Geoblocking vanaf nu verleden tijd: overal in de EU (bijna) dezelfde producten en diensten

Vanaf 20 maart zijn in EU-landen de geoblokkades voor online diensten opgeheven. Het betekent dat producten en diensten in alle landen van de EU beschikbaar moeten zijn. Bedrijven mogen klanten dan niet meer weigeren op basis van hun woonplaats of nationaliteit. Maar het geldt nog niet voor streamingdiensten, omdat zij te maken hebben met auteursrechten. Dit betekent het voor jou!

Geen geoblokkades meer bij webwinkels

Een leuke gadget bestellen in Frankrijk, die niet in Nederland te krijgen is? Of op vakantie naar je favoriete serie kijken, ook als ‘ie niet in het Netflix-aanbod van Spanje zit? Door geoblokkades had je tot nu toe te maken met allerlei beperkingen. Vanaf vandaag gaat er iets veranderen en worden de geoblokkades gedeeltelijk opgeheven. Het is voor webwinkels binnen de EU verboden om gebruik te maken van deze zogenaamde geoblocking. Een webwinkel mag je dus niet weigeren op basis van je verblijfplaats, woonplaats of nationaliteit. Begin februari heeft het Europese Parlement hierover gestemd en op 20 maart treedt de nieuwe wet in werking die het verbiedt om klanten uit andere landen door te sturen of te blokkeren.


Geoblocking wordt verboden in heel Europa

Discriminatie
De wet geldt voor webwinkels die in de EU producten verkopen. Er zijn bedrijven die voor bepaalde landen een duurder of ander aanbod hadden, waardoor je bijvoorbeeld in de Nederlandse webwinkel meer betaalde dan in België (of andersom). Volgens de Europese consumentenbelangenbehartiger BEUC is dit discriminatie op basis van woonplaats of nationaliteit. Vandaar dat er nu een nieuwe wet is ingevoerd. Het productaanbod van webwinkels moet voor iedereen gelijk zijn, ongeacht in welk EU-land ze zich bevinden. Wel mag een winkel hogere bezorgkosten rekenen, bijvoorbeeld wanneer je iets in Italië bestelt en in Nederland geleverd wil hebben.

Nog niet voor Streamingdiensten
Voor streamingdiensten als Netflix en Spotify geldt nog wel een uitzondering. Zij hebben namelijk te maken met auteursrechten die het nog niet mogelijk maken om hun aanbod compleet open te stellen voor alle EU-landen. Het is al wel mogelijk om een deel van het aanbod in het buitenland te kijken. Wanneer je toch een serie of film wil kijken die in het buitenland nog niet beschikbaar is, kun je deze downloaden om bijvoorbeeld op vakantie offline Netflix te kijken. De Europese Commissie is nog bezig om deze blokkade op te heffen, maar dit gaat langer duren. Ook voor games en ebooks geldt nog een beperking.

Bekijk ook

Netflix offline kijken: zo werkt het downloaden van films en series

Je kunt Netflix offline kijken op je iPhone en iPad. Deze tip legt uit hoe het werkt, hoe je series offline opslaat en Netflix downloads verwijdert.

Interactieve tv kijken
TV-aanbieders KPN en Ziggo gaan geen gebruik meer maken van geoblocking nu de nieuwe wet in gaat. Het wordt dus mogelijk om gemiste programma’s en opgenomen programma’s terug te kijken in elk EU-land. Ook Telfort werkt eraan om dit mogelijk te maken voor het buitenland. Toch zullen er ook uitzonderingen blijven gelden. Zo kun je programma’s van de BBC vaak niet via je apps bekijken vanwege de auteursrechten.

Bekijk ook

Tv-kijken via Ziggo- en KPN-apps straks in alle EU-landen mogelijk

Binnen enkele maanden kun je via de apps van KPN en Ziggo overal in de Europese Unie televisiekijken. Beide kabelaars stoppen namelijk met geoblocking, dat op dit moment nog het kijken in het buitenland blokkeert. Het maakt dan dus niet meer uit of je in Nederland of ergens anders in de EU bent.

De nieuwe wetgeving maakt het dus makkelijker om producten uit het buitenland te bestellen. Let er echter wel op dat de kosten om producten vanuit het buitenland te verzenden vaak hoger liggen.

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.