Facebook tracking prompt

Apple lost problemen met apptracking op

Heb je een probleem met apptracking? Heb je last van een grijze en inactieve schakelaar voor de apptracking verzoeken? Mogelijk hebben we hier het antwoord voor je.

Update 19 mei 2021: Inmiddels zijn er meerdere berichten dat het probleem met de grijze en inactieve schakelaar voor apptracking opgelost is. Gebruikers die de verzoeken eerder niet toe konden staan, kunnen dit nu wel inschakelen en krijgen inmiddels ook trackingverzoeken van apps. Het loont dus de moeite om naar de instelingen te gaan (Instellingen > Privacy > Tracking) om te kijken of je de schakelaar kan inschakelen, mocht je dit eerder niet kunnen doen.

Update 3 mei 2021: Veel problemen met apptracking zouden nu opgelost moeten zijn dankzij de release van iOS 14.5.1.

Apptracking-problemen en veelgestelde vragen

Wil je weten hoe apptracking werkt? We hebben daar een aparte tip over, waarin we stapsgewijs uitleggen hoe je het gebruikt. Apps kunnen een pop-up tonen en je hebt dan de mogelijkheid om te weigeren of toestemming te geven. Dit is een bewuste keuze, dus druk niet zomaar gedachteloos op Toestaan. Mocht het niet werken of loop je tegen problemen aan, dan kan dit aan de hand zijn:

#1 Apptracking-schakelaar is grijs

Voor sommige gebruikers is de schakelaar voor apptracking grijs, waardoor ze de functie niet kunnen in- of uitschakelen. Na het installeren van iOS 14.5 lukt het daardoor niet om je voorkeuren aan te geven. Sommige gebruikers raken daardoor in verwarring, omdat ze niet begrijpen hoe ze de functie moeten inschakelen. Normaal gesproken gaat de schakelaar vanzelf aan en krijg je een lijstje te zien van apps die je proberen te tracken.

Update 30 april 2021: Uit meerdere ervaringen van iPhone-gebruikers blijkt dat de schakelaar nu voor de meeste niet meer grijs is en dus het toestaan van trackingverzoeken in te schakelen is. Ook wij hebben zelf gemerkt dat de schakelaar die eerst grijs was, nu aan en uit te zetten is. Door de schakelaar aan te zetten, geef je apps toestemming om een trackingverzoek te geven. Hierdoor krijg je een goed inzicht in welke apps jou willen volgen. Zet je de schakelaar uit, dan krijg je geen verzoeken en kunnen apps je ook op deze manier niet volgen. Je kunt het zelf controleren via Instellingen > Privacy > Tracking.

Als de schakelaar grijs is, heb je waarschijnlijk te maken met een bug of met één van onderstaande situaties.

Apple app tracking in iOS 14.5 grijze knop

Gepersonaliseerde reclames
Er lijkt een verband met de schakelaar Gepersonaliseerde reclame, die je onder Instellingen > Privacy > Apple reclame kunt vinden. Mensen die de schakelaar voor gepersonaliseerde reclame uit hebben gezet, blijken vaker last te hebben van een grijze knop.

Is de schakelaar voor gepersonaliseerde reclame ook grijs? Dan kun je helaas niet zoveel doen. Dit heeft te maken met dezelfde bug.

Leeftijd onder 18 of door beheerder uitgeschakeld
Ook kan apptracking-schakelaar automatisch op grijs staan als je jonger dan 18 jaar bent, of als je iPhone centraal wordt beheerd met Mobile Device Management. De beheerder kan dan uitgeschakeld hebben dat apps je tracken. Val je niet onder de bovengenoemde gevallen, dan kun je nog steeds te maken hebben met een grijze schakelaar. We gaan er vanuit dat Apple dit op korte termijn oplost.

Update 28 april 2021: Apple laat in een bijgewerkt supportdocument weten om welke redenen de schakelaar nog meer grijs kan zijn. Zoals hierboven al staat, geldt het als je leeftijd onder de 18 is of als je toestel beheerd wordt door een onderwijsinstelling of een profiel heeft waarbij tracking beperkt is. Daarnaast zegt Apple dat de knop ook grijs is als je Apple ID in de afgelopen drie dagen aangemaakt is.

In het kort gaat het dus volgens Apple om deze redenen:

  • Als de leeftijd die voor je Apple ID ingesteld is onder de 18 is.
  • Als je Apple ID beheerd wordt door een educatieve instelling of er een profiel op je toestel staat waardoor tracking beperkt wordt.
  • Als je Apple ID aangemaakt is in de afgelopen 3 dagen.

Bij veel gebruikers is geen sprake van bovenstaande voorwaarden, maar is de knop toch grijs. Het is nog onduidelijk waardoor dit precies gebeurt.

#2 Ik krijg helemaal geen pop-ups

Heb je de schakelaar voor apptracking uitgezet? Dan krijg je ook geen pop-ups meer over apptracking. Je krijgt dan misschien de indruk dat de functie niet werkt.

#3 Het is mij onduidelijk of de schakelaar aan of uit moet staan

Voor sommige mensen is het onduidelijk hoe de schakelaar werkt. Wil je helemaal geen apptracking, dan moet je de schakelaar UIT zetten. Apps zullen je dan niet meer tracken en je krijgt ook geen pop-ups.

Wil je dat sommige apps je wel kunnen tracken, dan zet je de schakelaar AAN. Vervolgens zet je per app de schakelaar aan.

#4 Facebook heeft nog geen apptracking-schakelaar

Misschien ben je na het installeren haastig naar de instellingen voor apptracking gegaan, om meteen Facebook uit te schakelen. Maar helaas, Facebook staat nog niet in het lijstje. Het sociale netwerk heeft aangegeven dat ze wel een schakelaar zullen toevoegen, maar het kan nog wel een paar weken duren voordat die verschijnt voor alle gebruikers.

Facebook tracking prompt

In een verklaring heeft Facebook aangegeven dat de uitrol is gestart, maar dat het wel even kan duren. “We voeren de uitrol wereldwijd op om zeker te weten dat alles werkt zoals verwacht.” Facebook wilde niet zeggen hoeveel mensen de pop-up hebben gekregen en hoeveel daarvan hebben ingestemd. In voorgaande maanden voerde Facebook campagne om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen toestemming geven “voor een betere gebruikerservaring”.

In de pop-up die je hierboven kunt zien, legt Facebook uit dat de data wordt verzameld om persoonlijke advertenties te kunnen tonen en om Facebook gratis te houden. Of dat het voor jouw waard is, is een persoonlijke beslissing.

#5 Mijn favoriete app heeft nog geen apptracking-schakelaar

Welke apps je te zien krijgt in het lijstje voor apptrackingtransparantie is afhankelijk van de apps die op jouw toestel staan. Soms kan het per app ook verschillen of de schakelaar al getoond wordt.

App tracking transparency

#6 Ik heb de getoonde apps, maar zie geen schakelaar

Heb je de Videoland-app of een van de andere apps op de afbeelding hierboven, maar krijg jij geen schakelaar te zien? Dat kan! In dat geval is de schakelaar voor jou nog niet uitgerold. Wil je toch de schakelaar zien, dan kan het helpen om de app volledig te verwijderen en opnieuw te installeren.

Heeft de app zelf een cookiescherm waarop je hebt aangegeven dat je geen tracking wilt, dan zal Apple geen schakelaar meer laten zien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de All Accor-app hierboven: bij het installeren kun je al het gebruik van cookies weigeren en je krijgt de apptracking-schakelaar dan niet meer te zien bij Apple.

#7 Ik zoek de apptracking-schakelaar voor de iCulture-app

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien heeft de betaversie van de iCulture-app al wel een schakelaar voor apptracking. De versie die momenteel in de App Store staat heeft dat nog niet. Het komt er echter aan in een toekomstige versie! Zoals je zult begrijpen kan het in ons geval wat langer duren, omdat we geen groot developmentteam hebben zitten.

In een video laat Apple zien hoe apptracking werkt en waarom het is ingevoerd. Apple benadrukt vooral dat het je keuze wil geven.

Apptrackingtransparantie (ATT) geeft je meer controle over je privacy. Ontwikkelaars moeten toestemming vragen om je te kunnen tracken, ook tussen apps onderling. Ze kunnen hiervoor de advertising identifier van je toestel gebruiken, oftewel de Identifier for Advertiser (IDFA). Standaard staat tracking uitgeschakeld.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 19 mei: Artikel bijgewerkt dat de grijze schakelaar voor apptracking nu bij meer gebruikers opgelost is.
  • 2021 - 03 mei: Update iOS 14.5.1 is nu verschenen en lost mogelijk al je problemen met apptracking op.
  • 2021 - 30 april: Het probleem met de grijze schakelaar voor het toestaan van trackingverzoeken lijkt opgelost.
  • 2021 - 28 april: Apple verduidelijkt wanneer de knop voor apptrackingverzoeken grijs is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 mei 2021 om 11:14
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.