Apple en AT&T toch aangeklaagd voor kartelvorming

Apple en AT&T hebben geprobeerd onder een rechtszaak uit te komen waarin ze worden aangeklaagd voor onder andere hun exclusiviteitscontract tot 2012. De rechter meent echter dat hun argumenten geen hout snijden, waardoor een daadwerkelijke rechtszaak een stap dichterbij komt.

Apple en AT&T hebben geprobeerd onder een mogelijke class action-rechtszaak uit te komen waarin ze worden beschuldigd van de schending van het mededingingsrecht. De twee bedrijven werden in Californië al bijna een jaar geleden aangeklaagd voor onder andere hun exclusiviteitscontract tot 2012. De rechter meent echter in een 31 pagina’s tellend document dat hun argumenten geen hout snijden, waardoor een daadwerkelijke rechtszaak een stap dichterbij komt.


De rechter vindt dat alle argumenten van de twee bedrijven óf tegen de wet ingaan, óf de hoofdzaak ontwijken. Apple en AT&T redeneerden namelijk dat klanten van tevoren weten dat ze aan een een tweejarig abonnement vastzitten. Maar volgens de rechter zou de klant na die twee jaar vrij moeten kunnen kiezen. Dat kan niet, omdat Apple en AT&T tot 2012 nog steeds een exclusieve overeenkomst hebben.

Verder wordt Apple ervan beschuldigd met nieuwe firmware-updates moedwillig gejailbreakte iPhones onklaar te maken en het softwareplatform voor 3rd parties uit competitieve overwegingen ontoegankelijk te maken. Dit laatste is ook interessant met betrekking tot de recentelijk voor de App Store geweigerde programma’s Podcaster en MailWrangler. Apple stelde echter dat de SDK en App Store het platform toegankelijk heeft gemaakt, maar de rechter vond dat niet genoeg omdat Apple nog steeds alle macht heeft om programma’s te weigeren.

De betrokken partijen hebben waarschijnlijk op 17 november a.s. hun volgende ontmoeting.

Bron: AppleInsider

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 oktober 2008 om 11:00
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.