Apple gezondheidschips

Zo kan de Apple Watch je gezondheid nog beter in de gaten houden

Apple lijkt grootse plannen te hebben om eigen chips te ontwikkelen voor gezondheidstoepassingen. Daarmee kun je steeds meer vitale lichaamswaarden meten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Medische sensoren voor Apple Watch

De hartslagmeter in de Apple Watch begon als een manier om je hartslag tijdens het sporten in de gaten te houden. Tegenwoordig kun je er veel meer mee: er zijn al heel wat verhalen geweest van mensen die dankzij de Apple Watch een hartafwijking hebben ontdekt. Maar de Apple Watch zou nog beter kunnen worden voor het meten van vitale lichaamswaarden, want Apple heeft ambitieuze plannen. Dat blijkt uit een reeks vacatures.


Apple zou intern werken aan een nieuwe chip waarmee je gezondheidsdata kunt verzamelen. Dat wisten we eigenlijk al, maar een nieuwe reeks vacatures maakt duidelijk welke kant het op gaat. “We zoeken sensor ASIC-architecten die gaan meehelpen om ASIC’s voor nieuwe sensoren en sensorsystemen voor toekomstige Apple-producten te ontwikkelen”, schrijft Apple. “We hebben plek voor zowel analoge als digitale ASIC-architecten”.

Apple Watch hartslag meten

ASIC staat voor application-specific integrated circuit en houdt in dat een geïntegreerde schakeling wordt gemaakt voor een heel specifieke toepassing. Andere vacatures zijn voor engineers die gezondheids-, wellness- en fitness-sensoren gaan ontwikkelen. Zij zullen ervoor moeten zorgen dat niet alleen de optische sensor aan de binnenkant van het horloge beter wordt, maar ook de software die de sensor aanstuurt en data interpreteert.

Eigen chips voor Apple Watch

Apple is al jarenlang bezig met het ontwikkelen van eigen chips, dus het is niet zo’n gekke veronderstelling dat ook de Apple Watch er eentje krijgt voor het meten van nog meer vitale waarden. Momenteel zit er al een Broadcom-chip voor de sensoren en een W2-chip voor draadloze functies. In 2014 nam Apple meerdere medische specialisten en sensor-experts in dienst, waaronder Marcelo Malini Lamego van Cercacor. Hij is een expert in het optisch meten van bloedstromen, waaronder het meten van hemoglobine, zuurstof en dergelijke, zonder dat een bloedprik nodig is. Speciaal ontwikkelde technologie gebruikt meer dan 7 frequenties van licht om de samenstelling van het goed te meten op basis van lichtabsorptie.

Ook diende Apple in 2014 al meteen een patent in voor sensoren waarmee je de gezondheid van een gebruiker in de gaten kunt houden. Ze werden gedemonstreerd in tekeningen van oordopjes, omdat de Apple Watch op dat moment nog niet was aangekondigd. In 2017 verscheen het patent opnieuw, nu toegepast op AirPods.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2018, 11:58
Bron Bron CNBC
Categorie Achtergrond
Onderwerpen chips, gezondheid
Device Apple Watch
Software watchOS
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.