhaus moet binnen drie weken met antwoorden komen.

Hieronder lees je ons originele artikel van 2 augustus 2019.

Apple zou via inhuurkrachten ook Siri-opnames in Nederland hebben beluisterd, zo heeft het bedrijf toegegeven. Medewerkers van het Ierse bedrijf GlobeTech zouden hebben meegeluisterd bij Siri-opdrachten, zonder dat Apple dit aan gebruikers duidelijk maakt. Dat blijkt uit verklaringen van een Nederlandse klokkenluider. Apple heeft vrijdagochtend laten weten dat het wereldwijd stopt met het beluisteren van Siri-fragmenten. Google maakte een dag eerder al bekend voorlopig te zullen stoppen met meeluisteren via Google Assistent in de EU, voor een periode van drie maanden. Of de maatregel bij Apple permanent is, is nog maar de vraag aangezien het bedrijf gebruikers in de toekomst de mogelijkheid wil geven om het in of uit te schakelen.


De fragmenten die worden beluisterd zijn spraakopdrachten die na ‘Hé Siri’ of na het drukken op de Siri-knop worden ingesproken, zo ontdekte The Guardian eerder. Medewerkers kregen in sommige gevallen ook flarden van normale gesprekken te horen. Dat zegt een Nederlandse voormalig werknemer van GlobeTech, die een paar jaar geleden Siri-fragmenten beluisterde en moest controleren of de uitgeschreven tekst klopte.

De tweet hieronder toont foto’s van enkele (willekeurige) GlobeTech-medewerkers rond de feestdagen.

Twintig Nederlandse medewerkers

De klokkenluider werkte samen met tientallen GlobeTech-medewerkers dagelijks aan duizenden fragmenten. Deze persoon werkte in een internationale groep, waaronder zo’n twintig Nederlanders. De fragmenten zouden enkele seconden tot maximaal zo’n veertig seconden lang zijn. Op een MacBook kon de medewerker geluidsfragmenten afspelen en terugspoelen, waarna het de bedoeling was om de uitgeschreven audio-opname indien nodig te verbeteren. Soms klopte de uitgeschreven tekst, maar soms ook helemaal niet. Deze persoon verwerkte vierhonderd fragmenten per dag en moest daarbij ook regelmatig terugspoelen om een gesprek beter te verstaan.

GlobeTech Cork

Apple’s reactie
Apple heeft laten weten dat het om “een klein deel” van de Siri-verzoeken gaat, die worden geanalyseerd om de spraakherkenning te verbeteren. Volgens Apple worden de verzoeken niet gekoppeld aan het Apple ID van de gebruiker en gaat het om minder dan 1 procent van het totale Siri-gebruik. Maar omdat er miljoenen Siri-opdrachten per dag worden uitgevoerd, gaat het opgeteld toch al snel om tienduizenden fragmenten. Als de uitlatingen van de Nederlandse klokkenluider kloppen dan zou het alleen al voor Nederland gaan om 20 x 400 fragmenten per dag.

Siri grappige antwoorden en moppen.

Apple geeft binnenkort keuze om mee te doen
Veel van die audio-opnames zijn gemaakt terwijl gebruikers er niet van bewust waren dat Apple aan het meeluisteren was. Bijvoorbeeld op momenten dat Siri dacht het activeringswoord ‘Hé Siri’ te horen. Het gaat dan om willekeurige privégesprekken.

Apple heeft in een verklaring aangegeven dat je in de toekomst kunt kiezen of je wil meedoen aan het verbeteren van Siri. Je kunt daarbij aangeven of je wil dat Siri-fragmenten worden vastgelegd en door Apple of een externe partij worden beluisterd en geanalyseerd. In een toekomstige software-update belooft Apple een schakelaar hiervoor toe te voegen. Het is nog maar de vraag hoeveel mensen na alle ophef geneigd zijn om de schakelaar aan te zetten.

Hieronder volgt Apple’s verklaring:

We are committed to delivering a great Siri experience while protecting user privacy. While we conduct a thorough review, we are suspending Siri grading globally. Additionally, as part of a future software update, users will have the ability to choose to participate in grading.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 16 augustus: Het CDA heeft vragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over het nieuws dat Apple spraakopnames van gebruikers heeft gedeeld met externe bedrijven. De Kamerleden willen nu van Grapperhaus weten of er hier sprake is van een privacyschending. Ook moet de minister volgens de Kamerleden van Apple eisen dat ze beter met de privacy van de gebruikers omgaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.