Sea Hero Quest met een dokter.

Met Sea Hero Quest help je wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer

Met Sea Hero Quest draag je zelf een steentje bij aan wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en dementie. In het spel moet je routes onthouden en de juiste weg vinden. Die gegevens worden vervolgens anoniem verstuurd en gebruikt voor onderzoek.

Sea Hero Quest met een dokter.
Alzheimer is een vervelende ziekte waar in Nederland ongeveer 270.000 mensen aan lijden. Door de aanhoudende vergrijzing wordt dit aantal de komende jaren alleen maar groter. Voor Alzheimer is helaas nog geen genezing mogelijk, waardoor wetenschappelijk onderzoek cruciaal is. Sea Hero Quest is een game waarmee iedereen een bijdrage kan leveren aan wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en dementie en het spel is vanaf vandaag gratis te downloaden in Nederland.

Sea Hero Quest nu in Nederland

Sea Hero Quest is geen hele nieuwe app. De game verscheen eerder deze maand al in het Verenigd Koninkrijk en het spel is ook al beschikbaar in Duitsland en de Verenigde Staten. In totaal is het spel al meer dan een miljoen keer gedownload en in samenwerking met T-Mobile en Alzheimer Nederland is het spel nu ook in Nederland beschikbaar. Je speelt in Sea Hero Quest de zoon van een zeevaarder, die moet terugkeren naar de plekken waar zijn vader is geweest. Zijn vader heeft echter niet zo’n al te best geheugen meer en daarom moet jij als speler de locaties opnieuw ontdekken.

Het begin van Sea Hero Quest. Journal in Sea Hero Quest.

Door het spel te spelen krijgen onderzoekers allerlei waardevolle gegevens. Onderzoekers krijgen op een anonieme manier data over ruimtelijk inzicht en oriëntatievermogen, cruciaal voor onderzoek naar Alzheimer. Het spelen van dit spel blijkt bovendien behoorlijk efficient: al met twee minuten spelen levert dit voor de onderzoekers data op dat gelijk staat aan vijf uur onderzoek. Als 100.000 mensen het spel spelen, levert dat in totaal 57 jaar aan lab-data op. Om mee te doen moet je wel eerst enkele gegevens doorgeven, zoals geslacht, leeftijd en land van herkomst. Je hoeft verder geen persoonlijke gegevens zoals naam of mailadres achter te laten.

Bij elk level is het de bedoeling om een bepaalde route te varen en langs checkpoints te komen. Vlak voordat een level van start gaat, zie je kort een kaart van hoe het gebied eruit ziet. Door dit te onthouden en vervolgens op basis van je geheugen rond te varen, kunnen de onderzoekers zien welke route je neemt en wat je doet als je de weg kwijt bent. Voor mensen met Alzheimer is dit een lastig probleem, doordat zij herkenningspunten niet goed kunnen onthouden en daardoor de weg niet meer kunnen vinden.

De landkaart in Sea Hero Quest. Opdracht in Sea Hero Quest.

Spelletje als onderzoeksmiddel voor ziektes

Het is vrij uniek dat een spelletje gebruikt wordt als middel om meer onderzoek te kunnen doen naar ziektes. Apple heeft zelf zijn eigen tools beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars in de vorm van ResearchKit. Hierdoor wordt het voor universiteiten en andere medische instanties eenvoudiger om wetenschappelijk onderzoek te doen. Er zijn al apps beschikbaar voor verschillende ziektes, zoals epilepsie, autisme, astma en borstkanker. Er is echter nog geen app beschikbaar die zich richt op Alzheimer en dementie. Bovendien zijn alle apps die werken met ResearchKit vrij statisch, omdat het daar vaak gaat om serieuze vragen, statistieken en korte opdrachten. Wetenschappelijk onderzoek verpakken in een game als Sea Hero Quest is wellicht een stuk efficiënter. Bovendien zijn ResearchKit-apps in Nederland nog niet beschikbaar.

Sea Hero Quest heeft in ieder geval al een hoop data opgeleverd. In de eerste week is er in totaal al 58 maanden aan tijd doorgebracht in de app, wat volgens de makers gelijk staat aan 725 jaar wetenschappelijk onderzoek. Ook de Radboud Universiteit Nijmegen juicht dit initiatief toe. Sea Hero Quest is beschikbaar voor de iPhone en iPad en helemaal gratis te downloaden en bevat geen in-app aankopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2016, 12:00
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.