Race om de Apple TV: welke omroep maakt straks de eerste tv-app?

De NOS kan niet wachten om apps voor de Apple TV te maken. RTL en Pathé zijn ook geïnteresseerd in Apple TV-apps. Andere omroepen zijn meer terughoudend.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple TV spotlightAfgelopen week circuleerden geruchten over een nieuwe Apple TV, waarop het mogelijk is om apps en games te installeren. Deze nieuwe Apple TV zou al in de eerste helft van 2014 beschikbaar komen. Apple ziet het apparaat daarmee niet langer als hobby, maar als een serieus product dat kan concurreren met Smart TV’s van onder andere Philips, LG en Samsung. Voor (Nederlandse) omroepen en ontwikkelaars biedt de Apple TV ook mooie kansen: zij kunnen met eigen apps een nog breder publiek bereiken. Maar welke Nederlandse omroepen zijn dit van plan? iCulture vroeg aan de publieke, commerciële en regionale omroepen van Nederland wat hun eventuele plannen zijn voor Apple’s tv-/mediabox.

Update november 2015: We hebben de Nederlandse omroepen en tv-zenders opnieuw gevraagd hoe het zit met hun plannen voor de Apple TV. Het verslag vind je hier:

NOS

lara ankersmitDe NOS ziet het maken van Apple TV-apps wel zitten: de omroeporganisatie wil graag een app voor de Apple TV maken zodra dit mogelijk is. Dit laat hoofd nieuwe media Lara Ankersmit (@laram) weten in een reactie aan iCulture:

Ja, bij ons zijn er plannen om de NOS TV app ook naar Apple TV te brengen, zodra dit mogelijk is.

Daarmee is de NOS de enige partij die concrete plannen voor een Apple TV-app bevestigt.

NPO

charlotte geurinkMaar ook andere Nederlandse partijen zijn geïnteresseerd in apps voor de Apple TV. Charlotte Geurink (@cgeurink) van de NPO houdt nog een slag om de arm voor de NPO-app (voorheen Uitzending Gemist) voor Apple TV:

Wij hebben de geruchten ook op het internet gelezen en uiteraard volgen wij alle ontwikkelingen. Als de Apple TV een omgeving wordt waar de gebruiker apps op kan installeren, dan zullen wij zeker de mogelijkheden onderzoeken.


SBS (SBS6, Net5, Veronica)

charlotte landmanSBS biedt voor iOS de Kijk-apps voor tv-programma’s van Net 5, SBS6 en Veronica. Volgens SBS-woordvoerder Charlotte Landman (@charlotlandman) wordt er al gehoopt op een Apple TV-app in de toekomst:

KIJK beschikbaar maken voor Apple TV? Dat is zeker ook een wens voor de toekomst, maar we kunnen daar verder nog niets concreets over zeggen.


Pathé

judith hordijkJudith Hordijk (@judithhordijk) van Pathé (als enige niet-omroep) laat op haar beurt weten dat ook zij een eventuele App Store voor Apple TV goed in de gaten houden. Een app van Pathé Thuis zou het filmaanbod van de streamingdienst ook op de Apple TV toegankelijk maken, zoals bijvoorbeeld ook al op de iPad en Smart TV’s het geval is:

We vinden het een zeer interessante ontwikkeling en passend bij ons merk. Als de mogelijkheid er is zullen we het zeer serieus overwegen.


RTL (RTL4, RTL5, RTL7, RTL8)

Loes MeysRTL-woordvoerster Loes Meys (@loesmeys) is nog minder stellig over een Apple TV-app, maar zegt dat RTL ook de ontwikkelingen op de voet volgt:

Dit houden we zeker in de gaten. Zodra een nieuwe technologie op de markt komt, kijken we of het voor de videodienst een relevante meerwaarde heeft en daar zal de verdere ontwikkeling op worden afgestemd.

NOS TV

Regionale omroepen

Niet iedereen is zo enthousiast: Regionale omroep RTV Noord laat bijvoorbeeld weten pas een Apple TV-app te ontwikkelen als het zeker is dat de markt de nieuwe dienst accepteert. Ze zullen daarom “niet als eerste van de partij zijn”. Omroep Brabant, RTV Oost en lokale omroep AT5 zeggen allemaal niet actief bezig te zijn met een Apple TV-app. Geen van de omroepen sluit de ontwikkeling van zo’n app echter uit.

Hoewel meerdere partijen hun interesse tonen voor een Apple TV-app, lijken deze plannen zich allemaal in een zeer vroeg stadium te bevinden. People’s Playground werkt als ontwikkelaar van Smart TV-apps aan onder andere de NPO-app voor Smart TV’s. Zij zeggen nog weinig over plannen voor de Apple TV te horen:

De Apple TV komt heel af en toe voorbij in roadmaps van klanten, maar hier wordt nog niet echt serieus naar gekeken. Op het moment houden wij ons vooral bezig met Smart TV-apps voor Samsung, LG, spelcomputers en andere grote partijen.

De reactie van People’s Playground wijst er op dat de appmaker nog niet of nauwelijks wordt benaderd door klanten om Apple TV-apps te gaan maken zodra de Apple TV voor apps wordt ontsloten. Vermoedelijk zal dit pas gebeuren als de nieuwe Apple TV is aangekondigd of in veel Nederlandse huishoudens beschikbaar is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 04 november: Verwijzing naar nieuw artikel over plannen van omroepen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2015, 12:42
Categorie iDevices
Onderwerpen apple tv, at5, omroep, pathé

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.