Onderzoek: ‘CarPlay leidt minder af dan systemen van automerken’

Uit een onderzoek van de Amerikaanse ANWB blijkt dat CarPlay je minder afleidt en makkelijker in gebruik is dan de ingebouwde navigatie- en entertainmentsystemen van autofabrikanten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

CarPlay is nog lang niet hét perfecte systeem voor in de auto. Zo zijn de mogelijkheden beperkt en kun je lang niet alles met je stem bedienen. Maar in een onderzoek van de Amerikaanse AAA – vergelijkbaar met de ANWB – blijkt dat CarPlay toch z’n positieve kanten heeft. De AAA vroeg een aantal mannelijke en vrouwelijke automobilisten om taken uit te voeren met CarPlay, Android Auto en de ingebouwde systemen van de automerken. Het ging bijvoorbeeld om het voeren van een telefoongesprek, het versturen van een tekstbericht, gebruik van het audiosysteem en gebruik van navigatie. Daarbij werd gekeken naar de visuele en cognitieve belasting, dus de mate waarin je ogen en hersenen in beslag genomen zijn voor het uitvoeren van de taken. CarPlay bleek daarbij minder belastend dan de systemen van de fabrikanten zelf.

Gemiddelde afleiding bij CarPlay

Het ging om infotainmentsystemen van vijf automerken van modellen uit 2017 en 2018. Dit zijn HondaLink van Honda, SYNC 3 van Ford, MyLink van Chevrolet, UVO van Kia en Uconnect van Ram. De systemen van de fabrikanten vormden een erg zware belasting van de hersenen, terwijl dat bij CarPlay en Android Auto gemiddeld was. Dat wil nog niet zeggen dat het perfect is, want ook bij CarPlay zorgt het gebruik voor afleiding. Maar het verschil was opvallend.

CarPlay Volkswagen

CarPlay scoort best op berichten versturen
In vergelijking met Android Auto bleek dat CarPlay minder aandacht van de automobilist vraagt bij het versturen van berichten. Maar navigatie gaat met Android Auto wel weer makkelijker. Misschien gaat dat verbeteren als Apple de compleet vernieuwde Apple Kaarten uitbrengt. Ook krijg je in iOS 12 de mogelijkheid om navigatie-apps van derden te gebruiken.

CarPlay is inmiddels in meer dan 400 automodellen verkrijgbaar, van merken als Volkswagen en BMW tot Toyota en Honda. Je kunt ook CarPlay achteraf toevoegen met een systeem van Alpine, Kenwood, Clarion, JVC, Pioneer of Sony.

Een samenvatting van het onderzoek vind je hier en een uitgebreide PDF met de onderzoeksresultaten vind je hier.

Bekijk ook

CarPlay: alles over Apple's software voor de auto

Met CarPlay kun je in de auto bellen, sms'en, muziek luisteren en met je iPhone navigeren. In dit overzichtsartikel lees je alles over de mogelijkheden en beschikbaarheid van CarPlay, met welke apps het werkt en lees je de beste CarPlay-tips.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 06 juli: Lijst van geteste autosystemen toegevoegd.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.