iPhone reparatie iFixit

Apple verhoogt prijzen voor reparatie van iPhones, iPads en meer

Apple heeft de prijzen verhoogd van reparaties aan iPhone, iPad, Apple Watch en meer. Je bent 10 tot 30 euro duurder uit voor dezelfde reparatie.

Afgelopen week zagen we een goedkopere iPad verschijnen en meer opslag voor minder bij sommige producten. Maar er is ook iets duurder geworden: reparaties gaan zo’n 20 tot 30 euro omhoog. Dit geldt bijvoorbeeld voor het verwisselen van de accu.

iPhone reparatie iFixit

Hogere reparatieprijzen

Voor het repareren van een iPhone 7 Plus als er sprake is van eigen schuld moet je vanaf nu 411,10 euro betalen. Voorheen was dat 381,10 euro. Alleen bij de iPhone 4s gaat de prijs omlaag: van 221,10 naar 181,10 euro. Ga je je toestel opsturen voor reparatie, dan komt er nog wel 12 euro bij.

De verhoging van de reparatiekosten valt samen met het nieuwe rode model, dat deze week in de winkel verscheen.

Volledige vervanging van iPhone buiten garantie

Het duurst is een reparatie bij iPhones die ‘total-loss’ zijn en buiten de garantie vallen. Dit kan het geval zijn wanneer je garantieperiode is verlopen, of wanneer je door een eigen fout of door domme pech schade aan je iPhone hebt gekregen (bijvoorbeeld uitglijden op de fiets of in de toiletpot laten vallen). In dat geval kun je je iPhone buiten de garantie laten omruilen voor een refurbished toestel en daarmee ben je veel goedkoper uit dan wanneer je een volledig nieuwe zou kopen. Maar de prijzen van deze reparaties gaan wel omhoog:

  • iPhone 7 Plus: van 381,10 euro naar € 411,10 euro
  • iPhone 7: van 351,10 euro naar 371,10 euro
  • iPhone 6s/6 Plus: van 361,10 euro naar 391,10 euro
  • iPhone 6s/6: van 331,10 euro naar 351,10 euro
  • iPhone SE, 5s, 5c en 5: van 301,10 euro naar 311,10 euro
  • iPhone 4s: van € 221,10 euro naar 181,10 euro

Niet-genoemde toestellen zijn inmiddels ‘vintage’ en daarom niet meer officieel via Apple te repareren.

iFixit-iPad-Teardown

Ook bij de iPads is de prijs voor vervanging buiten de garantie omhoog gegaan, behalve bij de iPad Pro. Bij de iPad mini 1 en 2 ging de vervangingsprijs met €10 omhoog naar €231,10 en bij de alle andere modellen (iPad mini 3 en 4, iPad 2, 3 en 4, iPad Air en Air 2) ging de prijs met €20 omhoog. De exacte prijzen kun je lezen op de website van Apple.

Prijsverhoging bij allerlei andere reparaties

Ook bij allerlei andere reparaties, zoals batterij vervangen en een gebroken scherm vervangen is er sprake van een prijsverhoging:

  • Schermreparatie 5,5 inch iPhones: van €167,10 naar €181,10
  • Schermreparatie 4,7-inch iPhones: van €147,10 naar 161,10
  • Batterij vervangen alle iPhone-modellen: van €91,10 naar €101,10
  • Batterij vervangen alle iPad-modellen: van €121,10 naar €161,10

Het vervangen van de batterij van de Apple Watch en Apple Pencil gaat ook omhoog, net als het compleet vervangen van zoekgeraakte AirPods: een losse AirPod of doosje wordt nu vervangen voor €79 (voorheen €75). Het gaat hierbij om kleinere prijsverhogingen. Gaat je Apple Watch buiten de garantie kapot, dan ben je voortaan €10 tot €20 duurder uit.

Apple waarschuwt nadrukkelijk dat je de accu niet door een ongeautoriseerde partij moet laten vervangen, omdat er vervalste batterijen in omloop zijn en batterijen met constructiefouten. In iOS 10.2.1 krijg je voortaan een melding als het tijd wordt om je batterij te laten vervangen.

Recht om te repareren

In de VS is momenteel een strijd gaande om het recht om te repareren. Hoewel daar vaak de iPhone als voorbeeld wordt genoemd, is er eigenlijk een schrijnender geval: boeren die in het bezit zijn van een John Deere-tractor, en dat zijn er nogal wat. Deze tractorfabrikant heeft speciale software ingebouwd, dat het voor boeren onmogelijk maakt om hun tractor zelf te repareren. Dat kan desastreuze gevolgen hebben als er geoogst moet worden en de tractor net op dat moment kapot gaat.

Als de tijd begint te dringen om de oogst op tijd binnen te halen, moet de boer eerst op een John Deere-monteur wachten, die vervolgens ook nog $230 plus $130 per arbeidsuur in rekening brengt. Boeren zijn daarom overgestapt op een aangepaste tractor-firmware van Oekraïense hackers, zodat ze tenminste zelf aan hun machines kunnen sleutelen.

John Deere tractor

Bij de iPhone is de situatie minder dramatisch, maar het zou wel fijn zijn als Apple verplicht wordt gesteld om onderdelen ook te verkopen aan eindgebruikers, zodat je zelf kunt beslissen of je je toestel durft te repareren. Bij Apple wordt de situatie lastig gemaakt omdat er speciale machines zijn, die alleen in de Apple Store en bij geautoriseerde reparateurs te vinden zijn. Naarmate de iPhones complexer worden (en bijvoorbeeld de homeknop geïntegreerd is in het scherm) wordt het bijna onmogelijk om nog reparaties uit te voeren zonder speciale apparatuur.

Via: Heise.de

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2017, 10:53
Categorie iDevices
Onderwerpen apple support, reparatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.