Apple onderzoekt slimme kleding van geleidend textiel

Apple ziet mogelijkheden om je kleding slimmer te maken. In een patent is te zien hoe dat gaat werken: je kleding wordt een soort communicatiehub voor de Apple-spullen die je gebruikt en houdt meteen je gezondheid in de gaten.

Slimme kleding van Apple

Slimme kleding hebben we al bij diverse kleine fabrikanten gezien. Meestal ligt de nadruk op sporten, zoals een sportbeha of een shirt waar sensoren zijn ingebouwd. Apple denkt nog een stap verder en wil slimme kleding gebruiken om apparaten met elkaar te koppelen. Daarvoor wordt nu vaak Bluetooth gebruikt, maar een fysieke verbinding kan ook handig zijn. Je moet dan eventuele bedrading wel aan het oog kunnen onttrekken. De oplossing zou geleidende textiel kunnen zijn, zoals je bij touchscreen handschoenen ziet. Een patentaanvraag van Apple die vandaag werd gepubliceerd door het United States Patent and Trademark Office laat zien hoe dat moet gaan werken.


Het patent met de naam ‘Fabric with Embedded Electrical Components’ beschrijft hoe het werkt. Geleidende draden zorgt daarbij voor de verbinding, terwijl isolerende draden aan de buitenkant moeten voorkomen dat er ongewenst contact ontstaat. De geleidende draden vormen een bepaald pad, zodat het signaal naar een specifiek punt kan worden geleid. Het materiaal zelf ziet er normaal uit, omdat de bedrading niet meteen zichtbaar is.

Apple-patent slimme kleding

Apple kan deze uitvinding op meerdere manieren gebruiken, bijvoorbeeld voor gezondheidstoepassingen. Een hoofdband met sensoren die je vitale lichaamswaarden meten kan bijvoorbeeld de info meteen doorsturen naar je iPhone. Of denk aan een muts waarbij de muziek wordt doorgestuurd naar oordopjes. Er kunnen ook ledlampjes worden gebruikt, zodat je bijvoorbeeld op je mouw informatie kunt aflezen, zonder dat je naar het scherm van je iPhone of Apple Watch hoeft te kijken. Over de Apple Watch gesproken: Apple zou het flexibele textiel ook kunnen gebruiken in horlogebandjes. Er zijn al een aantal patenten over horlogebandjes verschenen.

Eerder onderzocht Apple ook al de mogelijkheid om elektrische circuits in kleding te verwerken, op een manier die ervoor zorgt dat de stof elastisch blijft. Het hoeft daarbij niet eens om kleding te gaan. Apple kan de resultaten ook gebruiken om flexibele schermen te maken, iets waar ook andere fabrikanten interesse in hebben.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.