Apple vs FBI: ‘Overheid wijzigde zelf het iCloud-wachtwoord van terrorist na de aanslag’

Een overheidsdienaar wijzigde het iCloud-wachtwoord van de San Bernardino-terrorist, toen de iPhone al in bezit van de FBI was. Apple vindt dat ze daarmee zelf de zaak hebben bemoeilijkt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple zegt dat het iCloud-wachtwoord van de aanslagpleger in San Bernardino is gewijzigd, op het moment dat de iPhone al in handen van de overheid was. Daardoor kon er geen automatische backup via iCloud worden gemaakt. De overheid heeft daardoor zelf de FBI-zaak bemoeilijkt.


iCloud op een MacBook

Apple gaf in een telefoongesprek met reporters aan hoe zij over de zaak denken. Volgens het bedrijf is het iCloud-wachtwoord van Syed Rijwan Farook op afstand gewijzigd, nadat hij de aanslag had gepleegd en door de politie was doodgeschoten.

Farook werkte bij het San Bernardino County. Een IT-beheerder van dit overheidsorgaan veranderde het iCloud-wachtwoord minder dan 24 uur nadat de federale recherche het de iPhone 5c in beslag had genomen. Als het wachtwoord hetzelfde was gebleven, was er wellicht een backup van de iPhone op iCloud gemaakt, waar de onderzoekers makkelijker mee aan de slag konden. Nu zitten de onderzoekers met het probleem dat ze maar een beperkt aantal pincodes kunnen proberen, totdat het toestel wordt gewist.

Sinds oktober geen backups meer

Inmiddels is gebleken dat er sinds oktober geen backup meer was gemaakt van de iPhone, terwijl de aanslag in december plaatsvond. Er is daarom geen informatie wat er in aanloop naar de aanslag is gebeurd. De FBI verwacht dat informatie op de iPhone 5c aanwijzingen kan bevatten. Het is echter maar de vraag of er een backup was gemaakt, als het wachtwoord niet was gewijzigd. Verder is het onduidelijk waarom Farook sinds oktober geen backups meer maakte van zijn toestel.

San Bernardino County wijzigde wachtwoord

Het document dat in bovenstaande tweet is gelinkt, is hier te vinden.

Op vrijdag diende het Amerikaanse Ministerie van Justitie een motie in om te zorgen dat Apple aan de eisen van de rechtbank voldoet, om mee te werken in de zaak. Apple heeft tot 26 februari om te reageren. CEO Tim Cook publiceerde al een open brief, waarin hij aangeeft dat Apple niet zomaar zal meewerken.

‘Binnenkort staan andere overheden op de stoep’
Als Apple meewerkt, dan moeten ze een oplossing bieden om meer dan 10 pincodes in te voeren zonder dat het toestel wordt gewist. Cook heeft aangegeven dat hij zich tegen zo’n oplossing zal verzetten. In het telefonische interview van vannacht maakte Apple duidelijk dat andere overheden ook op de stoep zullen staan, zodra ze instemmen met het FBI-verzoek. Het gaat daarbij onder andere om China. Ze belanden daarmee op een hellend vlak. Volgens Apple is er geen ander land geweest dat ooit verzoeken heeft gedaan die zo ver gaan als nu in de FBI-zaak.

Apple gaf al 4 oplossingen

Apple gaf in het telefoongesprek met verslaggevers aan dat ze de FBI-onderzoekers al vier verschillende opties hadden aangereikt, om informatie uit het account te achterhalen. Het lukte de onderzoekers echter niet om op deze manieren toegang te krijgen tot de gewenste info. Daarom willen ze nu dat Apple iets bouwt waarmee de informatie wel te achterhalen is.

Dit zijn de vier opties, zoals omschreven door het Amerikaanse Ministerie van Justitie:

FBI-zaak: 4 opties die Apple al aanreikte

Dat de iPhone van Farook sinds oktober geen backups meer maakte, kan allerlei oorzaken hebben. Automatische backups via iCloud vinden plaats als je de iPhone oplaadt, terwijl deze verbonden is met een vertrouwd netwerk. Mogelijk is Farook niet meer in de buurt van een vertrouwd netwerk geweest, maar dit is moeilijk te bewijzen. Het kan ook zo zijn, dat er te weinig opslagruimte vrij was op iCloud, waardoor er geen backup meer kon worden gemaakt. In dat geval zou Apple de opslaglimiet van het betreffende account kunnen verhogen, om het toestel te dwingen een backup te maken. Apple wilde echter niet zeggen of er sprake was van te weinig iCloud-opslagruimte.

Bekijk ook

Zo maak je een iCloud backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Hoe maak je een iCloud backup op de iPhone en iPad? Wat zit er allemaal in een iCloud backup en hoe zet je deze weer terug op je iPhone of iPad? In deze tip lees je er alles over!

Zo zijn er meer oplossingen te verzinnen, waarbij de telefoon niet ontgrendeld hoeft te worden, maar de FBI mogelijk wel toegang krijgt tot de gewenste gegevens.

Onderzoekers hebben meermaals beweerd in rechtbankstukken dat Farook de backups met opzet uitschakelde. Maar duidelijk bewijs daarvoor is nog niet gevonden.

Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.