apple keynote

WWDC 2015: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2015

Lees alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie WWDC 2015, in juni 2015, waar iOS 9, OS X 10.11 en meer werden aangekondigd.

wwdc 2015 apple keynote
In dit overzicht lees je alles over WWDC 2015, Apple’s grote ontwikkelaarsconferentie die plaatsvond in juni 2015. Wat werd er aangekondigd en hoe verliep de conferentie?

WWDC 2015 van 8 tot 12 juni 2015

WWDC 2015 vond plaats van 8 tot 12 juni in San Francisco. Apple had voor het evenement een kleurrijke uitnodiging verstuurd, met daarop de tekst ‘The epicenter of change’. WWDC 2015 werd afgetrapt met een keynote waarop nieuwe softwareproducten werden aangekondigd, waarna er meer dan 100 technische sessies plaatsvonden voor de aanwezige ontwikkelaars. Meer dan duizend Apple-engineers werkten hieraan mee.

wwdc-2015-uitnodiging

WWDC: wat is het?

De Worldwide Developer Conference (WWDC) is het jaarlijkse ontwikkelaars-evenement van Apple. Bij het grote publiek is WWDC vooral bekend geworden door de traditionele keynote op maandag, voorafgaand aan het evenement. De sessies daarna hebben een sterk technische insteek en zijn daarom alleen interessant voor ontwikkelaars. Alle grote aankondigingen worden tijdens de keynote gedaan.

Het unieke van WWDC is dat je als ontwikkelaar meteen in contact kunt komen met de experts bij Apple, zodat je eventuele programmeerproblemen meteen kunt voorleggen. Het is ook een mooie gelegenheid om honderden collega-ontwikkelaars te ontmoeten. Een overzicht van het evenement vind je op de WWDC website van Apple. Na het evenement verschijnen daar ook een heleboel video-opnames van de belangrijkste sessies, zodat developers die thuisblijven alles rustig kunnen bekijken.

Aankondigingen op WWDC 2015

Apple kondigde op WWDC 2015 het volgende aan:

  • iOS 9 – de nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem, met een slimmere Siri en andere verbeteringen. Vooral de iPad kreeg flinke verbeteringen.
  • OS X 10.11 El Capitan – Ook voor de Mac werd een grote software-update aangekondigd, met daarin een verbeterde Siri, aangepaste Safari en meer vernieuwingen.
  • Apple Music – Apple’s grote Spotify-concurrent werd op WWDC 2015 voor het eerst aan de wereld getoond. Voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt luisteren naar de volledige muziekbibliotheek.
  • watchOS 2 – De Apple Watch krijgt zijn eerste grote software-update, met ondersteuning voor native apps en complicaties gemaakt door ontwikkelaars.

Voorgaande WWDC’s

WWDC 2014

wwdc2014-banner-1

Apple kondigde in 2014 iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite. Ook werden HealthKit en HomeKit aangekondigd, twee nieuwe platformen die grote invloed zullen hebben op de ontwikkelingen voor fitnesstrackers/wearables en slimme apparaten in huis. De aankondigingen maakten zoveel indruk, dat opiniemakers spraken over ‘het nieuwe Apple van Tim Cook’. De software van Apple wordt meer open, Apple luistert beter naar gebruikers en alle presentaties waren gewoon voor iedereen gratis te bekijken.

Een overzicht van de aankondigingen:

Lees Dossier: WWDC 2014 voor een overzicht van alle belangrijke aankondigingen, nieuwtjes en media van dit evenement.

WWDC 2013

Tijdens WWDC 2013 kondigde Apple iOS 7 aan. Ook werden een vooruitblik gegeven op OS X Mavericks en nieuwe Macs. Het meest bijzondere waren de nieuwe MacBook Air met Haswell-processor en de cilindervormige Mac Pro. Deze zou pas eind 2013 op de markt komen, als duurste Mac in het assortiment. Apple toonde ook een nieuwe AirPort Extreme en AirPort Time Capsules. Op muziekgebied was de belangrijkste aankondiging de start van iTunes Radio, dat overigens nog steeds niet in Nederland beschikbaar is.

Een overzicht van de aankondigingen:

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2021
Onderwerp