Apple kalibratiemachine

Apple’s mysterieuze iPhone-machine kan kleine reparatiebedrijfjes werkloos maken

Apple's mysterieuze reparatiemachine is eindelijk te zien op foto's. Met deze machine heeft Apple een monopolie op bepaalde reparaties, wat slecht nieuws is voor kleine reparatiebedrijfjes.

Er is veel te doen over het zelf mogen repareren van Apple-producten. In de VS wil Apple voorkomen dat het ‘recht om te repareren’ wordt ingevoerd, waardoor burgers zelf hun spullen makkelijker kunnen fixen. Apple wil liever dat je je iPhone naar de Apple Store brengt of naar een geautoriseerde partij. Een speciale reparatiemachine zou daar wel eens een cruciale rol bij kunnen spelen. Voor het eerst is een foto van deze mysterieuze machine naar buiten gekomen, die tienduizenden kleine reparatiebedrijfjes kapot zou kunnen maken.

Ook MacBook is lastig te repareren

Het ziet er niet zo zonnig uit voor mensen die zelf hun spullen willen repareren. Neem nou de nieuwe MacBook Pro. Daarbij heeft Apple het vrijwel onmogelijk gemaakt om zelf reparaties uit te voeren. Voor upgraden van je SSD-geheugen (zie foto) ben je op Apple aangewezen.

MacBook Pro 2016 SSD upgrade

Bij de iPhone was het voor reparatiebedrijfjes lange tijd lucratief om kleine reparaties uit te voeren, zoals het vervangen van een kapot scherm. Maar daar lijkt nu ook een einde aan te komen. Apple heeft een speciale machine ontwikkeld, die achter de schermen in de Apple Stores aanwezig is. Dat is de enige manier om een nieuwe Touch ID-knop te koppelen met een bestaand toestel.

Touch ID in het scherm

Deze machine zou enorm belangrijk kunnen worden als Apple besluit om de vingerafdrukscanner in het scherm van de telefoon te plaatsen. Een redacteur van Motherboard deed onlangs een oproep om meer info te achterhalen over deze mysterieuze ‘iPhone Calibration Machine’. Hij hoorde van drie Apple Genius Bar-medewerkers dat zo’n machine bestaat. Het ding zou tienduizenden dollars kosten en kan de iPhone automatisch testen, kan kapotte Touch ID-knoppen repareren en de instellingen van de iPhone wijzigen. Maar ziet het ding eruit?

Daar hebben we nu antwoord op, want een voormalige Apple Genius heeft stiekem een foto gemaakt en geeft meer uitleg. De machine verscheen voor het eerst bij de iPhone 5s, het eerste toestel met Touch ID.

Apple reparatiemachine

De voormalige Apple Genius vertelt:

Het was een grote onhandige machine, die eruit zag alsof iemand het in z’n achtertuin had gebouwd. Er waren verschillende mallen, waar de iPhone-modellen in moesten worden gedaan voordat ze in de machine gingen. Het duurde zo’n 30 minuten. Er was een vreemde vloeistof die we in de machine moesten stoppen en we moesten handschoenen dragen. Een hoop gasleiding-achtige kleppen en zo. Het leek letterlijk als een knutselproject, niet wat je van Apple gewend bent.

Met de machine kan Apple het scherm en de camera kalibreren, maar ook Touch ID-reparaties uitvoeren. In 2016 was er veel gedoe over ‘Error 53’, een foutmelding die optrad als mensen hun iPhone hadden laten repareren. Het bleek dat Apple niet toestaat dat externe partijen de Touch ID-sensor vervangen. Je zou het ‘veiligheid’ kunnen noemen, maar ook ‘monopolie’.

Bekijk ook

'Error 53' maakt iPhone onbruikbaar na reparatie

Na reparatie van de iPhone kan error 53 verschijnen, waardoor het toestel onbruikbaar wordt. Duizenden mensen zouden al last hebben en Apple heeft nog geen oplossing.

De machine van Apple is aangesloten op een iMac, die in verbinding staat met een Apple-server waarmee je de Touch ID-sensor opnieuw kunt kalibreren. Kleine reparateurs beschikken hier niet over en gaan op een andere manier te werk: bij vervangen van het scherm moeten ze de oude thuisknop erin laten zitten, omdat deze gekoppeld is met de Secure Enclave-chip in de iPhone. In de Apple Store kunnen ze het hele frontje vervangen, inclusief knop. De Touch ID-sensor wordt daarna weer gekoppeld met de bestaande telefoon.

Kleine reparateurs willen ook zo’n machine

Als Apple bij de iPhone 8 overstapt naar een scherm waarin de Touch ID-knop is geïntegreerd, dan heeft dat grote gevolgen voor de kleine reparateurs. Zij kunnen niet langer de meest voorkomende schade bij iPhones repareren: een kapot scherm. Sommige mensen vinden daarom dat Apple de iPhone Calibration Machine beschikbaar moet stellen aan externe partijen, zodat het ‘recht om te repareren’ geldt en je zelf kunt kiezen bij wie je je iPhone laat repareren. Bij auto’s heb je immers ook de vrijheid om niet naar de merkdealer te gaan of zelf aan je auto te gaan klussen.

Apple weigert, want zij zijn bang dat de beveiliging van iPhones in het gedrang komt als iedereen Touch ID-sensoren kan overzetten naar andere iPhones.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en sommige MacBooks. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen en activiteiten goedkeuren. Op sommige modellen is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen.

Touch ID
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.