iPhone 14 Plus voor gaming

‘A16 Bionic-chip ruim twee keer duurder dan die van vorig jaar’

Apple's nieuwe A16 Bionic-chip in de iPhone 14 Pro is een duur onderdeel: het zou Apple $110 kosten om te produceren. Daarmee is het bijna 2,5 keer zo duur als de A15-chip van vorig jaar.

Het zal iedereen zijn opgevallen: de iPhone 14 is flink duurder geworden. Inflatie is één reden, maar bij de Pro-modellen speelt ook de prijs van de duurdere componenten een rol. De A16 Bionic-chip kost rond de $110 om te produceren, zegt Nikkei Asia. Die hogere kosten hebben waarschijnlijk te maken met het 4 nanometer-proces van TSMC, dat een stuk geavanceerder is dan eerdere methoden. Bovendien heeft TSMC een voorsprong op andere fabrikanten, waardoor ze relatief veel kunnen vragen.


De A15 Bionic werd geproduceerd volgens het 5 nanometer-principe. De prijs kan nog verder omhoog gaan als TSMC erin slaagt om het miniaturisatieproces nog verder door te voeren. Volgens geruchten zal de A17-chip voor de iPhone 15 Pro gebruik maken van het 3nm-proces, terwijl het bedrijf in 2025 wil beginnen met de 2nm-productie.

Productiekosten iPhones 2018-2022

Erg veel snelheidswinst is er overigens niet tussen de A15 en de A16. Uit Geekbench-resultaten blijkt dat er bij multicore-performance ongeveer 15% tot 17% snelheidswinst te behalen valt. Nikkei Asia liet in samenwerking met Fomalhaut Techno Solutions een teardown uitvoeren, om te kijken welke materialen zijn gebruikt. Over het algemeen zijn de productiekosten met 20% gestegen als je naar alle onderdelen van de iPhones kijkt. Een iPhone 14 Pro Max zou Apple ongeveer $501 kosten om te produceren en dat is $60 meer dan de iPhone 13 Pro Max. Dit is een relatief grote stijging. Sinds de iPhone XS Max uit 2018 lagen de productiekosten meestal tussen de $400 en $450, aldus Nikkei. Nu weten we dus ook wat de veroorzaker is van die hogere productiekosten: de A16-chip. De nieuwe camerasensor van Sony kost ook flink wat meer, namelijk 50%. Maar hier zijn de bedragen relatief laag: de sensor kost nu $15.

In de VS rekent Apple de gestegen productiekosten niet door en meldt trots dat de prijzen ondanks de inflatie en andere onzekerheden hetzelfde zijn gebleven. Nikkei waarschuwt beleggers dan ook dat Apple’s marge wel eens kleiner kan zijn geworden. Maar wellicht valt dat mee, want in veel andere landen zijn de prijzen fors gestegen.

Bekijk ook

iPhone 14 kopen in Nederland: dit zijn de actuele prijzen

De iPhone 14 is in vier varianten verkrijgbaar en de prijzen zijn in de loop van de tijd iets verlaagd. Wat zijn de huidige iPhone 14 prijzen in Nederland en uit welke modellen kun je kiezen? Je leest het op deze pagina!

Actuele iPhone 14 Pro deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren: blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Of misschien heb je liever een refurbished iPhone 14? Lees meer over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 werd in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 maar bleef nog wel even in het assortiment bij Apple.

iPhone 14

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.