Safari Technology Preview

Apple’s Safari Technology Preview is een speciale browser voor ontwikkelaars

Apple brengt de speciale webbrowser Safari Technology Preview voor ontwikkelaars uit. Daarmee kunnen ontwikkelaars zien welke nieuwe functies eraan komen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft de Safari Technology Preview voor webontwikkelaars uitgebracht. Hierin zitten nieuwe technische mogelijkheden die je niet vindt in de consumentenversie van Safari. Iedereen kan de nieuwe browser met het paarse icoontje downloaden en de functies proberen. De browser geeft een vooruitblik op de functies die op de rol staan voor de gewone versie van Safari. Er zal ongeveer elke twee weken een update van de browser uitkomen.

Safari Technology Preview

Safari Technology Preview

Safari Technology Preview zit tussen de consumentenversie van Safari en de al bestaande WebKit voor ontwikkelaars in. Consumenten verwachten de stabiliteit van Safari-browser, terwijl ontwikkelaars blij zijn met de nachtelijke builds van WebKit, die elke nacht worden uitgebracht op basis van de laatst toegepaste commits.

Safari Technology Preview in een dock op de Mac.

Safari Technology Preview synchroniseert via iCloud

In Safari Technology Preview vinden webontwikkelaars de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van HTML, CSS, JavaScript en WebKit. De browser synchroniseert ook met iCloud, zodat je instellingen en bookmarks worden uitgewisseld met de standaardversie van Safari. Apple heeft in Safari Technology Preview ook een zo uitgebreid mogelijke implementatie van ECMAScript 6 toegevoegd (de laatste versie van de achterliggende standaard van JavaScript), zodat ontwikkelaars alle mogelijkheden van JavaScript tot hun beschikking hebben. Er is ook een speciale JavaScript-compiler aanwezig met de naam B3. Die optimaliseert de paginagrootte op basis van de hoeveelheid JavaScript die aanwezig is. Heb je veel of complexe JavaScript op een webpagina gebruikt, dan zal B3 ingrijpen om het te optimaliseren.

Safari Technology Preview release op ontwikkelaarswebsite van Apple.

Google brengt voor Chrome ook betaversies en developer channels uit, maar er is een verschil. Bij Chrome is het meer bedoeld als speeltuin, terwijl de browser van Apple is bedoeld voor functies die daadwerkelijk toegepast zullen worden. De ontwikkelaarsversie van Safari geeft je de mogelijkheid om nieuwe functies alvast te testen, zonder dat je elke nacht een nieuwe build hoeft te installeren, zoals bij WebKit nu het geval is. De updates van Safari Technology Preview worden gesigneerd door Apple en zullen worden aangeboden via de Mac App Store, dus tweewekelijks bijwerken kost geen moeite.

Meer openheid bij Apple

Het uitbrengen van Safari Technology Preview past in een ontwikkeling die bij Apple al langer aan de gang is. Ze brengen vroege beta’s van iOS en OS X uit en delen die ook steeds vaker met het publiek. Voorheen had je er een developeraccount voor nodig en moest je een strenge geheimhoudingsverklaring tekenen, maar sinds een jaar of drie is het allemaal wat opener geworden. In die ontwikkeling past ook het feit dat Apple’s programmeertaal Swift open source is geworden.

Safari Technology Preview downloaden

Safari Technology Preview is een ontwikkelaarsversie van Safari.De Safari Technology Preview komt beschikbaar op de Apple-ontwikkelaarssite en het maakt niet uit of je een ontwikkelaarsaccount hebt. Iedereen met OS X El Capitan kan het installeren. De browser met het paarse icoon komt naast het blauwe icoontje van de normale Safari-browser.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2016, 21:26
Categorie Apple
Onderwerpen ontwikkelaars, safari

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.