Video: dit zijn alle nieuwe geluiden in macOS Big Sur

We weten inmiddels wel dat Apple met macOS Big Sur een grote focus legt op visueel design. Wat nog weinig onder de aandacht is gekomen zijn de nieuwe geluiden. Deze video's laten je alle oude en nieuwe geluiden naast elkaar horen.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe systeemgeluiden en meldingen in macOS Big Sur

De geluiden die je Mac maakt bij bijvoorbeeld een foutmelding of wanneer je een schermafbeelding maakt zijn al jaren onveranderd. Wellicht heeft Apple tussendoor de geluidskwaliteit wat verbeterd, maar een drastische verandering is lang geleden. Vanaf macOS Big Sur hebben ook alle geluiden een 2020-jasje.


Apple zegt op de website dat alle geluiden nieuw zijn, maar wel met een ‘snippet‘ uit de vorige versie. Zo klinken ze volgens Apple vertrouwd als je de vorige geluiden gewend bent. Uit onze tests met macOS Big Sur merkten we deze herkenbaarheid ook op. Toch was er één geluid wat echt out there was. Dat is het geluid van een schermafbeelding.

Bekijk ook

macOS Big Sur: alles over de grote Mac-update van 2020

macOS Big Sur is de grote update voor je Mac van 2020. Er zitten heel wat nieuwe functies in, die we hier met je langslopen. Alles over de verbeteringen, opvallende functies en nog veel meer lees je hier!

Systeemgeluiden

Wanneer je een schermafbeelding maakt op je iPhone, iPad en Mac hoor je een camerasluiter. Vanaf macOS Big Sur krijgt de Mac een nieuw geluid, wat veel minder uitgesproken is. Luister zelf maar in de onderstaande video over de systeemgeluiden. De geluiden in iOS en iPadOS zijn onveranderd gebleven, maar die kregen een paar jaar geleden al een update. Op dit moment is het geluid van een schermafbeelding nog de camerasluiter.

Leuk feitje: de camerasluiter was een opname van een echte Canon AE-1 van geluidsdesigner Jim Reekes.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Meldingen

Het tweede filmpje gaat over alle meldingen. Deze geluiden hoor je als je bijvoorbeeld op een toets drukt die op dat moment geen functie heeft. Ook maken sommige apps gebruik van deze geluiden wanneer ze je een melding sturen. Hier zijn ook sommige namen veranderd. Zo is ‘Funk’ nu ‘Funko’ en noemen we ‘Tink’ voortaan ‘Boop’.

Wat onveranderd is gebleven is ‘Sosumi’ – afgeleid van ‘So sue me,’ wat een sneer van geluidsdesigner Jim Reekes richting The Beatles was.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wat vind jij van de nieuwe geluiden? Laat het weten in de reacties! Ben je eigenlijk wel benieuwd naar het nieuwe visuele design van macOS Big Sur? Bekijk dan het onderstaande artikel. Krijg je, net als wij, nostalgische gevoelens bij de oude geluiden wanneer je de nieuwe hoort? Bekijk dan eens deze video met alle Mac OS X versies achter elkaar.

Bekijk ook

Het nieuwe design van macOS Big Sur: dit gaat er veranderen

Vanaf macOS Big Sur krijgt de Mac een ander uiterlijk. Het design is anders en de apps krijgen een nieuwe zij- en menubalk. Gaat er veel veranderen en is het nog wel gebruiksvriendelijk? Dat lees je in dit overzicht van alle designveranderingen.

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur was een van de grootste updates voor de Mac en verscheen in november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. Big Sur bracht een volledig nieuw design, een verbeterd Bedieningspaneel en nieuwe functies voor Safari. Ook bijzonder is dat Apple voor het eerst sinds 2001 is overgestapt op een nieuwe nummering: van 10.x naar macOS 11. In 2021 is macOS Big Sur opgevolgd door macOS Monterey. Alle details vind je hier!

macOS Big Sur

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.