Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iMac mod achterkant

Apple had een iMac zonder kin kunnen maken (en dit is het bewijs)

Een Chinese techneut met de naam 'Technology Hunter' heeft bewezen dat Apple best een iMac zonder kin had kunnen maken. Hij heeft het idee niet alleen op de computer uitgewerkt, maar bouwde het ook, inclusief video.

Een iMac zonder kin, het kan gewoon!

Die video is hier te zien op de Chinese videowebsite Bilibili. ‘Technology Hunter’ maakt onderdeel uit van Io Technology, waar je normaal gesproken ook video’s over omgebouwde hardware kunt kijken. Nu was de 24-inch iMac aan de beurt: de onderdelen die in de kin zitten werden verplaatst naar de achterkant. Voor deze iMac-mod werd een standaard 24-inch iMac uit elkaar gehaald, waarna het kin-gedeelte dat normaal onder het scherm zit naar de achterkant werd verplaatst.


Ze zaagden het ‘kin’-gedeelte onder het scherm eraf en schuurden de randen, zodat de rondingen identiek zijn aan de bovenkant. Vervolgens maakten ze een 3D-print voor de achterkant, om de juiste afmetingen te kunnen bepalen voor een achterkant uit geanodiseerd aluminium. In de kin vind je de processor en de poorten. Deze werden verplaatst naar de nieuwe ruimte.

iMac mod spacegrijs

Als kers op de taart maakten ze nog een acryl Apple-logo met achtergrondverlichting, dat doet denken aan de oudere MacBook-modellen. Toen dat klaar was maakten ze ook nog een spacegrijze variant met zwarte schermranden. Daarmee is een ander kritiekpunt opgelost: de iMac van Apple heeft namelijk opvallende witte schermranden en dat vindt niet iedereen mooi.

iMac 2021 zonder kin

De inspiratie voor dit project kwam van de iMac G4 uit 2002, die ook wel liefkozend het ‘bolletje’ wordt genoemd. Aanvankelijk bestond het idee om de meeste interne onderdelen van de iMac te verplaatsen naar de voet, zoals een G4 heeft. Dit bleek niet haalbaar en er werd gekozen voor een plaatsing aan de achterkant.

Het ziet er professioneel uit, maar het project bracht wel wat praktische problemen aan het licht. Zo is een verdikking aan de achterkant scherm moeilijker met computergestuurde machines te produceren. Dit maakt de iMac duurder om te produceren, ook omdat het meer tijd kost. Een ander punt is dat de hitte van de componenten op een bepaald deel van het scherm afstraalt, met als gevolg een kortere levensduur van het scherm.

Wil je ook een iMac ombouwen, dan zul je wel eerst de 24-inch iMac in huis moeten halen. De goedkoopste uitvoering vind je hieronder.

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2023 met M3-chip en een kleurrijk design. Het M3-model biedt betere specificaties en is de opvolger van de iMac uit 2021. De iMac 2023 is nog het enige model dat in Apple's assortiment zit. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.