homekit

‘Eind mei komen de eerste HomeKit-accessoires’

De eerste HomeKit-accessoires worden eind mei aangekondigd, nog voordat WWDC 2015 begint. Zo krijgen fabrikanten toch aandacht, omdat er op het WWDC-podium geen plek voor ze is.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Het is bijna zover: volgende week komen de eerste accessoires voor HomeKit beschikbaar. Dat beweren althans bronnen die door Apple zijn gebriefd. In de afgelopen maanden hebben heel wat fabrikanten HomeKit-accessoires laten zien op beurzen, maar ze mochten officieel nog niet vertellen wanneer ze op de markt komen. Aanstaande week zal het zover zijn en kunnen we deursloten, lampen, thermostaten, slimme stekkers, beveiligingscamera’s en andere accessoires verwachten die je via een iOS-app kunt bedienen.

Dankzij HomeKithomekit

Apple kondigde HomeKit vorig jaar aan, gelijktijdig met iOS 8. Fabrikanten zijn ondertussen druk aan de slag gegaan, al moesten ze wel lang wachten op goedkeuring van Apple. Sinds november geeft Apple fabrikanten de mogelijkheid om producten voor te dragen en sinds dezelfde periode zijn ook de eerste HomeKit-chips van Broadcom te bestellen. Als de eerste accessoires klaar zijn, moeten ze naadloos met elkaar gaan samenwerken. Apple heeft haast, want Google kondigde deze week een concurrerend platform aan met de naam Project Brillo.

Dankzij HomeKit kun je straks je huis automatiseren en bedienen met Siri. Zeg je tegen Siri dat je gaat slapen, dan zorgt de virtuele assistent dat de gordijnen gesloten zijn en de voordeur op het nachtslot zit. De verwachting is dat er zo’n vijf bedrijven zijn, die komende week een aankondiging gaan doen. Tijdens WWDC 2015 zullen we er nog meer van horen. Dat de aankondiging van accessoires iets eerder staat gepland, zou ermee te maken hebben dat het programma van de WWDC-keynote zodanig is volgepland, dat er geen ruimte is om op het podium allerlei producten van fabrikanten te demonstreren.

Eerder kon je al lezen dat Apple een zogenaamde Home-app wil maken, waarmee je virtuele kamers creëert. Accessoires wijs je vervolgens toe aan een kamer, zodat je ze gecombineerd kunt bedienen. Alle lampen in een bepaalde kamer kun je dan in één keer uitschakelen. De Apple TV zal waarschijnlijk ook een centrale rol spelen bij de bediening van HomeKit-accessoires.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2015, 21:30
Categorieën Diensten, Geruchten
Onderwerp homekit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.