App Store logo.

Voor het eerst minder apps in de App Store door Apple’s grote schoonmaak

Voor het eerst sinds het bestaan van de App Store zijn er minder apps beschikbaar. Volgens een onderzoek waren er eind 2017 2,1 miljoen apps beschikbaar, een daling van zo'n 100.000 stuks ten opzichte van het begin van dat jaar. Wat zijn de redenen voor deze plotselinge daling?

Sinds de opening van de App Store in 2008 groeit het aantal beschikbare apps gestaag. In 2014 stond de teller inmiddels op ruim 1 miljoen, maar het absolute record was in 2016. Op dat moment waren er maar liefst 2,2 miljoen apps beschikbaar, maar in de maanden daarna liep dit aantal weer terug, zo concludeert AppFigures. Vanaf dat moment begon namelijk Apple’s grote schoonmaak, met als gevolg dat er in 2017 voor het eerst minder apps beschikbaar waren dan het jaar ervoor. Maar dat is niet het enige dat gezorgd heeft voor de daling.

Minder apps in de App Store

Eind 2016 begon Apple met haar grote najaarsschoonmaak. Apps die al jaren niet meer bijgewerkt zijn of een veel te lange naam hebben, worden zonder pardon door Apple uit de App Store gegooid. Volgens een schatting van AppFigures zouden destijds 750.000 apps door Apple’s maatregelen getroffen worden. In de maanden daarna is Apple doorgegaan met het opruimen van de App Store, met dus als gevolg dat er in 2017 minder apps beschikbaar zijn.

Daling van aantal apps in de App Store.

Andere oorzaken voor de daling liggen bij het feit dat apps tegenwoordig 64-bit moeten ondersteunen. Dat betekent dat oudere 32-bit-apps die al jaren niet meer onderhouden zijn het veld moeten ruimen. Deze verandering werd in september 2017 ingevoerd, op het moment dat iOS 11 verscheen. Veel ontwikkelaars zouden niet de moeite genomen hebben om hun oude apps bij te werken, met dus als gevolg het verdwijnen van een groot aantal apps. Een laatste factor dat van invloed is op de daling is Apple’s strengere toelatingsbeleid. Er zijn in 2017 dan ook minder nieuwe apps uitgebracht dan in de jaren daarvoor. In plaats van ruim 1 miljoen apps in 2016, waren het er in 2017 ongeveer 750.000. Ook hier is voor het eerst sinds 2008 een daling te zien.

Daling van aantal nieuwe apps in de App Store.

Stijging bij Google Play Store
Bij de Google Play Store is het een heel ander verhaal. Het afgelopen jaar zijn daar juist meer nieuwe apps bijgekomen, waardoor het totale aantal flink gestegen is. Dat komt ook doordat er meer apps overgezet worden van iOS naar Android dan andersom. Een ander interessant detail is dat er bij beide downloadwinkels een overlap is van 450.000 apps. Dat wil dus zeggen dat er bijna een half miljoen apps beschikbaar zijn op beide platformen.

AppFigures heeft nog een aantal andere interessante statistieken op een rij gezet. Ze brengen bijvoorbeeld in kaart in welke landen er de meeste apps gemaakt worden en welke genres het populairst zijn bij de ontwikkelaars. Meer van deze statistieken lees je op de website van AppFigures.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.